Стотици жители на Попинци протестираха срещу нов рудник край селото

OFFNews 01 май 2018 в 21:45 4930 0

Снимка videlinabg.com

Около 300 жители на Попинци протестираха срещу проучвания на "Асарел - Медет" АД за добив на медна руда край селото. 

Кметът на селото Стоянка Ставрева заяви, че намеренията на „Асарел-Медет” грубо ще нарушат интересите на жителите на Попинци, които са около 2000.

„Ние се борим не за нещо друго, а за здравето и за живота си – нашия и този на децата и на внуците ни. Длъжни сме да оставим на нашите деца и внуци едно чисто, хубаво и приветливо село, със здрава среда за живеене. Затова, само напред!”, каза Ставрева, цитирана от videlinabg.com.

От площада събралите се жители на Попинци се отправиха към пътя Пазарджик – Панагюрище, конвоирани от полицейски автомобили, и блокираха движението чрез пресичане на пешеходната пътека под съпровода на патриотични песни за около 30 минути.

Находището се проучва още от 60-те години на миналия век и минното дружество разполага с достатъчно информация за него, казват жителите на селото. 

На 19 април от фирмата са изпратили писмо до кметството на Попинци, с което уведомяват, че имат намерение да прокарат 11 сондажа върху площ от 500 кв. м в местността "Петелово", в частност "Коминско чукарче", с цел проучване наличие на залежи от медна руда. За целта те имали разрешение от МОСВ и Министерството на икономиката и енергетиката, с последващо евентуално разработване и добив на мед чрез открит рудник след няколко години.

Няколко дни по-късно жителите на селото правят петиция до всички висши държавни институции и кмета на Панагюрище Никола Белишки против намерението на "Асарел - Медет" АД.

"В региона има вече достатъчно действащи и недействащи (но не и безвредни) мини, които тровят водата, почвата и въздуха ни. Откриването на още един рудник би било равносилно на екологична катастрофа. Припомняме, че “Борова могила” е включена в обхвата на НАТУРА 2000. Всички знаем за завишения брой онкологични, белодробни и алергични заболявания сред възрастни и деца в общината. Не искаме заради икономически интереси да жертваме живота и здравето си! Искаме бъдеще за децата си! Настояваме “Асарел Медет” АД да оттеглят своето искане за геоложко проучване в площ “Борова могила”, посочват те. 

Ден по-рано жители на Попинци внесоха в Община Панагюрище протестна подписка, подкрепена от 955 души от общо 1400 с право на глас, а кметът, на свой ред оттегли точката от дневния ред на сесията на ОбС в четвъртък, чието приемане от съветниците щеше да развърже ръцете на минното дружество да започне проучванията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови