Борисов: Не съм оптимист - летим към нови избори. По-добре ужасен край сега

ГЕРБ няма да отстъпят от кандидатурата на Рая Назарян за председател на парламента

Ружа Райчева 19 юни 2024 в 11:18 7100 10

Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Бойко Борисов в кулоарите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че "летим" към нови предсрочни парламентарни избори и че е "по-добре ужасен край сега"*.

Той говори в кулоарите на парламента, след като изборът на председател на 50-ото Народно събрание (НС) се провали. Вчера Борисов даде заявка, че ако депутатите не подкрепят кандидатурата на ГЕРБ - юристката Рая Назарян, няма да има правителство

"В парламента всички се изказаха ясно. Повтарям - всички говореха колко трябва да сме отговорни, а сега всички виждат как летим към новите избори. (...) По-добре е ужасен край сега", каза днес Бойко Борисов.

Той обвини бившия премиер от ПП-ДБ Николай Денков, че му липсва самокритика, защото по време на откриващата си декларация заяви, че предходното правителство е изнесло България напред. 

"Ако Денков имаше малко повече самокритика, щеше да знае, че успехите бяха направени повече от нас. Когато ПП-ДБ бяха втори, имаше отговорен ГЕРБ, който ги подкрепи и постигнахме заедно резултатите", каза Борисов. 

Той посочи, че в този парламент ГЕРБ вече имат три пъти повече депутати от ПП-ДБ. Според него при това положение ПП-ДБ нямат основание да се "изявяват като ментора на обществото".

"Ако ме питате дали съм оптимист - не съм в никакъв случай. Не съм готов да предложа друг кандидат за председател на НС. Традицията е най-голямата партия да получи председател. Рая Назарян е кандидатът на ГЕРБ и ние го защитаваме", каза Бойко Борисов.

Той напомни, че отдавна е дал заявка, че ГЕРБ не може да прави коалиция само с ДПС. Според него е нужен широк формат от много партии. Днес обаче Бойко Борисов промени леко тезата си и каза, че е нужно правителство "на трите най-големи партии" в парламента. Това са ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. 

На въпрос дали все пак не е възможна ротация на председателя на НС, той отговори: "Заради ротациите стигнахме дотук."

Междувременно и единият от председателите на на ДПС Делян Пеевски говори в кулоарите и призова всички партии "да се снишат". По думите му случващото се показва, че няма разбирателство между политиците и гражданите.

"Смятам, че Рая Назарян трябва да бъде подкрепена. Ние го направихме. Най-правилно е първата сила да получи председател. Ясно показах, че спасители на България не ни трябват. Видяхме докъде ни доведоха новите спасители", каза Пеевски.

*"По-добре ужасен край, отколкото ужас без край" - препратка към популярната фраза на Фердинанд фон Шил, б.ред.

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -1845

    10

    ob1

    19.06 2024 в 15:42

    Плюй си, герберче :)
    То от някой, за който Харвард е мръсна дума какво да очакваш...

    -1845

    9

    ob1

    19.06 2024 в 14:43

    Толупий Банкянски май усети, че трябва да разкешва и още едни избори, то чекмеджето да не е бездънно? Чак сърцето го боли да вади пари :)
    Герберчетата, тиквата за кой път не може да направи правителство, а?

    310

    8

    Telluris Malus

    19.06 2024 в 13:32

    "по-добре ужасен край сега"
    Ужасен край за ГЕРБ. Отново са първа политическа сила и отново не могат да управляват. Борисов май те схваща, че дойде края на циркове и шоу програмите. Избирателите са ядосани. Пеевски го схвана.

    80

    7

    230 млрд баксов

    19.06 2024 в 13:16

    ПЕЕВски няма да отстъпи от кандидатурата на Рая Назарян за председател на парламента.

    Кое не разбрахте?


    145

    6

    Джендо Джедев

    19.06 2024 в 12:15

    Mateevk,

    Интересно банкянският главоч на какво се надява при едни нови избори - на пълно мнозинство ли? Най-много величавите палячовци да спечелят още повече гласове, ПП-ДБ да са четвърти, а Костя "Късото" Копейкин да е трети. А това ще му направи живота още по-черен. Единственият му полезен ход е да предложи за постовете хора, които не са ПКП (в случая ПВП), а са приемливи за всички, ако и да идват от ОПГ ГЕРБ. Ама не, мутрата си знае едно - с бухалката напред. Мутра, сър!

    2104

    5

    Mateevk

    19.06 2024 в 11:49

    Бойко и нова математика измисли - 68:39=3! Евала! А отговорността към държавата не започва сега в НС, а свършва тук и не се поема по начина, по който ГЕРБ го направиха със сглобката, поваляйки в собствената си кал своите партньори. Да - ППДБ имаха и още имат много трески за дялане, но между партньори така не се прави. Но Борисов този урок няма да го научи никога.

    1025

    4

    bugomix

    19.06 2024 в 11:47

    "И чакаме гласуването - от него зависи дали ще стане възможно ГЕРБ да преговаря [за правителство">" - заяви Борисов.
    Да "чакаш" нещо, толкова важно, да се случи от само себе си! Недоумявам, защо не водят преговори? защо не убедиха ИТН да подкрепят техния кандидат?

    1025

    3

    bugomix

    19.06 2024 в 11:44

    Започна циркът!

    628

    2

    user4eto

    19.06 2024 в 11:36

    Тиквуне, то работещо правителство имаше. Ти що го счупи?
    А сега ревеш...

    145

    1

    Джендо Джедев

    19.06 2024 в 11:29

    "Ако Денков имаше малко повече самокритика, щеше да знае, че успехите бяха направени повече от нас."

    Тоя тщеславен егоцентрик няма да пропусне да покаже, че е умряла циганката, която го хвали. Уникален тулуп!
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16