Quantcast

Митингът на КНСБ измести студентите от площада пред НС (хронология)

Александра Маркарян Последна промяна на 20 ноември 2013 в 11:22 7310 30

Студенти
Студенти

 

Митингът на КНСБ измести студентите от площада пред парламента.

Малко след 12 ч през мегафон студентите и подкрепящите ги протестиращи чуха призив да се отдръпнат от жълтите павета, "за да може организирания митинг с разрешение" да премине.

Макар да не им стана приятно от тона на синдикалистите, студентите без възражения се преместиха към кръстовището на улица "Оборище" и бул. "В. Левски". По традиция там има засилено полицейско присъствие, защото това е една от точките, през която депутатите влизат и излизат от района.

По-рано днес студентите излязоха от Ректората на Университета и отидоха пред Народното събрание, където се присъединиха към събралите се протестиращи.

Очакваха ги 300-400 души, които веят знамена.

Пред парадния вход на Народното събрание бе издигната сцена на КНСБ и е опънат транспарант на синдиката.

Озвучаването е много силно, от колоните се чува "Боят настана".

Полицаите не са толкова многобройни, колкото бяха на последните големи протести.

Видео и хронология на днешните протести в София:


Live streaming by Ustream

Broadcasting live with Ustream

Хронология на днешните протести:

14:45ч 

Студентите окупираха двора на Журналистическия факултет. Цялото пространство на двора - между улица "Московса" и бул. "В. Левски", е пълно с протестиращи. Те пеят "Хубава си, моя горо".

Момче чете Закона за МВР, понеже младежите искат да преминат към "Невски", но полицията е блокирала изхода от двора към улица "Московска".

Малко след началото на окупацията студент съобщи, че ректорът е поставил ултиматум полицейската блокадта в двора да бъде свалена до пет минути.

Друга част от протестиращите тръгват към Сточна гара.

714:40 ч

Депутатите започнаха да напускат парламента под засилена полицейска охрана след края на днешното им заседание.

14:35 ч 

Група от около 50 протестиращи срещу кабинета се събраха в края на площада пред президентството, откъм улиците "Леге" и "Съборна". Започна размяна на остри реплики между тях и хората на Николай Бареков, които се заканиха днес да блокират достъпа до президентството, където в момента се провежда Консултативния съвет по национална сигурност. Напрежението между двете групи ескалира. Лично Бареков се намеси и се опита да успокои обстановката.

 

Видеокадри: videonews.bg

Бул. "Дондуков" все още е затворен още от кръстовището с "Васил Левски". Преграден е с полицейски автобус.

14:30 ч 

 Студентското шествие се отправя по бул. "В. Левски" в посока Паметника Левски. Хиляди хора продължават опита за окупация на НС.

До оградата на Художествената академия студентите обградиха взвод от 30-ина полицаи. До сблъсък не се стигна.

614:15 ч. - Студентите запалиха картонената "стена", изградена върху в металните заграждения около парламента. Човек с огромен тъпан се качи под Коня.

13:55 ч - Студентите издигат картонена стена пред металните заграждения на парламента.

13:33 ч - Хвърлят се бомбички и фойеверки до паметника на летеца. Оказва се, че това е част от пърформанс на студенти, които "воюват" с картонени оръжия и барикади срещу НС. Те обстреляха сградата с домати и димки.

13:15 ч - Около 200 протестиращи има до задния служебен вход на НС, до будката за пропуски. Хората скандират "Мафия" и "Оставка". Полицай припадна, отведоха го с линейка.

Протестиращите пред парламента посрещнаха с овации прииждащите от кръстовището пред СУ студенти и граждани. Около 4000-5000 са общо протестиращите. Част от новодошлите са хора от митинга на КНСБ, които след края му свалиха лилавите жилетки на организацията и се вляха в студентската окупация.

13:10 ч - Няколко души минаха плета до НС, където няма заграждения. Дойде много полиция и линейка.

Междувременно лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че митингът на синдикатите се закрива.

12:55 ч - Студентите тръгват назад към "Левски". Полицията не допусна през блокадата много възрастна жена с бастун, която искаше да се прибере вкъщи.

12:50 ч - СТУДЕНТИТЕ БУТАТ КОРДОНА ОТ ПОЛИЦИЯ НА "ДОНДУКОВ" И "РАКОВСКИ".

Първият опит е неуспешен.

 

Видеокадри: videonews.bg

12:43 ч - На бул. "Дондуков" и ул. "Париж" зад Операта има кордон с полицейски автобус. Студент се качи на него и развя знамето на "Ранобудните".

кордонДвижението на "Оборище" и "В. Левски" е спряно.

Полицията загради ФЖМК и не пуска никой на излезе от задния вход.

unnamed (1)

12:30 ч - Студентите потеглиха на шествие около отцепения широк район на парламента. След като минаха по бул. "В. Левски", около 1500 студенти продължиха по бул. "Дондуков" в посока Операта. Всяка пряка на булеварда е завардена от полиция - жива сила и автомобили.

12,05 ч - От трибуната пред НС призоваха студентите да освободят място за митинга на КНСБ. Те се изнасят в частта на площада откъм Ректората на СУ. Студентите се насочиха към началото на улица "Оборище", където има полицейска блокада.

Студенти12 ч - Шествието на КНСБ минава по бул. "Цар Освободител" и след минути ще е пред Народното събрание. 

 11:30 ч - От колоните прозвуча текст на писмо, представено като предсмъртното писмо на Васил Левски. Всъщност текстът е с друг автор и не е автентичен. Хората го изслушаха в пълно мълчание, някои се разплакаха. След края избухнаха ръкопляскания.

11:15 ч - Студентите излязоха от Ректората на Университета и вече са пред Народното събрание, където се присъединиха към събралите се протестиращи. Очакваха ги 300-400 души, които веят знамена. Общо протестиращите са около 1000-1200 души. Част от хората от митинга на КНСБ вече също са пред парламента.

Междувременно зад катедралния храм "Св. Ал. Невски" започнаха да пристигат първите жълти коли за протеста на такситата. Има автомобили от София и страната. Около "Невски" са се събрали и активисти от контрапротеста.

10:45 ч - Близо 6000 души се събраха за шествието на синдикатите пред централата на КНСБ площад "Македония" в София. Оттам малко след 11 ч митингът потегли по бул. "Ал. Стамболийски" в посока Министерството на здравеопазването, а оттам ще мине покрай Министерския съвет.

9 ч -  Около 50 млади мъже с шапки, качулки и спортно телосложение дойдоха в колона пред парламента и застанаха точно пред металните ограждения. Те скандираха "Подкрепа" и така показаха, че са проправителствено настроени. В 9:30, отново като по команда, мъжете се оттеглиха.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2013 в 21:21

КУРекоре то никой не ти е в категорията. Кажи сега за опорните точки днес КНСБ 8,000 ли бяха? Все пак на празното цариградско където мангалите едва окупираха спирките и тоалетните имаше около 70,000 според Местан нали?

20.11 2013 в 21:19

Не си прав. Седнал си. На крив при това. И рязан!

20.11 2013 в 21:00

Днес от КНСБ се изброиха и казаха че са 8,000 ОСЕМ ХИЛЯДИ - което ако ползват същите мерни единици като БСП и ГЕРБ който изброиха съответно 65 и 50 хиляди, вероятно са били толкова.

Ние пък от месеци наред все сме си 3,000 човека -

http://pbs.twimg.com/media/BM5R_2NCEAE3yAU.png
http://www.investor.bg/images/photos/0153/0000153094-article.jpg
http://i.frognews.bg/images/111_bulfoto/protest_oresharski_danswithme_24_den.jpg
http://offnews.bg/files/uploads/2013/11/DANSwithme-na-8-yuli.-Snimka-Sergej-Antonov.jpg

20.11 2013 в 19:35

Еййй място не остана по тая София за протестиране бе :D аз утре, ако решша да си направя протест къде да ходя се чудя :D

20.11 2013 в 17:41

КНСеБе.
Отзад.
И.
Едно найлонче с цвят лиляввв...
Траляля ... траляля...
---
Спинкахте, когато ви приватизираха заводи и фабрики под носа и изнесаха в Турция стругове и фрези под формата на скраб.
Сега тия машини си работят безпроблемно в тяхните цехове.
Приватизаторите си взеха (и изпиха) шепата жълти стинки рушветец.
Вие драги, които се захласвахте тогава по дрънканиците - дето "нашите заводи били всичките едни катронажни цехове" сега духате супата. И ще я духате, като сте тъпи.
И продължавате да нямате доблестта да кажете истината - НИЕ, ЗАСПАЛИТЕ ФЛЕГМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ, ЧЕ НЯМА РАБОТНИ МЕСТА ЗА НАС И НАШИТЕ ДЕЦА, защото не си защитихме собственстта, когато трябваше.
И продължавате да хвърляте вината върху други.
Митинги и врясък.

20.11 2013 в 17:01

maika ti

20.11 2013 в 16:20

Кое е сериозна медия?

20.11 2013 в 15:19

Балтоне,

ти пъ кой беше бе келеш незнаен? Не си ми в категорията, така яе се снишавай да не те гази валяка.

20.11 2013 в 13:56

Синдикатите са част от олигархично-мафиотските кръгове, управляващи държавата. На рождения ден на единия от синдикалните лидери се беше изсипал целия политически елит, без значение управляващи или опозиция, вкл. и агент Гоце. Така че с този митинг в момента нещо си извиват ръцете , нищо друго.

20.11 2013 в 13:28

Пацо Олигарски - ОСТАВКАТА, ти подкрепяш ли го,а?