Биволъ откри 6,1 млн. евро в люксембургска сметка на Александър Томов

OFFNews 22 февруари 2021 в 16:45 62371 0

Активи за 6,1 милиона евро са концентрирани във фирмата "Лира Инвестмънт" (Lira Investments S.A.), чийто краен собственик е политикът Александър Томов, съобщава Биволъ.

Фирмата е бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба. Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов.

Пред Биволъ Александър Томов разяснява, че парите идвали от заеми и хонорари, получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба. Но освен за финансиране на ЦСКА, люксембургската структура е служила и за имотни врътки в полза на самия Томов, показва проучването на Биволъ.

Данните излизат от международното журналистическо разследване OpenLux, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия, както и Биволъ. 

"Лира не е офшорна компания – нито данъците там са по-ниски, нито аз се крия като собственик. Създадох фирмата, защото там търговското право е по закон от преди 100 години – при възникване на спорове може да разчитам на нормално право, предвидимо законодателство” – обясни Томов пред медията защо е предпочел именно тази данъчна дестинация.

Оттам уточняват, че "Томов се крие чрез подставени лица и не се декларира като краен собственик на "Лира Инвестмънт". 

В един от документите се появява и името на Димитър Митев, управител на фирмата. Документът е джиро, с което Митев прехвърля 10 000 акции на ЦСКА на "Концепта БГ". Към момента Митев е представляващ коалицията "Движение заедно за промяна" пред ЦИК, чрез която Томов се явява на предстоящите парламентарни избори. 

Томов и "Движение заедно за промяна" бяха първите, които издигнаха президента Румен Радев за втори мандат, още преди той да обяви решението си за това. От прессекретариата на държавния глава тогава заявиха, че водена комуникация с държавния глава и той не е информиран за намерението на Движение „Заедно за промяна“ да инициира подписка. 

Според Биволъ "Лира Инвестмънт" не е първата офшорка, чрез която Томов управлява акциите на ЦСКА. През 2006 г., когато поема клуба от Васил Божков, е използвана друга – International Sport Management Services S.A., също регистрирана в Люксембург.

Фирмата "Лира" е регистрирана през 2009 г. с 50 000 евро капитал и макар три години поред да е на загуба - до 2012 г., през 2013 г. фирмата получава извънредна финансова инжекция от 465 000 евро, а дългът на ЦСКА рязко се покачва на 477 486 евро., много повече, отколкото заложената лихва от 5%. Отчетена е и инвестиция в акции на ЦСКА от 2 396 675 евро. Отписана е загуба от 118 563 евро, инвестирани във ферма за охлюви.

Заемът е даден на ЦСКА през 2011 г. - сума от 340 000 евро с 5% лихва. 

През 2014 г. дългът на ЦСКА става 2,59 милиона евро, а от собственика постъпват 1 057 648 евро, като пак е отчетена загуба от ферма за охлюви. Именно за 2014 г. е последният годишен отчет, като той включва и дългове от 6 милиона евро към кредитори.

Пред Биволъ Томов казва, че "по спомен" в момента ЦСКА дължи на "Лира" 4,5 млн. лева.

На въпрос откъде са парите за финансовите инжекции - близо 3 милиона лева, политикът обясни, че са собствени средства – на фирмата и негови, продажба на акции на ПФК и заемни средства. "Включително мои лични хонорари и заемни средства от г-н Стивън Ло", казва Томов. 

За дълговете от 6 млн. евро той заяви, че средствата са дължими именно на Стивън Ло. Томов уточни, че според последния отчет за 2019 г., който не е вписан, дълговете на “Лира” са намалели с над 2 милиона евро от 6 на 4 милиона.

През 2016 г. Александър Томов предава на фирмата си имот в с. Студена – вила от 190 кв. м. с басейн. Тогава вилата е оценена на 80 000 лв.

През 2017 г. "Лира Инвестмънтс" придобива и парцела, на който е построена вилата за още 11 000 лв. Две години по-късно - през 2019 г. люксембургската фирма продава на Томов парцела и вилата за 37 000 лв.

По-късно Томов изпраща и уточняващи отговори, в които казва, че никога не се е крил като собственик на Лира Инвестмънтс.

"Напротив, многократно съм заявявал, че съм собственик на дружеството публично, пред десетки медии", добавя той, макар в нито един документ името му да не присъства като собственик. 

За къщата в село Студена политикът от "Движение заедно за промяна" разяснява, че имотът е наследствен.

"Има стара част, построена от родителите ми и разширение, направено, когато работих за Прамод Митал на висока заплата. Прехвърлял съм я на дружеството и обратно, за да защитя единствения си имот от атаки на кредитори, от които лично съм авалирал заемни средства за издръжка на ЦСКА". 

Той поздравява за смелостта "да пишете по темата за неосъществения проект на Стивън Ло и личната корупционна намеса на Борисов в този процес. Както лично ви информирах, по тази тема подадох сигнал до Специализираната прокуратура. Щеше да ми стане приятно да посочите този факт, защото не ми е известен друг български гражданин да излезе в директна война срещу мутрите", завърша Александър Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови