И такситата излизат на протест в София на 20 ноември

Елица Мартинова 15 ноември 2013 в 16:32 7823 5

Таксита. Снимка: БГНЕС
Таксита. Снимка: БГНЕС

 

Национален протест на таксиметровите шофьори ще се проведе на 20 ноември в София. На същото дата национален протестен митинг прави и КНСБ.

Информация за планираното събитие вече се разпространява из Facebook. Началото на протестa ще бъде в 12 ч. в сряда на площада пред храм-паметника "Александър Невски". Паралелно с демонстрацията в столицата, протест ще има и в Пловдив.

Браншът се обявява срещу намерението на транспортното ведомство да задължи таксиметровите водачи да плащат патентен данък.

Таксиметровите шофьори са недоволни и заради неуспешните преговори, които водят с ресорното министерство от средата на октомври. Те настояват за корекции в Закона за автомобилните превози.

На 1 ноември няколко браншови организации изпратиха исканията си до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Сред тях са: облекчения в изискванията за годините на таксиметровите автомобилите;  отпадане на задължителния жълт цвят за такситата; въвеждане на минимална цена на таксиметровия превоз; увеличаване валидността на разрешителните за таксиметрови шофьори на 36 месеца; отпадане минималната възраст от 21 г. за водачите на таксита; въвеждане на изискване за средно образование на шофьорите; позволяване на такситата да се движат в лентите за автобуси.

"В продължение на близо месец водихме диалог с Министерството на транспорта ,така властимащите спечелиха време , а ние бяхме за пореден път излъгани. По този повод мога да кажа само едно, а именно, че те спечелиха битката, но няма да спечелят войната!", пишат организаторите на протеста.

Друг повод за недоволството на бранша са готвените промени в Закона за движение по пътищата. Корекциите предвиждат по-строг режим за таксиметровите шофьори. Ако измененията влязат в сила, всеки водач на такси ще трябва да има книжка с професионална категория "С".

"Протестът ще бъде мирен, но има ли провокации, няма да отстъпим! То таварищ Сталин не се оправил с шофьорите, така че някой, ако си е помислил, че ще отстъпим, дълбоко се заблуждава", заканват се таксиметровите шофьори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови