Групата за наблюдение на демокрацията в ЕП: Не споделяме твърдения на българската прокуратура за заседанието в Брюксел

OFFNews 04 септември 2020 в 16:45 12839 1

Снимка БГНЕС

Групата за наблюдение на демокрацията в Европейския парламент публикува своя позиция по повод проведеното миналата седмица в Брюксел заседание, на което бе обсъдена ситуацията в България.

В позицията се отбелязва, че групата не споделя някои твърдения в изявление на "българската прокуратура и на други участници" относно дискусията.

Това се случва два дни, след като зам.-председателят на ЕП Катарина Барли заяви, че властите в България разпространяват фалшиви новини за срещата

Публикуваме без редакторска намеса позицията на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права (DRFMG):

На 28 август Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (DRFMG) проведе заседание във връзка със ситуацията в България. Бяха изслушани редица участници. Заседанието беше проведено при закрити врата. Въпреки това няколко участници, както и други лица, които не участваха в заседанието, разпространиха подробности от дискусията.

В този контекст отбелязваме изявлението на българската прокуратура и на други участници. Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения. Тези изявления съдържат твърдения, които не се споделят от DRFMG.

Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG и беше фокусирано върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и разделението на властите.

DRFMG ще докладва на Комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) относно мониторинга като цяло, нашите заключения от горепосоченото изслушване, както и отговорите на въпроса с искане за писмен отговор, който ще бъде предоставен на българските власти.

Дискусията бе проведена на 28 август при закрити врата. На нея не участваха български евродепутати. От българска страна, като представители на властите в страната, участваха вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Те заместват поканените за изслушването министър-председател Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, които не се явиха пред евродепутатите. В залата бяха поканени и представители на медии и на гражданското общество.

След дискусията в Европарламента българската прокуратура излезе със съобщение, че разговорът е организиран по предложение на главния прокурор Иван Гешев:

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пък коментира след срещата, че "евродепутати са осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България. Позицията е била изразена на заседанието на подкомисията за върховенството на закона към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, на което е разгледана ситуацията по върховенството на закона в България."

След думите му базираният в Брюксел журналист Георги Готев (който пише за Euractiv) нарече това фалшива новина и уточни, че за използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България са говорили не евродепутати, а председателят на Комисията за защита от дискриминацията Ана Джумалиева. Тя изтъкнала, че е много притеснена от употребата на език на омразата, от вдигането на бесилки пред дома на Бойко Борисов и пред парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови