БСП: Предоставяне на оръжие за Украйна означава въвличане във войната

Нинова нападна Радев за близостта му с ГЕРБ. Припомни негово изказване от лятото на 2020 г. за чекмеджетата

Йорданка Веселинова 19 октомври 2022 в 10:49 1496 4

Първа реч на Нинова в 48-ото НС

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Корнелия Нинова

"Предоставяне на оръжие за Украйна означава въвличане във войната", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в първата си декларация от трибуната на Народното събрание.

По думите ѝ решението на конфликта в Украйна е дипломацията. Нинова е категорична, че БСП няма да подкрепи нито проекторешението на ДБ за военна помощ, нито предложението на служебния кабинет за закупуване на изтребители "Грипен". Според нея тези пари са нужни за пенсии, помощи и заплати.

"Днес не партиите, а институциите трябва да отговорим на въпроса дали можем да се справим с кризите. Можем, но ако всяка власт поеме своята отговорност и във взаимодействие, а не в противоборство, вървим в една посока."

Лидерът на левицата изброи и основните приоритети на партията си - финансова стабилност, борба с корупцията, гарантиране на мира на българския народ. Нинова добави, че корупцията е причина за ниските доходи и кризите в страната.

Тя съобщи, че във връзка с кризите БСП ще настоява за таван на цените, увеличение на доходите, подкрепа за енергийно бедните. За това ще са и първите законопроекти, които ще внесе левицата.

"По-добре късно, отколкото никога", добави Нинова и заяви, че именно БСП е предложила тези мерки през април, но останалите партии в коалицията са ги отхвърлили, а сега, след няколко месеца, и те застават зад тях. Лидерът на БСП определи партията си като "автентичната лява партия", като с това си изказване нападна "левите политики с десни инструменти" на доскорошния коалиционен партньор "Продължаваме промяната".

БСП ще внесе и проектозакон за промени в Наказателния кодекс, в които са заложени по-строги наказания - отнемане на книжки, отмяна на условните присъди и други. 

В края на речта си Нинова нападна президента Радев за видимо по-топлите му отношения с ГЕРБ. Тя цитира Радев от 12 септември 2020 г.: "Сега искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези от площада долу с празните чекмеджета да водят диалог. Е, няма как да стане."

"Е, това е днес изборът. Какво правителство искаме да направим? Ние сме последователни и принципни. Ние шест години се борим със стария модел на управление и продължаваме, водени от един принцип - справедливост."

С тези думи Нинова завърши речта си, а съпартийците ѝ я аплодираха, изправени на крака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

4

Тая до вчера продаваше масово оръжия на Украйна, егати двуличието. За идиоти ли ни взима?!?

2910

3

ivenco

19.10 2022 в 12:07

тая още не е разбрала - 45 държави в Света дават оръжия и нито една от тях не е във война. Курнела,курнела то бива чугунен мозък,ама толкова не бива. Главата на комуниста увира половин час след павето с което е натисната в тенджерата. ;))))))

345

2

Джендо Джедев

19.10 2022 в 11:48

Тая май само една опорка може да запомни. Мъка! Даже маймуните от "ВъZраждане" могат да запомнят 5-6.

2099

1

Mateevk

19.10 2022 в 11:41

Каква дипломация? Тази жена чува ли се какви ги говори? Ако Путин искаше дипломация, щеше да си остави възможни изходи от ситуацията, каквито имаше в изобилие, но той изгори всички мостове и път назад за него вече няма. Затова неговата "дипломация" сега се свежда само до лъжи, заплахи, внушенияи и "предложение за преговори", но при неговите условия тоест завладяното от мен си е мое, а за останалото ще поговорим евентуално, докато подготвя войските да ви атакувам пак. Кое е тука "дипломатичното"? Дипломацията търси баланси, компромиси, решения, дори и трудни. Капитулацията вече не е дипломация, а диктат на победилия над победения. Това всъщност иска Корнелия и цялото русофилско войнство тука - победа на Русия и руския мир. Пълна, окончателна и безусловна! За да пърхаме безгрижно като птички в бъдещия "многополюсен "свят - от полюс на полюс!