БСП предлага Вигенин за председател на Народното събрание

ГЕРБ номинираха Росен Желязков, "Продължаваме промяната" - Никола Минчев, а "Възраждане" издигнаха кандидатурата на адв. Петър Петров

OFFNews 18 октомври 2022 в 14:08 1177 2

Кристиан Вигенин

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин е предложението на "БСП за България" за председател на 48-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на партията.

На днешното съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП, парламентарната група и политическият съвет на коалиция "БСП за България" е взето решение за издигане кандидатурата на Вигенин.

Кристиан Вигенин е бил народен представител в седем парламента, като четири пъти е заемал поста зам.-председател на НС. С опита и експертизата си той е достойна кандидатура за този толкова важен пост, аргументират номинацията си от БС.

ГЕРБ предложиха бившия транспортен министър Росен Желязков. Днес лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова написа във Фейсбук, че избирането на председател на парламента е политическо упражнение, което за пореден път ще подрие устоите на парламентарното управление и конституционализма: "Дали другите ще бъдат на висотата на принципните решения и ще върнат парламентаризмът, както многократно са заявявали, ще знаем след 24 часа. Росен Желязков, имаш нашата пълна подкрепа!", написа тя.

"Продължаваме промяната" номинираха Никола Минчев, който беше председател на парламента в 47-ото Народно събрание, но беше свален от поста с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов потвърди пред БТА, че партията му ще номинира адв. Петър Петров за председателския пост.

Председателят на парламента трябва да бъде избран от новосформирания парламент в първия работен ден на депутатите. Утре от 9 часа е първото заседание на 48-ото Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!