Болница в Пловдив - първа жертва на амбицията на Георги Гергов за съюз с ГЕРБ

Юлиана Ончева 18 септември 2017 в 17:02 9335 0

БСП-Пловдив се съюзи с ГЕРБ на заседанието на Общинския съвет на 14 септември, четирима от червените съветници гласуваха с управляващите за вливането на болница "Св. Мина" в по-малката "Св. Панталеймон", един от социалистите е против, но се подчинява на взетото преди това решение след скандал на ИБ. 

Според вътрешния опозиционер в БСП-Пловдив Иван Петков това няма да реши проблемите на "Свети Мина", по-скоро ще повлече надолу и "Св. Пантайлемон". Според колегите му обаче финансовият план за оздравяване на клиниката е добър и затова те променят на 180 градуса позицията си за месец и половина лятна ваканция - на заседанието на Общинския съвет на 1 август всички от БСП гласуват "против" вливането на Първа във Втора градска, както са известни сред пловдивчани болниците. 

Така на местно ниво хората на областния лидер Георги Гергов реализират личната му амбиция за коалиция с ГЕРБ, която той заяви публично още на 24 юли. Тогава бившият член на ИБ на БСП заяви: „Моята лична амбиция беше, след като имаме 2 милиона гласа за президента, да спечелим тези избори и тогава да направим коалиция с ГЕРБ и да водим държавата в правилен път”.

Според националната си програма обаче БСП не би трябвало да подкрепя нито сливане, нито вливане, нито закриване на болници.   

Според неофициала информация крайната цел на вливането е сградата на "Св. Мина" да се превърне на следващ етап в частна онкологична клиника. 

Против решеното от БСП и ГЕРБ вливане е и бившият управител на МБАЛ "Св. Мина" д-р Галина Карауланова, която бе освободена от поста през ноември миналата година 9 месеца след назначаването си. Пред OFFNews тя обясни, че е заварила болницата с над 3 млн. лева дългове, заедно с лихвите, и е започнала оздравяването й. Съкратих около 50 души, няма как приходите да са толкова, колкото и фонд "работна заплата", уточни Карауланова. Причината за отстраняването й - въпреки протестите на медиците от клиниката в нейна защита, е именно несъгласието й "Св. Мина" да се влее в "Св. Пантайлемон". 

Медицинският съвет на МБАЛ "Св. Мина" смята, че евентуалното сливане с МБАЛ "Св. Пантелеймон" ще навреди на пациентите и лечебните заведения", писаха тогава в декларация, разпространена до медиите, работещите в бившата 1-ва градска. 

"Това е единственият начин болницата да продължи да съществува. Не става въпрос за пребазиране, а за юридическо сливане, при което сградният фонд и персоналът ще бъдат запазени", подчерта пак тогава градоначалникът Иван Тотев. 

С помощта на БСП-Пловдив сливането на болниците мина през Общинския съвет.

А се него и малка част от личната амбиция на Георги Гергов за БСП+ГЕРБ=Власт.

На ход е лидерът на БСП Корнелия Нинова. След интервюто на Гергов от 24 юли, тя заяви, че то е "най-добрият пример за паралелна държава". "Ще продължа с всички сили действията срещу паралелната държава и задкулисието. Ние казахме, ако искаме да променим държавата, трябва да започнем от себе си“, категорична бе Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!