Кирил Петков: Време е да спрем с псевдонационализма, който прокарва чужди интереси

Няма как да си евроатлантик, ако не уважаваш върховенството на закона, не държиш за работеща съдебна система и за премахването на корупцията от всички етажи на властта, заяви бившият премиер

Ружа Райчева 19 октомври 2022 в 10:16 1687 2

Кирил Петков в пленарната зала на откриването на 48-ото Народно събрание

Снимка БГНЕСС/Благой Кирилов

Кирил Петков в пленарната зала на откриването на 48-ото Народно събрание

Искам да попитам всички патриоти в този парламент: когато вървите по ул. "Граф Игнатиев" и после по бул. "Дондуков", после продължите по бул. "Цар Освободител" и по ул. "Московска" и се огледате в "Александър Невски" - колко паметници на български царе има? Време е да спрем с псевдонационализма, който се шири в България, а реално прокарва чужди интереси.

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш министър-председател Кирил Петков по време на първата си декларация на церемонията по откриването на 48-ото Народно събрание. Той се обърна и към всички в парламента, които "наричат себе си евроатлантици" с думите: "Няма как да си евроатлантик, ако не уважаваш върховенството на закона, не държиш за работеща съдебна система и за премахването на корупцията от всички етажи на властта."

Петков каза, че "Продължаваме промяната" са дали думата си да решат проблемите на хората и да почнат отново "да редят" тази България, за която всички мечтаят.  Той обяви, че в новия парламент ПП ще възстановят работата си оттам, откъдето тя беше спряна, като конструктивна и предвидима опозиция.

"Ще се водим от два принципа: да оправдаем доверието на нашите избиратели като изпълним своите предизборни обещания и да работим за решаването на истинските проблеми на всички българи", заяви бившият премиер. 

Кирил Петков заяви, че за ПП е приоритет нивото на конкурентноспособност на българския бизнес и че затова те ще настояват данъците да не се вдигат, а бюджетният дефицит да се повиши на 3%, както и цената на тока да се държи на 200 лв. мегават/час.

"Ще работим и за таван на цената на газа, за това прагът на регистрации по ДДС да се увеличи до 200 хил. лева, доходите на възрастните хора да продължават да изпреварват инфлацията, минималната работна заплата (МРЗ) да бъде 860 лева, искаме нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток", каза той. 

ПП също ще настояват данъчният кредит на младите семейства да се вдигне с 50%, МРЗ на всички лекари да бъде 2000 лева, а на всички медицински сестри - 1500 лева, както и програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства да продължи.

Петков обяви, че партията му ще подкрепи всички подобни предложения, ако те идват от друга политическа сила и че от ПП още днес ще внесат законопроекта за КПКОНПИ с разследващи функции. 

"Ще работим по ускоряването на проект за механизъм за разследването на главния прокурор от независим съдия. Ще продължим политиката за влизането на България в Шенген зоната, както и в Еврозоната от 2024 г. Ще работим по това България да бъде равноправен член в ЕС и НАТО", заяви съпредседателят на ПП. 

Кирил Петков напомни, че границите на всяка суверенна държава са неприкосновени и че затова от ПП призовават Русия да прекрати незаконната си окупация на Украйна, за да се възстанови мирът в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

2

Октим

19.10 2022 в 17:32

Задал е прекрасен въпрос на робските “патриоти“, но още не знае, че никога няма да получи РЕАЛНИЯ отговор ...! И то по простата причина, че отрепките нямат понятие какво е това ИСТИНА!!!