Нова република пита новата власт кога ще въведе машинно гласуване

OFFNews 30 май 2017 в 13:46 2773 2

Нова република изпрати питане до вицепремиера Томислав Дончев какво се случва с машинното гласуване, което по закон трябва да се въведе при провеждане на избори.  

"Вече 2 месеца, откак минаха изборите, а действия по изпълнение на Изборния кодекс за 100% въвеждане на машинно гласуване няма", пише Петър Славов.

Той припомня, че Нова Република е осъдила ЦИК за "възпрепятстване машинното гласуване" и произнасянето на съда, че то трябва да бъде въведено още на предните избори, което не се случи. 

По силата на новия изборен кодекс машинно гласуване следваше да бъде реално въведено във всички секции за изборите за народни представители през м. март 2017 г. Неподготвеността на ЦИК и изпълнителната власт обаче, осуетиха спазването на волята на законодателя и създадоха опасен прецедент на нарушение на действащото законодателство от администрацията, и то след постановено съдебно решение на Върховния административен съд, даващо императивно тълкуване на законовите норми за възможност за реализиране на машинно гласуване във всички избирателни секции като задължителни за последните парламентарни избори.

От Нова република припомнят още, че години наред ЦИК и отговорната администрация, вместо да предприемат действия за придобиване на собствени машинни терминали и да обезпечат нужната бройка от около 12000 машинни терминала към 2017 г., е наемала такива за всеки отделен вид избори и то на цени, които нерядко са надвишавали себестойността на един терминал при евентуално негово закупуване. 

"В резултат имаме похарчени вероятно милиони левове на българския данъкоплатец през годините на „подготвителния период”, а и към момента нямаме закупен нито един терминал за машинно гласуване", заявяват от Нова република.

Именно заради това те се обръщат към ресорния вицепремиер как новото правителство ще гарантира спазването на закона и точното му прилагане чрез въвеждане на машинно гласуване. 

Томислав Дончев трябва да отговори:

- На какъв етап е подготовката за въвеждане на машинно гласуване и в какви срокове се предвижда да стане това? Ще има ли готовност за осигуряване на машини във всички секции при евентуални избори през 2018 г.?

- Какъв е общият размер на похарчените през годините средства за наем на терминали за машинно гласуване, като се започне от първия път на провеждане на експериментално машинно гласуване на изборите за народни представители през 2009 г.? Каква е цената платена за наем на един терминал?

- Предприети ли са действия за сключване на междудържавен договор за доставка на всички необходими машинни терминали с друга държава с опит в провеждането на машинно гласуване и не считате ли, че това би бил по-прагматичният и значително по-евтин подход за осигуряване на терминалите от поръчването им „на парче” и без посредници?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

2

Denis Rizanov

30.05 2017 в 17:20

Машинно гласуване - за следващите президентски избори. Да е сигурно, че боко ше стане и президентин!
Играят си с нас и не им увират чутурите, че утре ше падне там до оградата под магнолията, а "Началника" (Прости ми Боже!) отгоре ше се смее с пълен глас на неговите тънки сметчици.