И такситата излизат на протест в София на 20 ноември

Елица Мартинова Последна промяна на 15 ноември 2013 в 16:32 7285 5

Таксита. Снимка: БГНЕС
Таксита. Снимка: БГНЕС

 

Национален протест на таксиметровите шофьори ще се проведе на 20 ноември в София. На същото дата национален протестен митинг прави и КНСБ.

Информация за планираното събитие вече се разпространява из Facebook. Началото на протестa ще бъде в 12 ч. в сряда на площада пред храм-паметника "Александър Невски". Паралелно с демонстрацията в столицата, протест ще има и в Пловдив.

Браншът се обявява срещу намерението на транспортното ведомство да задължи таксиметровите водачи да плащат патентен данък.

Таксиметровите шофьори са недоволни и заради неуспешните преговори, които водят с ресорното министерство от средата на октомври. Те настояват за корекции в Закона за автомобилните превози.

На 1 ноември няколко браншови организации изпратиха исканията си до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Сред тях са: облекчения в изискванията за годините на таксиметровите автомобилите;  отпадане на задължителния жълт цвят за такситата; въвеждане на минимална цена на таксиметровия превоз; увеличаване валидността на разрешителните за таксиметрови шофьори на 36 месеца; отпадане минималната възраст от 21 г. за водачите на таксита; въвеждане на изискване за средно образование на шофьорите; позволяване на такситата да се движат в лентите за автобуси.

"В продължение на близо месец водихме диалог с Министерството на транспорта ,така властимащите спечелиха време , а ние бяхме за пореден път излъгани. По този повод мога да кажа само едно, а именно, че те спечелиха битката, но няма да спечелят войната!", пишат организаторите на протеста.

Друг повод за недоволството на бранша са готвените промени в Закона за движение по пътищата. Корекциите предвиждат по-строг режим за таксиметровите шофьори. Ако измененията влязат в сила, всеки водач на такси ще трябва да има книжка с професионална категория "С".

"Протестът ще бъде мирен, но има ли провокации, няма да отстъпим! То таварищ Сталин не се оправил с шофьорите, така че някой, ако си е помислил, че ще отстъпим, дълбоко се заблуждава", заканват се таксиметровите шофьори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2013 в 14:32

Защо само некомпетентни по този казус се обаждат :( Занимавам се с таксита от вече 10 години и мога да кажа, че за някои от нещата таксиметровите шофьори са прави!!!

Например както каза BpegeH това за бус лентата си е направо супер за клиентите, защото повечето от тях се отказаха от таксиметровите услуги точно по тази причина, че в едно задръстване сметката може неминуемо да надхвърли и 10 лв. и то само за 7 - 8 км.

Не съдете шофьорите прибързано, защото и те са хора като всички останали.
Бъдете толерантни един към друг, а другото ще дойде от само себе си ;)

16.11 2013 в 16:21

По закон със зелен цвят са таксиметровите еко-автомобили с хибриден или изцяло електрически двигател, а не нелегалните. Към днешна дата само една фирма е закупила Тойоти Приус (хибрид) и те са зелени.

16.11 2013 в 11:46

Абсолютно съм за :
въвеждане на изискване за средно образование на шофьорите;
увеличаване валидността на разрешителните за таксиметрови шофьори на 36 месеца;
позволяване на такситата да се движат в лентите за автобуси;
с последното се спестява едно досадно висене в задръстванията и цъкане на апарата, което от своя страна товари сметките към клиента и забавя извършването на услугата.

15.11 2013 в 17:20

облекчения в изискванията за годините на таксиметровите автомобилите;
^ Това е окей. Поне процедурни облекчения да имат, особено когато минават стотици автомобили на една фирма

отпадане на задължителния жълт цвят за такситата;
^ Лошо няма, стига колите да са силно видими от далече като например (изглежда нелегалните) зелени таксита

въвеждане на минимална цена на таксиметровия превоз;
^ Това по никакъв начин не би трябвало да зависи или да е ограничено от държавата в една капиталистическа държава

увеличаване валидността на разрешителните за таксиметрови шофьори на 36 месеца;
^ да черпят комуноиди, държавни служителите по-рядко. Съгласен

отпадане минималната възраст от 21 г. за водачите на таксита;
^ Абсолютен абсурд.

въвеждане на изискване за средно образование на шофьорите;
^ много правилно, който се е возил в такси с циганин, който си е купил книжката ще знае

позволяване на такситата да се движат в лентите за автобуси.
^ Отново абсурд.


Но хората ги правят на маймуни и видяха, че некадърното ни правителство не може даже диалог да извърши с МЕСЕЦИ.

ОСТАВКА!

15.11 2013 в 17:03

Абе, тия съвсем са полудели "въвеждане на минимална цена на таксиметровия превоз; отпадане минималната възраст от 21 г. за водачите на таксита; въвеждане на изискване за средно образование на шофьорите; позволяване на такситата да се движат в лентите за автобуси."
Това сигурно е някаква шега? Или всички в тая държава решиха че всичко е позволено?!?