България няма да изпраща военнослужещи в Украйна, заяви Министерството на отбраната

Мая Младенова 05 юни 2024 в 12:34 1446 2

Съобщение на МО

Снимка МО

Съобщение на МО, публикувано на фейсбук страницата на ведомството

България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, заявиха отново от Министерството на отбраната в публикация във фейсбук страницата на ведомството.

Такова предложение никога не е било на дневен ред, отбелязва МО, след като уточнява, че решение за изпращане на военнослужещи извън страната би могло да вземе единствено Народното събрание.

"Припомняме, че в изпълнение на решение на Народното събрание, страната ни е заявила участие в тренировъчната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Подготовката на личния състав се провежда на територията на Федерална република Германия, Република Полша и други страни членки на ЕС. В рамките на тази мисия се предвижда и обучение в България на бойни санитари - до 60 души за една година", посочват от МО.

Позицията е в отговор на множество спекулации и фалшиви новини за готвено изпращане на военни в Украйна. Това е и една от основните опорни точки, използвана от националистически партии по време на предизборната кампания.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    628

    2

    user4eto

    05.06 2024 в 14:40

    Главната вата каза, че ще бъдат изпратени всички българи.
    Тъкмо лъснах пушката и щика да набода няколко орка, пък то сега какво излиза?

    -1845

    1

    ob1

    05.06 2024 в 14:14

    Ама как така, лично президентинът каза, сега да не намеквате, че лъже?!? Мунчо-лъжец? Не моЗе да бАде!
    Или може би чорапът повтаря копейски опорки? Т.е. излиза, че трябва да го съдим за държавна измяна? Аууууу! Такова хубаво момче, летец...
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16