Quantcast

Нелепите обвинения срещу Ранобудните студенти

Проф. Георги Фотев Последна промяна на 17 ноември 2013 в 17:52 10655 66

Проф Георги Фотев Снимка: БГНЕС (архив)
Проф Георги Фотев Снимка: БГНЕС (архив)

Повтарят по медиите до припадък, че протестиращите студенти не са всичките студентите. Това е тяхното единствено вярното изречение. Наистина, ранобудните студенти са сравнително малка част от хилядите студенти. Ранобудните студенти знаят, че другите студенти не са с тях. Едни са против тях. Други не могат да кажат къде са и с кого са. Въпросът е важен и болезнен.

Ще мине време и днешните студенти няма да са повече студенти. Ще бъдат някогашни студенти. Били са съ-студенти на ранобудните студенти. И споменът, че не са били ранобудни ще им навява тъга. Някъде си се спотайвал. Подло си предавал самия себе си. Страх те е възпирал. А е казано, че страхът е най-големият порок (Булгаков). Страхът не е просто един от човешките пороци. Страхът е най-големият порок и е в основата на абсолютно всички човешки пороци. Ще си спомнят в самота, че нещо ги е възпирало да са ранобудни студенти. Миналото е минало. Екзистенциалното време е необратимо. Не мога по друг начин да изразя съчувствие към всички ония студенти днес, които по някакви причини не са ранобудни.

Гледайте лицата на ранобудните студенти. Още древните са казвали, че лицето е огледало на душата. Техните лица са озарени от приветливост. Всяко едно лице от ранобудните студенти е приветливо. И си спомням за йерархията на човешките добродетели, която прави Джейн Остин. Тя поставя най-високо приветливостта. Ако приветливостта води един човек от плът и кръв, вярвайте и очаквайте от него и други човешки добродетели, добри мисли, постъпки и дела. 

Ранобудните студенти вече изявиха още една своя добродетел. Това е последователността. Тази човешка добродетел Джейн Остин поставя след приветливостта. Последователността е активното отнасяне към измамния свят. Без последователност няма характер и постижение. Ранобудните студенти ни призовават да променим този свят, който е станал непоносим. Живот без достойнство е празен от смисъл.

Не сме чули нищо смислено от противниците на ранобудните студенти. Противниците са речовити. Прикритите или явни смъртни врагове на ранобудните студенти нямат нито един смислен аргумент. Те са политически наглеци, мазни журналисти, публицисти-манипулатори, някакви смотани университетски преподаватели, и, моля за извинение, набедени професори. Гражданското неподчинение, което е по дефиниция нарушение на закон (в случая окупацията на Университета) е съвършено легитимна форма на протест в демократичната и правова държава. За това вече писах.

Нелеп е аргументът на “комисарите на подмяната” и представителите на управляващата клика, че ранобудните студенти са нищожно малцинство в сравнение с десетките хиляди студенти. Били нарушени правата на граждански спящите или намиращите в полудрямка студенти. Ранобудните студенти са днес най-отговорните членове на обществото. Те изстрадват историческа отговорност за съдбините на клетата ни родина, която стана за посмешище. Ранобудните студенти измиват срама от челото.

Нелеп е аргументът на управляващите и на техните “комисари”, че ранобудните студенти са били купени. Това са старите и мръсни комунистически номера. И Никола Петков, и Трайчо Костов, и безброй други жертви на мракобесния комунистически режим са обвинявани на първо място, че са купени с долари от империалистите и пр. Нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Поне да имаха малко повече въображение.

Нелепо е втръсналото повтаряне, че опозиционни партии щели да яхнат или вече яхнали ранобудните студенти. Горките ранобудни студенти! Митичното яхване им е особено досадно и отвратително. Искат да им кажат, че са глупави и не знаят какво правят.

Нелепостта на обвиненията срещу ранобудните студенти е бездънна. Тя събужда у нас трагичното чувство на хората и народите за живота. Но ранобудните студенти са превъзмогнали трагичното чувство за живота, за което говори Мигел де Унамуно. Ранобудните студенти повярваха в това, което вече изглежда невъзможно, но така са се извършвали повратите в историята на обществото и на човечеството.

Изборът днес е или-или.

Друго няма.

Това казват ранобудните студенти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.11 2013 в 11:03

бля, бля, бля

21.11 2013 в 13:02

Човече, не си говори сам, а чети какво ти пишат хората ( ако ти стига акъла, провери) - на основание КАРТОН !!! Т.е. няма съгласие за сътрудничество, няма доноси! Стати Статев е друго нещо ...

21.11 2013 в 12:57

Е,заради такива високо "интелектуални и морални"професори,висшето ни образование е на тоя хал!
Не-позор,а тотално изхвърляне зад борда на историята,това заслужават всички службогонци в
изстрадалата ни Родина,в сърцата на които,не е останало и грам човечност и родолюбие!

21.11 2013 в 05:13

Проблемът е, че ранобудните лесно се хващат на манипулациите. Не знаят старото правило на манипулиращият "Постави противника в положение на защита". Та и те така, хвърлят им някакво нелепо обвинение, те почват яростно да доказват че "нямат сестра" и в публиката остава едно съмнение "абе то пък може и да имат...". На атака се отвръща с атака и подигравка а не с оправдания.

20.11 2013 в 09:01

А ти бе "академко" откъде знаеш, че е бил агент след като досиетата се скриха? Явно си от хората, които ги скриха и имаш пълен достъп до тях.
Едно не разбира "чугунената" кратуна - не е важно кой, А КАКВО Е КАЗАЛ. "Живот без достойнство е празен от смисъл".
Е аз, като стана на 70-на години (дано да стане така) искам, гледайки назад, да видя че ЖИВОТА МИ Е ИМАЛ СМИСЪЛ.
А ти "академико" като погледнеш назад, ще си мислиш - боже каква мишка бях!
Не става въпрос за Фотев, а за цялото положение в страната. Използваш типичната Гьобелсова практика - като очерниш някого, да принизиш това което е казал и да изместиш фокуса.
Та така или иначе - пък пиши си каквото искаш тук, то основните физични закони и ЦЪРКВАТА с цялата си мощ не можа да ги промени. Ако хвърлиш един камък нагоре, колкото и да му крещиш да стои там, той ще падне. СЪщото е и с истинската ситуация - колкото и да изместваш фокуса - тя си остава такава каквато е - "или-или"

19.11 2013 в 17:46

Помните ли принадлежността си към ДС!
Но мислите, че никой вече не помни!
Професионализмът Ви ме е респектирал, но не и моралът.
Не вярвам да може някой да пропуске липсата на спонтанност в студентския протекс, капсуловането му и претенцията за последна инстанция на истината и морала.
Каква демократичност без законност? Почти успяха да провялят учебната година - казвам го, защото и аз плащам с данъци стипендии и заплати в държавните университети.
Това са момичета и мочета с лакти, които направиха политическа услуга съзнателно.

19.11 2013 в 04:14

Драги Tipsy,
Деградaцията е движение от нещо по-добро към нещо по-лошо.
Относно въпросният индивид деградацията е неуместна дума.
Никога не е достигал до нещо по-високо за да деградира надолу, просто е недоразвит ум останал на комуно-чугуно-пещерно ниво откъдето по-надолу неможе да стигне :) :) :)

18.11 2013 в 19:55

От къде знаете, че е доносник? Имал някакво картонче в МВР и какво от това? Колко доносници имаше-донасяха на началника, на партийния или комсомолския секретар, на съседа.... Да не мислите, че днес са се свършили ? Пустата жажда за власт и пари. Но някак си всички забравяме да действаме от морални позиции, само говорене, говорене...

18.11 2013 в 16:14

КУРЕКторче, смешен си
Взе ли си кафе, вода и сандвич в събота? И викна ли ЮРУШ поне веднъж??

18.11 2013 в 15:25

Г-н Балкански, коментарът Ви е тесногръд и злобен, да не говорим, че е необективен. Не мога да опиша изумлението си от подобни на Вашия коментари за незаконното окупиране на учебно заведение - на фона на геноцида и още куп други престъпления, извършвани от властимащите. Жалък сте!