Митингът в София: Да на свободата, не на омразата

OFFNews 16 ноември 2013 в 11:29 41230 61

Протест на БСП на езерото

Малко преди 11.00 часа на езерото Ариана в София започнаха да се събират симпатизанти на БСП за митинга в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. 

През целия ден движението в столицата ще бъде затруднено - входът на София по бул. “Цариградско шосе” ще бъде блокиран до 15.00 часа днес. На езерото “Ариана” е подготвена сцена.

Хронология на митинга: 

14.32 часа - Малко след 14.00 часа дошлите на протеста започнаха да се разотиват. Някои от тях остават на площада, тъй като автобусите, с които са дошли, са паркирани пред сградата на БНБ, съобщава "Фокус". Друга част се отправят към гарата. Митингът в подкрепа на правителството премина без инциденти, не се стигна до сблъсъци с футболните агитки край Орлов мост и с протестиращите в Софийския университет студенти. Участниците в митинга подариха червени рози на полицаите, които охраняваха проявата. 

13.56 часа - Пред сградата на Министерски съвет симпатизанти на правителството се ръкуваха с Пламен Орешарски.

13.34 часа - Протестиращите срещу правителството посрещнаха шествието с викове "Оставка", "Червени боклуци" и "Кой назначи Пеевски". По разпореждане на депутата от Коалиция за България Антон Кутев охрана от доброволци на митинга направи кордон между двете групи, така че да не се стига до сблъсъци. Човек от шествието извади вестник "Работническо дело" и го показа на протестиращите срещу кабинета. Кутев го накара да прибере вестника, за да не провокира хората. 

13.26 часа - Шествието стигна до Ректората. Там група срещу кабинета "Орешарски" ги посрещна с викове "Оставка".  Събралите се в подкрепа на правителството намаляват като брой, защото голяма част от тях тръгнаха на екскурзия из София.

13.11 часа - Събралите се на Орлов мост се подготвят за шествие към Министерски съвет. 

13.00 часа - На митинга думата взе премиерът Пламен Орешарски. "Зная, че след всяка буря идват светлите хоризонти и си струва да работим за тях. Благодаря ви, че сте тук и че подкрепяте нашите усилия", каза той пред хората, които скандираха "Подкрепа" и "Орешарски".

След него думата взе Лютви Местан, според когото митингът е исторически. По думите му на Орлов мост са се събрали около 60-70 хил. души. Голяма част от протестиращите започнаха да се разотиват.

12.46 часа - между 15-20 хил. души са се събрали на Орлов мост в София. Често се чуват турска и ромска реч. "Цариградско шосе" е пълно до Полиграфическия комбинат.

12.32 часа - С едноминутно мълчание протестиращите отдадоха почит към паметта на починалия Неврокопски митрополит Натанаил. 

12.17 часа - По данни на БСП събралите са 50 хиляди души от 70 хиляди души от цялата страна, които са заявили участие в събитието, съобщи "Фокус". Към множеството постоянно се присъединяват групи граждани от различни градове. Сред присъстващите са лидерът на БСП Сергей Станишев, лидерът на ДПС Лютви Местан, министър- председателят Пламен Орешарски, представители от ръководствата на двете партии. Присъстващите развяват български знамена, свирят на свирки и бият барабани. 

12.15 часа - Хората пеят "Хубава си, моя горо". 

12.10 часа - МВР публикува информация за мерките, които са взети за сигурността на протеста. 

По данни на МВР е предвидено около 11.45 часа да тръгне шествие,  което да се придвижи в посока в СУ “Кл. Охридски“,  след това по бул.“ Цар Освободител“ до площад „Ал. Батенберг“.  Очаква се шествието да приключи до 13.15 часа. 

Между 13.15 и 13.30 часа ще започне шествие на привържениците на ФК “Левски“. То ще започне от фен клуба на бул. „Т.Александров“, ще премине покрай президентството, по бул. „Дондуков“  до втория фен клуб на ул. „Цар Симеон“ . Шествието ще продължи по направление бул. „Дондуков“ , бул. „ Васил Левски“ , СУ „ Кл.Охридски“  в посока паметника на „П.Евтимий“, след това по „Гр. Игнатиев“ ще пресече бул. „Евл. Георгиев“ и ще бъде насочвано от полицаите към сектори „Б“ и „В“ на Националния стадион „В.Левски“, които са определени за публиката на ФК „Левски“.

Привържениците на „ЦСКА “ ще започнат своето шествие от бул. „Фр.Нансен“,   в района на Кравай по бул. „П.Евтимий“ до паметника на „П.Евтимий“, след това по бул.“Васил Левски“ и ул.“Гурко“, след като пресекат бул. „Евл.Георгиев“ ще бъде насочвани в ляво, а за привържениците  на „ЦСКА“ са отредени сектори „А“ и „Г“ на Националния стадион „В.Левски“.

Усилията на полицията ще бъдат насочени към това, да не се допусне смесването на големи групи с различни интереси.
МВР призовава гражданите да спазват обществения ред и разпорежданията на полицията.

12.00 часа - Протестиращи носят плакати с надписи: "Орешарски – премиер на европейска България"; "Беден народ - богат президент", "Бойко на съд за Мишо Бирата" и "Кой поръча окупацията". Дядо носи плакат с надпис - "Окупатори на СУ - защо пречите на внука ми да учи". 

Пред сцената на Орлов мост са се събрали около 200 човека. По булеварда продължават да идват симпатизанти на БСП и ДПС.

11.54 часа - Премиерът Пламен Орешарски дойде на митинга.

11.49 часа - Към митинга се присъединиха и депутати и министри. Пространството около моста е изпълнено с хора. Те носят българското знаме. Движението е ограничено и се регулира от служители на КАТ. 

11.34 часа - Големи тълпи от хора идват по бул. "Цариградско шосе" от посоката на хотел "Плиска". Те бяха докарани от повече от 30 автобуса. Хората се стичат към езерото Ариана.

11.27 часа - На мониторите има призиви, които призовават да се даде шанс на кабинета. Показват се кадри от други протести и митинги на БСП. 

11.16 часа - На бул. "Цариградско шосе" и пред сцената започват да се групи от хора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!