Преподавателите към студентите: Окупацията постигна целта си

Александра Маркарян Последна промяна на 18 ноември 2013 в 14:23 11521 30

Преподаватели в подкрепа на студентската окупация.
Преподаватели в подкрепа на студентската окупация.

 

"Вие печелите битката на идеи. Посланието ви е чуто и намира широко обществено одобрение. Затова сме убедени, че пълната окупация постигна целта си - вие събудихте голяма част от обществото ни!... Чу ви и властта – и се изплаши." Това написаха преподавателите, подкрепящи студентските окупации в отворено писмо до Ранобудните студенти.

Поводът бе решението на студентите да отворят Ректората на СУ и така да бъде възстановена учебната дейност в Алма матер.

"Окупирането на университет е и символен акт. Той изпрати ясен сигнал, че ситуацията в държавата е наистина критична, след като толкова много студенти са готови да рискуват обучението си, за да отправят своето послание за морал в политиката и обществото ни", допълват те.

По повод решението за свалянето на пълната окупация, преподавателите пишат: "Ще се намерят хора, които не разбират решението ви и ще ви обвинят в малодушие, в страх. Говорете с тях, не им обръщайте гръб - но не им позволявайте да ви разколебаят и разделят! Вие постъпвате отговорно и правилно".

 

Ето пълния текст на отвореното им писмо:

 

Скъпи Ранобудни студенти, 

Като преподаватели, които подкрепят вашия справедлив протест и искания, изказваме своето възхищение от смелата ви гражданска позиция и заставаме зад взетото от вас решение да допуснете възобновяване на учебния процес при продължаване на протестните действия. 

Окупирането на университет е и символен акт. Той изпрати ясен сигнал, че ситуацията в държавата е наистина критична, след като толкова много студенти са готови да рискуват обучението си, за да отправят своето послание за морал в политиката и обществото ни. Фактите са красноречиви: след първите дни към вас се присъединиха стотици ваши колеги от Софийския университет; с окупации на зали се включиха и други университети в страната; послания във ваша подкрепа изпратиха български студенти от университети по целия свят; а много ваши преподаватели и цели факултети застанахме зад вас и ви подкрепяме. И най-важното - малцина оспорват справедливостта на исканията ви. Вие печелите битката на идеи. Посланието ви е чуто и намира широко обществено одобрение. Затова сме убедени, че пълната окупация постигна целта си - вие събудихте голяма част от обществото ни! А тези, които не приемаха тази форма на протест, сега могат още по-открито да заявят своята подкрепа и да се присъединят към вас!

Чу ви и властта – и се изплаши. Срещу силата на вашите аргументи управляващите противопоставиха многохилядна полицейска сила; срещу вашите искрени и непоколебимо защитавани позиции - влакови композиции и рейсове с хора, на които дори не се постараха да обяснят накъде и с каква цел ги водят; на вашия пример за активна гражданска позиция успяха да противопоставят примера на Христо Бисеров. На искането ви политиката да стане това, което трябва да бъде - да служи на общото благо, властта отговори, че не иска да пусне „държавното кебапче". От тези реакции на властта стана пределно ясно, че управляващите не подбират средства за постигане на целта си – власт на всяка цена. Това само потвърди убеждението ни, че срещу нас е едно напълно делегитимирано управление, разчитащо на безпринципна коалиция с радикални национал-популисти, доказало арогантната си нечувствителност към базови морални норми и обществени настроения. 

Ще се намерят хора, които не разбират решението ви и ще ви обвинят в малодушие, в страх. Говорете с тях, не им обръщайте гръб - но не им позволявайте да ви разколебаят и разделят! Вие постъпвате отговорно и правилно.

Сега е време да продължим нататък – заедно, единни, Ранобудните студенти и техните преподаватели и съграждани. Протестът ви постига невероятното - събира на едно място хора, които не се познаваха; кара ги да споделят обща визия и да работят за една по-добра, демократична, европейска България. 

С вас сме – продължаваме напред!

18 ноември 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2013 в 12:46

Пълно ОСИРАНЕ НА ЦЯЛАТА ПАСМИНА от протестъри, маршируващи, ЕнтЕлегентни и т.н., после УРКОпатори, Ивет-Минетки, Цвета Карагьоз,
Такова ОСИРАНЕ,

20.11 2013 в 18:35

Помиярите, нарекли се итгогнито "преподаватели" що не се явят с имената си, та да ги заплюем като нагли боклуци

20.11 2013 в 15:57

България , страна на победилите идеи.... и най нисък стандарт, включително в образованието.
Неприетите в нормални университети поспаланковци блокират София, ама след 11 часа.
"Ранобудни" ли ?
Ранобудните са в Америка, Германия, Франция, Холандия Швеция . Напънали са се, повечето имат стипендии.
Тия са от СУ, навремето им викахме "селяни" . Не за да обидим някого, просто да отчетем факта - лежането на жълтите павета не те прави космополит.
Прочее нека псувните започнат сега !!!!!!

19.11 2013 в 11:39

Тъкмо си викам, че тоя "академик" е платен, пък той просто бил олигофрен :) Да живее свободния пренос на информация!

18.11 2013 в 19:14

Виждала съм ги не един път - на приятели, на врагове...изобщо досадна работа.Мразя списъците, навремето дори не се записвах за добра марка телевизори или хладилници , а купувах, това което беше на свободна продажба.
Приятна вечер!

18.11 2013 в 18:14

Много е възможно комунистите да подвеждат задкулисно студентите и да им внушават такова поведение, което е изгодно на червените озурпатори,а то е всички да не желаят ГЕРБ да се върне на власт.Ако те(БСП) са сигурни,че Б.Борисов няма да са върне, тогава сигурно ще изгонят и Орешарски от властта.Така и с помощта на студентите, комунистите този път за дълго ще яхнат овцете.Знае се,че когато ти паднат на аванта тъпи овце ги стрижеш до кожа колкото пъти си поискаш.

18.11 2013 в 18:07

Ето ти митинце и от мен една кучешка бисквитка. Ако си преял, не се насилвай, мушни си я отзад. Не че ще ти спре сърбежа, но за малко поне ще си извадиш пръстите оттам.

18.11 2013 в 17:59

Михаил Георгиев (акад. проф.Балкански ;Византиец) на митинг на БСП+ДПС.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/576635_10202514840014171_1228955957_n.jpg

Ганьо, ти ли си бре, с плаката? Зашмулил си се, не мог те разпозная, ти ли си бре, Михаиле, а? Сконфузен малко, ми изглеждаш. На кого успя свирка да направиш, та са забърсваш? Да не е-е, на онова, мургавото момче зад тебе, с американските панталони? Чини ми се, на ударен се прави. Ясно,нема да ти е платил. Показал ти е златен пръстен, пък то, тенекийка излязло.То за т‘ва вървиш и си викаш: мале-ей, к‘ва я свърших. Ма, т,ва твойто, професионално изкривяване ще да е. Хем си най-платен еснафин, хем обслужваш видимо безпаричен. Надявам се, не си се посрамил съвсем, сиреч, афиширал си се скромно: Михаил Георгиев или просто Михаил, не кат баш майстор, че и отгоре.
Ми, Михаиле, сексуалният, пардон, социалният контакт, с масовата електорална единица на коалиционните партньори , иска лична жертва, понякога.Пък кат си поставен и в стресираща ситуация, що да чиниш. Щом Долен е казал с плакат да си, ша изпълняваш, нали си му главен ибрикчия. Че и в академик те е въздигнал, бравос.Таквоз себеотдаване, не мож остана неотметнато. Службата, както рече и заднишарски, требе да се заслужва, непрестанно.
Еле па тая, дето с език се катериш по нея.

18.11 2013 в 17:37

++++++++++

18.11 2013 в 17:34

КОЙ докара милиони дългове на Балкан, за да бъде продаден за 1 апартамент?
КОЙ закри Плама, за да остане Нефтохима единствената рафинерия?
КОЙ докара Царя, за да затвори 3 и 4 блок на АЕЦ-а?
КОЙ?КОЙ?КОЙ?
А?А?А?А?А?