Христо Иванов: България да го играе Северна Корея на Балканите в една измислена неутралност е несериозно

"Вървим с висока вероятност към следващи избори. Това служебно правителство започва да изглежда не като изключение, а като някакво ново правило", заяви съпредседателят на ДБ

Ружа Райчева 19 октомври 2022 в 11:12 4104 6

Христо Иванов по време на откриването на 48-ото Народно събрание

Снимка БГНЕСС/Благой Кирилов

Христо Иванов по време на откриването на 48-ото Народно събрание

Неслучайно в навечерието на агресията на Путин в Украйна ни беше казано, че трябва да преразгледаме условията си на сигурност - защото Москва така иска. Не можем да си затваряме очите за тази война и за тази нова епоха. Не можем да си позволим да мислим, че като кажем, че България е за мир, ще настъпи този факт, че като го повторим няколко пъти, мирът ще кондензира като роса, така няма да стане и трябва да ни е ясно. Да се твърди, че България може да го играе Северна Корея на Балканите в една измислена неутралност, е несериозно.

Това заяви лидерът на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов по време на първата си декларация на церемонията по откриването на 48-ото Народно събрание. Той подчерта, че България е изправена пред множество кризи, но че според ДБ има три, които са фундаментални и решаването на сложния политически ребус изисква те да бъдат назовани.

Христо Иванов определи сегашната международна ситуация като "огромна геополитическа конвулсия", която силно засяга и България. По думите му агресията на Путин в Украйна не е едностранен въпрос, а е праг, с който светът преминава в нова епоха, където острото противопоставяне на международната сцена играе все по-определяща роля.

"Агресията на Путин е опит за пренаписване на правилата, по които се установява и функционира международната система. Опит за преразглеждане на условията, в които държавите в Източна Европа ще функционират. (...) Има един ясен отговор, около който сме длъжни да се обединим - България е длъжна да постави тази политика в центъра за своята сигурност: трябва да имаме активно членство в ЕС и НАТО и да трябва да се грижим за собствения си интерес в тях. В същото време трябва да сме отговорни, а не да пазим политика на неутралитет и да се надявам че тази глобална конвулсия ще ни подмине, това е просто несериозно", заяви съпредседателят на ДБ. 

На второ място като заплаха Христо Иванов класира политическата криза. Той посочи, че след масовите протести през 2020 г. България не е успяла да формира трайно и стабилно управление месеци наред. 

"Вървим с висока вероятност към следващи избори. Това служебно правителство започва да изглежда не като изключение, а като някакво ново правило. Това е конституционната криза, в която започваме да влизаме", каза той, но добави, че макар и трудно, е възможно да бъде съставено правителство. 

Иванов е на мнение, че трудността при съставянето на правителство не е просто заради незрялост, безотговорност или лични отношения, а че е заради проблема с корупцията. Според него е важно българските граждани да бъдат убедени, че едно потенциално редовно правителство стъпва върху здрава основа. Той заяви, че разговорът трябва да е за това как да се променят институциите, за да не се налага партиите да се сочат с пръст.

"Политическата ситуация може да се нормализира, ако има независим съд, който се подчинява само на закона, и ако имаме неутрална прокуратура. Без да реформираме прокуратурата и правосъдието, и без да приложим цялата институционална програма за реформирането на властта по високите етажи, за да изкореним корупцията, няма да успеем", смята Христо Иванов. 

На трето място сред основните кризи пред държавата, но не по значение, а като следствие от другите, той постави целия комплекс от икономически предизвикателства. Според Христо Иванов те са следствия и от политическия проблем, и от корупцията, и от руската агресия. 

"Настояваме за последователно политика в областта на сигурността - модернизация на българската армия, както и предоставянето на военна помощ на Украйна, за което днес сме внесли проекторешение. Трябва да решим проблема с българската енергийна зависимост и нуждата от технологичен преход в енергетиката, което не е обвързано със зеления преход", каза лидерът на парламентарната група на ДБ. 

Той каза още, че ДБ ще бъдат твърди по отношение на трите си приоритета - сигурност, законност и растеж, за да може наистина да се гарантира, че ще има управление, което ще решава проблемите на българите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

19.10 2022 в 13:08

Пеше,

Сниши се още малко! Султанът ще хареса това! :D

5827

4

pisnamiotmutri

19.10 2022 в 12:47

То хубаво се върви към следващи избори, но защо ГЕРБ и БСП продължават да се бутат да помагат като историята сочи, че за десетилетия са постигнали само провали и вреди за народа... затъпяването чрез медии и купените избиратели ясно сочат, че не ни мислят доброто.

-5489

3

Ето го войнолюбеца, марш към Украйна.

345

2

Джендо Джедев

19.10 2022 в 11:50

Ристо, нормална е позицията на България! Даже съвсем! Все пак най-изконната традиционна българска ценност е да се поддържа снишено положение. Бай Тошо го илюстрира добре навремето.
 
X

Да помогнем на украинските деца!