Проучване: В 65% от семействата има ''любимо дете'', най-често е най-малкото

Родителското фаворизиране води до ниско самочувствие, тревожност, депресия и рисково поведение

OFFNews 11 август 2023 в 13:14 3418 1

Снимка Getty Images

Проучвание сочи, че родителското фаворизиране е изненадващо често срещано явление и всъщност може да бъде много вредно. То се среща в около 65% от семействата и е идентифицирано в много различни култури, пише Би Би Си.

Предпочитанието на едно дете пред друго може да навреди на благосъстоянието на децата през целия им живот. Смята се, че е толкова важен фактор за редица емоционални проблеми, че психолозите имат име и съкращение за него: "parental differential treatment" (б.а. пр. от английски - родителско преференциално отношение) - PTD.

Последствията за човека, който се чувства третиран като второстепенен, са сериозни. Проучванията показват, че още от ранна възраст децата осъзнават различното отношение, например когато родителите се държат по-топло с едно от децата за сметка на другото. Подобно възприемане на родителското фаворизиране е свързано с ниско самочувствие при децата, както и с тревожност, депресия и поведенчески проблеми в детска възраст, включително рисково поведение.

Възможно е също така да има верижен ефект върху емоционалното благополучие, който да доведе до други, по-непреки проблеми. Изследователи от Китай например са доказали, че родителското фаворизиране е предпоставка за пристрастяване към мобилните телефони при юношите. 

Въздействието върху психичното здраве може да се запази и в зряла възраст - родителското фаворизиране е свързано с по-високи показатели за депресия при порасналите деца. Самите пристрастия могат да продължат и в по-късен етап от живота, като родителите на свой ред започват да бъдат фаворизирани от децата си.

Предпочитанието на едно дете пред друго може да навреди на връзката между братята и сестрите през целия живот и да увеличи напрежението и конфликтите между тях. Това е особено тревожно, тъй като добрите отношения с братята и сестрите са важни за здравето и щастието ни през целия живот.

Най-малкото дете е най-вероятно да бъде "любимото", отколкото средното или първото дете, откриват учените. Най-силният фактор за фаворизиране на едно дете пред друго е усещането на родителите, че детето им прилича на тях.

Да си "любимото дете" може и да е много болезнено. Учените смятат, че това се дължи на факта, че да бъдеш любимо дете на майката създава конфликт в отношенията на фаворизираните деца с техните братя и сестри. 

"Очаква се, че да бъдеш любимо дете е свързано с много ползи, но това може да причини и емоционално страдание на възрастните деца. Установихме, че фаворизирането е свързано с по-високи депресивни симптоми при фаворизираните деца", обяснява доцентът по човешко развитие и семейни науки в Университета на Мисури Меган Гилиган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

15.08 2023 в 07:36

глупости, според мен

най малкото дете има нужда от гушкане най много, защото е малко

за съвпадение, по големите деца наблюдават това и интерпретират , като специфична конкуренция, която им изглежда като фаворитизоране

а всъщност, това е според нуждите и какво трябва да се случи

не значи, че трябва да гушкаме големите със същата интензивност, защото води до регрес - те трябва да бъдат третирани като възрастни, за да порастнат успешни членове на обществото

това което трябва да правят родителите е, да обяснят добре и да отделят време за по голямото дете според възрастта му, за занимания разговори и поддържане на връзката

да бъдеш родител не значи да бъдеш приятелче на детето, защото целта е израстване и интеграция на обществото, а не постоянен емоционален комфорт
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика