Дежа вю: И 50-ото НС не може да си избере председател (обновена)

След 30-минутна почивка заседанието беше прекъснато и парламентът остана без председател

Кристина Минчева 19 юни 2024 в 10:45 3974 1

Рая Назарян

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Рая Назарян от ГЕРБ

Никой от предложените кандидати за председател на Народното събрание не спечели необходимите гласове тази сутрин.

В залата вече има 238 депутати (заради отказалия се Христо Иванов, ПП-ДБ, и закъснелия Николай Марков от "Величие") и нужното мнозинство е 120 гласа. Според Конституцията решенията на Народното събрание се приемат с мнозинство от над половината от присъстващите депутати, освен ако няма изисквания за друго мнозинство.

На първи тур кандидатът на ГЕРБ Рая Назарян получи 116 гласа "за", 69 "против" и 53 "въздържали се", а Петър Петров („Възраждане“) беше подкрепен само от собствената си партия с 38 гласа "за". Силви Кирилов беше подкрепен от групата на ИТН и един депутат от ПП-ДБ (17 гласа "за", 107 "против" и 13 "въздържал се"). За Юлияна Матеева от "Величие" също гласува само собствената ѝ политическа група.

Така се стигна до втори тур, на който отидоха Рая Назарян и Петър Петров, тъй като те получиха най-много гласове.

След гласуването на втори тур обаче Назарян и Петров отново не събраха необходимите гласове, което наложи почивка от 30 мин.

След като депутатите се върнаха в залата, временно председателстващият като най-старши сред народните представители Силви Кирилов заяви, че поради невъзможността да се постигне консенсус около предложените кандидатури прекратява заседанието, като то ще бъде възобновено утре, 20.06, в 10 ч.

Вчера лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов заплаши, че ако кандидатурата на Рая Назарян не бъде подкрепена, няма да има правителство. Малко след заявката ПП-ДБ и БСП заявиха, че няма да подкрепят Назарян.

Борисов: Не съм оптимист - летим към нови избори. По-добре ужасен край сега

Днес преди началото на заседанието и от "Величие" бяха категорични, че няма да гласуват "за" кандидатурата на ГЕРБ.

От седмата политическа сила ("Величие" -б.р) издигнаха Юлиана Матеева. Тя беше предложена от Виктория Василева. Матеева е юрист, професор по наказателно право с над 23 години стаж.

Николай Марков от ''Величие'' закъсня за клетвата, квесторите го изведоха от залата

От "Възраждане" за пореден път предложиха Петър Петров, а от ИТН доайенът Силви Кирилов, който водеше днешното първо заседание на 50-ото Народно събрание.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16