Открива се 48-ият парламент, изборът на председател - първи тест за бъдещите мнозинства

Протест посреща бъдещите депутати още преди да са положили клетва

Йорданка Веселинова 19 октомври 2022 в 06:00 2783 0

Архив

Снимка parliament.bg

48-ото Народно събрание започва работа днес в 09:00 часа.

48-ото Народно събрание започва работа днес в 9:00 ч. Първия звънец ще удари най-възрастният депутат - 70-годишният бивш министър на културата Вежди Рашидов, сега депутат от ГЕРБ-СДС. Той ще председателства първото заседание и ще произнесе слово.

Народните представители ще положат клетва, в чийто текст се казва:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".

След речите на Рашидов и президента Румен Радев председателите на парламентарните групи ще произнесат декларации за приоритетите им в новия парламент.

След това започват дебатите по избор на председател и зам.-председатели на парламента. Очаква се това да е първият тест както за Народното събрание, така и за възможностите за формиране на мнозинства и респективно - на правителство.

Изборът на шеф на парламента - първи тест за бъдещите мнозинства

До момента кандидатурите за поста са четири. ГЕРБ-СДС номинира бившия транспортен министър Росен Желязков, "Продължаваме промяната" - сваления от ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане" председател на 47-ия парламент Никола Минчев, БСП - бившия външен министър в кабинета "Орешарски" и зам.-председател на 47-ото НС Кристиан Вигенин, "Възраждане" - юриста и депутат в миналия парламент Петър Петров.

До момента имаше практика председател на НС да предлага само най-голямата политическа сила, въпреки че Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание няма такова изискване. Ето защо четирите кандидатури са изненадващи, но не и невъзможни.

В началото на седмицата бившият финансов и бивш здравен министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС обяви, че парламентарната му група няма да подкрепи председател, различен от Росен Желязков. Калина Константинова от ПП определи Никола Минчев като "достойния кандидат". В отговор на въпрос дали БСП ще подкрепи доскорошния си коалиционен партньор, като гласува за Минчев, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще има свой кандидат. Вчера стана ясно, че ДБ ще подкрепи кандидатурата на Никола Минчев. От "Български възход" пък коментираха, че следва да се продължи парламентарната практика - т.е. да се избере председател от най-голямата парламентарна група. Ангела Николова от партията на Янев добави, че това е "политически моралното" решение.

Според Правилника председател на първото заседание е най-възрастният от присъстващите народни представители - Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. Той го ръководи до избирането на титуляр. Най-възрастният депутат може да води единствено разисквания по избора на председател на Народното събрание и самия избор - тоест  първият пленарен ден не може да завърши преди да е избран председател. Това означава, че ако нито един от кандидатите за председателския пост не събере необходимата подкрепа, работата на новия парламент ще блокира още преди да е започнала.

Дали това ще се случи зависи от правилата за избор на председател, които ще бъдат приети в зала. Разковничето е в решението дали шеф на парламента ще стане човекът, събрал над половината от гласовете - над 121, както беше досега, или този, който получи най-много гласове. 

Темата за избор на нов председател не е била първата, породила спор между партиите и коалициите в 48-ото Народно събрание.

Партиите се скараха още преди парламентът да е заработил

Миналата седмица бъдещите депутати се скараха за гостите на откриването на парламента. Скандал провокира евентуалната покана към руската посланичка Елеонора Митрофанова, но след извънредна среща депутатите решиха да не канят посланиците на Русия и Беларус. 

Митрофанова остава “вън”: Посланиците на Русия и Беларус без покани за откриването на 48-ото НС

Тук се видяха и първите разделителни линии. ПП, ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" подкрепиха решението, докато от БСП и "Възраждане" бяха против.

На следващия ден депутатите се скараха и за предложението на ГЕРБ да поканят украинския президент Володимир Зеленски да произнесе реч на откриването на 48-ото НС. За да се разберат, се проведе втора извънредна среща, на която "Възраждане", "Български възход" и БСП не изпратиха свои представители. Решението бе отложено, а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов постави ултиматум - да покани Митрофанова, ако Зеленски говори.

Партиите няма да канят Зеленски на откриването на 48-ото НС

В началото на тази седмица се проведе трета извънредна среща - този път за държавния бюджет за 2023 г. Тя бе по инициатива на БСП. На разговорите не присъстваха от "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход". БСП, ПП, ДПС и ГЕРБ-СДС решиха само да поканят финансовия министър Росица Велкова още на третия си работен ден - петък, а след това да водят разговори по политики.

След срещата за бюджета: Депутатите викат финансовия министър още в петък

Депутати рекордьори

От партията, излъчила най-младата депутатка в 48-ия парламент - 25-годишната Небие Кабак, която вече има един мандат зад гърба си - са и някои от депутатите рекордьори по участия в народни събрания. От ДПС са най-опитните народни представители: Рамадан Аталай, Йордан Цонев и Джевдет Чакъров. Цонев и Чакъров са били депутати в девет парламента, а 48-ият ще им е десетият. Дълъг парламентарен опит има и Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който е избиран в последните девет парламента. Той е рекордьор в групата на ГЕРБ по парламентарен опит. 

Депутатите рекордьори по брой парламенти: Аталай, Цонев и Чакъров от ДПС, а след тях - Лъчезар Иванов

За осми път депутати ще бъдат Десислава Атанасова, Александър Ненков и Делян Добрев от ГЕРБ, лидерът на БСП Корнелия Нинова и съпартийците ѝ Румен Гечев, Петър Кънев и Драгомир Стойнев. От групата на "Демократична България" най-голям парламентарен стаж има икономистът Мартин Димитров, който е бил участник в седем парламента. Председателят на "Земеделски народен съюз" Румен Йончев е с най-голям парламентарен опит в най-новата политическа формация в НС - "Български възход". Той е бил избиран за депутат в пет парламента. Най-опитният депутат в групата на "Продължаваме промяната" е Настимир Ананиев, който е бил депутат в три Народни събрания.

Кой къде ще седне

Любопитен е въпросът за разпределението на депутатските кресла и зали. БСП ще ползва стаята на изпадналата от парламента формация на Слави Трифонов "Има такъв народ", а стаите, които ползваше левицата, ще бъдат за "Български възход". Най-вляво в пленарната зала ще седят 25-имата депутати от левицата. До тях ще са 36-имата представители на ДПС. В средата са местата на 53-мата депутати от "Продължаваме промяната". До тях, на първия ред ще седят 27-те от "Възраждане". Групата на ГЕРБ-СДС от 67 народни представители е до тях, а в най-дясната част ще са 20-те от "Демократична България". В дъното на залата, на досегашните места на "Възраждане", ще се настанят 12-те депутати на "Български възход".

Протест посреща новите депутати, нов опит за военна помощ за Украйна

Препятствия пред народните представители може да има не само в пленарната зала при избирането на председател. Такива може да ги посрещнат още на входа: протест ще приветства новите депутати. Организира го сдружение БОЕЦ, което миналата седмица протестира против евентуалното присъствие на посланик Митрофанова на откриването на 48-ото Народно събрание. Протестиращите ще искат още импийчмънт на президента Румен Радев и ще настояват България да изпрати военна помощ на Украйна.

Протестът започва тридесетина минути преди официалното откриване, в 08:30 ч на централния вход на парламента.

Очаква се още днес "Демократична България" да внесе проекторешение за изпращане на военна помощ за Украйна. До момента ПП и ГЕРБ-СДС са изразили готовност да го подкрепят. Против са от "Възраждане" и БСП. Позициите на ДПС и "Български възход" към момента не са ясни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!