Зам.-председател на ЕП: Българското правителство разпространява фалшиви новини

OFFNews 03 септември 2020 в 14:03 11089 17

Катарина Барли

Заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барли обяви, че българското правителство е разпространило погрешна информация и фалшиви новини за проведената миналата седмица дискусия в мониторинговата група за върховенството на закона към ЕП. 

По думите на Барли реакцията на българското правителство след заседанието е била "публикуване на напълно фалшива информация - истински фалшиви новини". Тя не цитира конкретно коя информация има предвид.

Изказването си Катарина Барли, евродепутат от германската Социалдемократическа партия и член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, направи на заседание на групата LIBE (Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) в ЕП вчера. Вземайки думата по темата за създаването на механизъм на ЕС за съблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и основните права, Барли обяви, че вярва, че това е един от най-важните въпроси, върху които тя и колегите ѝ трябва да работят "особено след случилото се на миналата сесия, в която дебатирахме за България". Веднага след това германката казва, че правителството е разпространило фалшиви новини за дебата.

Срещата на групата бе проведена при закрити врата в Брюксел. В нея не участваха български евродепутати, тъй като не са нейни членове. От българска страна, като представители на властите в страната, участваха вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Те заместват поканените за изслушването министър-председател Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, които не се явиха пред евродепутатите. В залата бяха поканени и представители на медии и на гражданското общество.

За това как е протекла дискусията пред медиите разказа един от присъствалите - журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов.

След дискусията в европарламента българската прокуратура излезе със съобщение, че разговорът е организиран по предложение на главния прокурор Иван Гешев:

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пък коментира след срещата, че "евродепутати са осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България. Позицията е била изразена на заседанието на подкомисията за върховенството на закона към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, на което е разгледана ситуацията по върховенството на закона в България."

След думите му базираният в Брюксел журналист Георги Готев (който пише за Euractiv) нарече това фалшива новина и уточни, че за използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България са говорили не евродепутати, а председателят на Комисията за защита от дискриминацията Ана Джумалиева. Тя изтъкнала, че е много притеснена от употребата на език на омразата, от вдигането на бесилки пред дома на Бойко Борисов и пред парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

16

Sashkavas

03.09 2020 в 16:31

Zulijn, генийче мамино, я си пийни лекарствата, че чичовците с белите престилки ще дойдат да те успокоят и да те сложат в стаята без прозорци и меки стени.

Много си сладък как решаваш кое е полиция и кое жълта медия. Ама кат си пишеш хапчетата ще се оправиш. Успех

2900

14

nrb

03.09 2020 в 16:15

Незнаех , че zuljin в действителност е Катарина Барли ! Дай линк към Конкретният цитат . Не ми пробутвай твоите теории . Не са доказателство.

7014

12

Диди

03.09 2020 в 15:45

Някога Зюмбюлев беше известен, способен и честен журналист. Днес е скрит зад стара снимка дебелак, пуделче на Деян чорбаджи , забравил какво е това да си съвестен и свободен да изразяваш мнение журналист и редактор на уважаван някога вестник, днес вече познат като "вестниче някакво си". Та думата е какво друго да очакваш в такова вестниче освен каквото е наредил Деян чорбаджи или някаква пиярка от помаклъка, освен "европейски и световни новини" от кенефа на 24 часа.

1894

10

Sashkavas

03.09 2020 в 15:07

Я напишете статия за други публикации в Европейски вестници да кажем това - https://www.24chasa.bg/novini/article/8971479

Или испанската преса е само достоверна когато пише за къщата в Барселона

11719

9

Краси

03.09 2020 в 15:00

Ами то е ясно, на лъжата краката са къси, а на Борисов носът му вече върви 2 метра пред него :).
За Меркел не знам, но един от висшите й партийни кадри вчера се е усетил и е поискал да обърнат внимание на Борисов. И след вчерашните инсценировки и последвали изстъпления на полицията вече обикаляме всички световни агенции и за никого не е много трудно да си помисли, че Борисов се изравни с Лукашенко, когото същата тази Меркел вече санкционира.
Така че има вероятност скоро да му дръпнат шалтера от ЕНП, за да дадат пример на Орбан. При Борисов ЕНП не губи почти нищо, защото ако подкрепи опонентите му от ДСБ, които също са в ЕНП, просто неговите избиратели ще отидат при тях, тоест пак в ЕНП.
Нашата задача е да не се отказваме от протестите и да докажем, че повече няма да търпим да ни управляват и крадат корумпирани неграмотници!

3943

8

OtSofia

03.09 2020 в 14:59

Извинете, корекция на моя пост 03.09 2020 в 14:56 : След като мненията по въпроса какво е било разисквано в мониторинговата група за върховенството на закона към ЕП, са толкова разнопосочни, единствено правилното е да се разсекрети и публикува протоколът и записът от това заседание. Иначе си става махленско замеряне с нищо не значещи думи.