Димитър Ганев: ГЕРБ и БСП в София са почти равни, а балотажът ясен - Манолова срещу Фандъкова

OFFNews Последна промяна на 24 септември 2019 в 13:57 7241 2

Предстои изключително оспорвана битка за София между Мая Манолова и сегашния кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Схватката ще бъде трудна, тежка и мръсна. Това е мнението на Димитър Ганев от изследователски център Тренд, изразено в интервю за агенция БГНЕС.

Според него тонът вече е бил зададен с публикуването на вулгарните снимки на приятелката на арх. Борислав Игнатов, кандидатът за градоначалник на Демократична България.

Няколко са сигурните неща. На първо място, в София ще има балотаж и той ще е между Фандъкова и Манолова, категоричен е Ганев.

Според него резултатите от Европейските избори са показали, че двете най-силни партии в София са ГЕРБ и БСП.

"Разликата между тях в столицата беше по-малка, отколкото в страната. Силите тук са по-изравнени, отколкото на национално ниво. На трето място – Фандъкова и Манолова са двете най-рейтингови фигури, съответно в дясното и лявото пространство. Няма нито един политик от ГЕРБ, а и от т.нар. „градска десница“ или либерално пространство, който да има толкова високо одобрение колкото Фандъкова. При Манолова нещата изглеждат по същия начин. Няма фигура в лявото пространство, дори президента Румен Радев, който да е с по-висок рейтинг от нея", казва политологът от агенция Тренд.

Ганев подчертава, че и на Фандъкова, и на Манолова няма да им стигнат привържениците на ГЕРБ или на БСП, за да спечелят тези избори.

"На балотаж привържениците на двете политически партии ще са добра основа, но над тях трябва да се привлекат още. Ключова роля ще имат привържениците на „Демократична България“, която ще бъде трета политическа сила. Тя ще има няколко представителя на тези избори – Борислав Игнатов, Борис Бонев и Десислава Иванчева. Много е важно тези хора как ще решат да гласуват на втория тур, защото няма да имат свой представител на балотажа", казва политологът.

Според него е важно и как ще реагират симпатизантите на ВМРО.

"Впускането на Ангел Джамбазки в надпреварата говори, че партията ще успее да мобилизира всичко налично, даже ще мобилизира и допълнително гласове. Най-вероятно те ще имат четвъртия резултат в София", твърди той.

Според изчисленията на Димитър Ганев при около 1 млн. избиратели в София може да се очаква висока избирателна активност на първи тур – 55-60%, което е 550 000 – 600 000 гласа.

"На втория тур активността ще бъде по-ниска, но не с много. Вотът ще бъде много оспорван. Вероятно мобилизацията ще бъде пълна в двете партии. На балотажа се очаква активността да бъде 45-50%, това са 450 000 – 500 000 гласа. Около 250 000 – 270 000 гласа ще трябват на Манолова или Фандъкова, за да стане кмет. Нито БСП, нито ГЕРБ разполагат с такъв електорат в столицата. Той е два пъти по-нисък, отколкото им е необходим. ГЕРБ са малко над 100 000, а БСП под 100 000. За балотажа ще стои въпросът как Фандъкова и Манолова да привлекат допълнително между 120 000 и 150 000 гласа извън тези от партиите им, за да спечелят битката", казва той.

Според Ганев колкото и да е мажоритарен този сблъсък, зад двете дами стоят огромни партии, които винаги са били основното. Той уточнява и че на първи тур ще са необходими над 100 000 гласа на даден кандидат, за да достигне до втория тур на изборите в София.

"В Столичния общински съвет нито една партия няма да има мнозинство. ГЕРБ ще бъдат далеч от този резултат. Досега те имаха 30, за мнозинство им трябваха 31. В СОС и ГЕРБ, и БСП няма да имат числено мнозинство. Как ще се формира коалицията в общинския съвет, каква коалиционна конфигурация ще се избере, от това зависи как ще изглежда София след 4 години. Ако някой от двата кмета не успее да формира мнозинство, това ще блокира работата на общината в следващите няколко години и не ни чакат реализацията на грандиозни планове. Много важни са и изборите за общински съвет, защото без тази институция, кметът нищо не може да направи. Общинският съвет ще бъде доста разпръснат. Ще има доста партии с представителство, защото за да се влезе в съвета, ще са необходими между 6000 – 7000 гласа. Не малко партии ще успеят да прехвърлят този праг", смята политологът.

Според Ганев със сигурност в следващия СОС всяко едно решение ще минава много по-трудно, отколкото през отиващия си мандат и това предполага тежка политическата търговия в местния парламент.

"Ако ГЕРБ имат между 21 и 24 общински съветника, ще им трябват още 6-7 до мнозинство. Най-вероятно първо ще се обърнат към ВМРО. Ако тогава отново няма мнозинство, ще се търси и от други. При БСП ситуацията е още по-тежка. Ако Мая Манолова стане кмет, основната част от групата, която ще я подкрепя, ще бъде на БСП, но те ще имат между 17 и 20 съветници. Откъде ще дойдат останалите. На тези въпроси никой няма да отговори преди изборите, но това е ключово. Може да се стигне и до ситуацията кметът да не разполага с мнозинство или да има „плаващи“ мнозинства, което ще забавя и блокира определени инициативи", смята представителят на изследователски център Тренд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2015

2

Димитър Ганев от изследователски център Тренд(Придвор-
ният социолог с придворният център)Абсолютно необоснова-
но предвижда балотаж м/у Мая Манолова и сегашния кмет на столицата Йорданка Фандъкова.Как е изобщо възможно,да се
изключва архитект Борислав Игнатов,който е на светлинни години пред тях по своето образование и знания !!!

1910

1

Georgi Gracata

24.09 2019 в 19:07

Поредното доказателство,че БКП е лисица която е изкопала тунели в държавата и използвайки хитрост и лукавост сменя партньори и продължава да управлява 75 години.Събитията след 10.11.1989год бяха необходимост и Луканов много точно го каза,,Член 1-ви от конституцията отпадна и ако искаме да запазим ръководната роля на ПАРТИЯТА трябва да съсдадем икономически лостове и запазим влиянието си Съдебната система".Едно не предвиди стратега да прехода,че третия рожбата ГЕРБ ще управлява с най-некадърните кадри,защото потенциала се изчерпи.Няма интелигенция,можещите и знаещи избягаха,а и ги смачка злобата на глупака.Затова балотажа е ясен г-н Ганев.
 
X