Министър Пулев: Докато Петков е бил премиер ББР има 2 млн. лв. печалба и 20 млн. за заплати

1 млн. лв. са били платени по консултантски договори, твърди министърът на иновациите и растежа

Ружа Райчева 20 декември 2022 в 17:09 4845 5

Александър Пулев в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Александър Пулев в парламента

Имало е периоди, в които ББР е давала по три, а в други - по четири кредита на месец. Банката е генерирала 2 млн. лв. приходи от лихви в сравнение с 22 млн. лв. за разходи за заплати в същия период от време, в което Кирил Петков е бил премиер.

Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев по време на парламентарен контрол в Народното събрание. Твърдението му е отговор на въпрос от Драгомир Стойнев от БСП, който попита какви са мотивите за освобождаването на двама членове от Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР).

Преди две седмици Пулев обяви, че "ББР е заложна къща на кликата на Петков и са давали са по четири кредита месечно и че е подал сигнал до прокуратурата. 

Днес на въпроса на Стойнев Пулев отвърна, че е имал две основания да уволни членовете на Надзорния съвет на ББР - оперативен колапс и потенциална безстопанственост.

По думите му от назначаването на Кирил Петков за премиер насам, ББР се е управлява неефективно. Министърът на иновациите твърди, че в Българската банка за развитие е имало огромно текучество на кадри, затворили са се различни отдели и новите банкови служители са се назначавали безразборно.

"Изглежда като пълна чистка и овладяване на банката с нови назначения. Нулева приемственост. (...) Относно безстопанствеността - имаме информация, че държавата е била ощетена с 1 млн. лв., платени по консултантски договори. Г-н Лорер, според твърдения на надзора на банката на г-н Петков, е дал устно разрешение за това, а липсва писмено такова", заяви Александър Пулев. 

Министърът на иновациите и растежа добави, че не може да бъде безучастен, когато става дума за сериозно ощетяване на държавата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

5

Дедо МразИ

21.12 2022 в 09:06

Лъжеца бил Крадец ?

-390

4

Козин Човков

20.12 2022 в 20:18

Министър Сульо Пулев да си вземе мнението и да си го навре отзад, където му е мястото. Никой не го е упълномощил като служебен чиновник да дава акъл за каквото и да било.

10212

3

Човека

20.12 2022 в 19:12

Много популизъм пак по линията резидент-статукво.
За заплатите нещо не стана ясно по високи ли са от тези по времето преди правителството.
А по линия на печалбата - печалбата на една банка е следствие от кредити раздавани години назад, а не от преди два три месеца.
Резидентен популизъм, сър.

22548

1

dolivo

20.12 2022 в 17:25

Глупости

Работила добре преди, Петков я съсипал

А че ББР изкупи 18% от ФиБанк при Боко никой не казва?