Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ: Не можем повече да си позволим дребнави спорове и детински битки за власт

Йорданка Веселинова 19 октомври 2022 в 09:50 2079 1

Откриването на парламента. Първа декларация на ГЕРБ-СДС

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Десислава Атанасова

"Не можем повече да си позволим дребнави спорове и детински битки за власт", заяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в първата си декларация от трибуната на 48-ото Народно събрание.

Тя започна речта си, отбелязвайки празника на Св. Иван Рилски и цитира негово изказване за помирение и мир. Атанасова изтъкна, че обединението ще е основен приоритет на парламентарната ѝ група.

По думите ѝ ако продължи политическото противопоставяне, то цената ще бъде платена от българските граждани. Тя твърди, че резултатите от изборите предполагат съвместна работа между политическите субекти.

"Днес няма много варианти. Единственото, за което трябва да мислим, е как да изправим страната на крака."

"Трябва да стигаме до съгласие не само със съмишлениците си, но и с опонентите си, за да решим проблемите на страната. За това обаче е нужно лидерство и политическа смелост", изтъкна тя, индиректно обвинявайки "Продължаваме промяната" за отказа им да преговарят с ГЕРБ.

Атанасова заяви, че настоящата парламентарна конфигурация не е удобна за никого, но всички са длъжни да я съхранят максимално дълго.

Председателката на групата на ГЕРБ-СДС отчете, че ще носят отговорност за работата на парламента, a политиката на партията ѝ ще бъде насочена към финансова дисциплина и поддържане на икономическа стабилност. По отношение на бюджета тя даде заявка да не се бави приемането му с процедурни хватки. Атанасова определи съдебната реформа като втора основна тема за партията ѝ. Вместо конкретни политики обаче тя заговори за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова и изтъкна, че били незаконни.

След края на речта на Атанасова, съпартийците ѝ от ГЕРБ-СДС я приветстваха с аплодисменти и изправени на крака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews