Открива се 50-ото Народно събрание - изборът на председател може да покаже ще има ли кабинет

OFFNews 19 юни 2024 в 06:45 4528 1

Народно събрание

Снимка БГНЕС

Сградата на бившия Партиен дом

Днес от 9:00 ч. започва първото заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание. То се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България.

Съгласно основния закон заседанието ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител - Силви Кирилов от "Има такъв народ".

След това депутатите ще положат клетва.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", и ще подпишат и клетвени листове.

Очаква се бившият председател на "Да, България" Христо Иванов да се закълне и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му като депутат. 

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на 50-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На първото заседание се избира председател на Народното събрание и заместник-председатели- процедура, която в 49-ия парламент продължи една седмица. 

Вчера лидерът на първата политическа сила ГЕРБ- СДС Бойко Борисов предложи Рая Назарян за председател на парламента. Той бе категоричен, че ако няма съгласие, няма да има правителство. В същото време ПП-ДБ и БСП веднага дадоха заявка, че няма да гласуват ''за" Назарян.

По традиция изявления правят парламентарно представените партии и коалиции.

Най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание Силви Кирилов е на 73 години, а най-младият - Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, е на 24 години. Мъжете в новия парламент са 176, а жените - 64.

В новия парламент ГЕРБ-СДС ще имат 68 депутати. Втората политическа сила ДПС разполага с 47 места, а третата по големина парламентарна група на ПП-ДБ с 39 народни представители. След тях са "Възраждане" с 38, БСП с 19 и ИТН - 16. Седмата политическа партия "Величие" влиза в парламента с 13 депутати.

''Величие'' е в дъното на пленарната зала, ДПС - в центъра. Кой къде ще стои в новия парламент

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -400

    1

    781000

    19.06 2024 в 07:53

    Да се заклеват там и да се разпускат, че отдавна не сме правили избори. Единственото интересно в този парламент ще е поведението на ИТН - очаквам големи катарзиси.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16