Войната, политическата криза, инфлацията: речите на парламентарните лидери в първия ден на НС

Ружа Райчева 19 октомври 2022 в 14:07 1978 0

Лидерите на парламентарно представените в 48-ия парламент формации на трибуната на Народното събрание в деня на откриването му.

Снимка БГНЕС

Лидерите на парламентарно представените в 48-ия парламент формации на трибуната на Народното събрание в деня на откриването му.

Войната в Украйна, политическата криза в България и застрашителната инфлация, изискваща спешни мерки, бяха във фокуса на речите на парламентарните лидери в първия ден от работата на 48-ото Народно събрание.

Тон даде доайенът на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов, който призова депутатите да мислят, да са смирени. Предупреди ги, че най-лесният път е този на агресията и отрицанието, но че това само ражда още агресия. Видно от следващите речи, явно почти никой не беше чул 70-годишният бивш министър на културата. 

След него на трибуната застана президентът Румен Радев, който обаче използва правото си на реч именно за да критикува. "Огънят" му бе насочен към "Демократична България", които днес внесоха проект за отпускане на военна помощ на Украйна. Без да ги посочи изрично, държавният глава говори за "възбудени войнолюбци", които "поради лекомисленост и корист тласкат страната към война". Те били хора, които "никога няма да хванат оръжие и да рискуват живота си, но с лекота ще рискуват държавата и живота на българите". Той подчерта, че най-голямото предизвикателство пред политиците е да опазят страната от "пожара, който бушува на километри от нас, в Украйна" и пожела на "войнолюбците" да останат малцинство в НС.

Акцентът на председателката на парламентарната група на най-голямата политическа сила в 48-ия парламент ГЕРБ-СДС бе друг - вътрешната политика и икономиката на страната. В речта си Десислава Атанасова обеща политиката на коалицията да бъде насочена към финансова дисциплина и поддържане на икономическа стабилност, постави акцент върху съдебната реформа, но вместо да изложи конкретни политики, тя заговори за арестите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и партийния пиар Севделина Арнаудова и заключи, че те са били незаконни.

Икономиката и подкрепата за социално уязвимите граждани бе в словото на бившия премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, при чието управление бяха извършени арестите и който "не остана длъжен" на ГЕРБ. Той се обърна към всички мислещи се за евроатлантици с думите, че не могат да бъдат такива, без наистина да се борят за съдебна реформа и без да има реално изчистване на корупцията по високите етажи на властта. Накрая призова да се спре с "псевдонационализма", който работел за чужди интереси.

Другият голям акцент за него, на който ще заложи ПП в работата на 48-ото НС, е конкурентоспособността на бизнеса и подсигуряване на социално уязвимите граждани.

След него лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обяви за единствената истинска опозиция на ГЕРБ през последните 12 години, когато управляваше Бойко Борисов. ДПС не искали нито да са с ГЕРБ, нито с управляващите през последната година и половина (ПП, ДБ, БСП). Така изключи от сметката почти всички в парламента, с изключение на "Възраждане" и "Български възход" на Стефан Янев.

Подготвена за внасянето да ДБ за военна помощ за Украйна, лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди, че няма да подкрепи нито проекторешението на ДБ за военна помощ, нито предложението на служебния кабинет за закупуване на изтребители "Грипен". Тези пари били нужни за пенсии, помощи и заплати. БСП щяла да настоява за таван на цените, увеличение на доходите, подкрепа за енергийно бедните чрез първите си законопроекти.

Социалистическият отпор не смути съпредседателя на "Демократична България". в речта си Христо Иванов акцентира върху нуждата от по-категорична българска позиция по отношение на войната в Украйна. Христо Иванов заяви, че България не може да си затваря очите за новата епоха, предизвикана от войната и че е несериозно да заема неутрална поза в конфликта между Русия и Украйна.

Той прогнозира, че ще бъде много трудно да се състави редовно правителство и най-вероятно предстоят нови, поредни предсрочни парламентарни избори.

След него на трибуната излезе Стефан Янев. В речта си лидерът на "Български възход" посочи, че за него трите основни теми от обществения живот са сигурност, справедливост, солидарност. В българското общество имало 10-15 личности, които го разделят и партията му щяла да работи за създаване на механизъм за одит в действията на въпросните лица, което да завърши с обвинение. Янев определи всеки, който е против сигурността, справедливостта и солидарността, като враг на "Български възход".

По време на речта си лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че "спасение и освобождение отвън няма да дойде". Според него българският народ е изправен пред избор между свободата и робството. Партията му била инструмента в ръцете на народа за освобождение. Сред приоритетите на "Възраждане" щели да са защитата на българския интерес в Северна Македония; развитието на българската енергетиката чрез модернизация на съществуващите тецове и довършване на АЕЦ "Белене", борбата срещу демографската криза, недопускането на въвличането на България във войната в Украйна, както и "освобождение на страната ни от чуждите военни бази".

И така - без очевидно никой да чуе никого работата на 48-ото Народно събрание продължи с опитите за избор на негов председател. Нито една от четирите кандидатури не събра необходимия брой гласове и се стигна до патова за българския парламент ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови