Бойко Рашков: Нито са ме канили, нито имам интерес към проекта на Петков и Василев

Ричард Алибегов води политическа дейност в полза на една партия, смята министърът на вътрешните работи

OFFNews 20 септември 2021 в 18:07 9502 1

"Нито някой ме е канил, нито съм проявявал интерес към политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той направи изявление пред медиите, след като връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР.

Относно специализираната операция, при която са задържани 7 души за трафик на мигранти Рашков заяви, че прокуратурата е попречила на МВР да обяви нещо, по което е работено няколко месеца. "Техният отказ да участват в тази пресконференция и да не разгласяваме това, което сме направили, беше последван от тяхно изявление какви заслуги имат, а те всъщност нямаха понятие какво са работили и какво са постигнали. За ТЕЛК-овете беше същото", каза още той.

По думите му прокуратурата не е била съгласна МВР да дава брифинг по темата, затова нямало неин представител по време на пресконференцията в събота, но по-късно те сами се похвалили. Според Бойко Рашков е хубаво такива операции да бъдат съобщавани, тъй като освен националния ни интерес, касаят и интереса на целия ЕС.

За заплахите към шефа на НАП Румен Спецов, за които съобщи бившият министър на финансите Асен Василев, министърът заяви, че именно от Спецов е разбрал за заплахите. "Такива заплахи се отправят към много длъжности лица. Ще вземем мерки, разбира се. Ще преценим реалната заплаха. Ако се наложи ще назначим охрана на началника на НАП", добави той. 

Рашков коментира и разпространената информация, че ресторантьори и клиенти са били подложени на полицейски тормоз в Благоевград. По-рано Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията обясни, че това се случва от две седмици и включва заплахи към клиенти, собственици и управители.

"Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов води политическа дейност в полза на една партия. Този човек подкрепя напълно вредни за нашата страна и за хората неща, едва ли не да няма мерки и заведенията да работят денонощно. В други страни заведения работят само при 100% ваксиниран персонал. Той и неговата организация е против правителството. Дали този човек, който е с дългата коса, ще бъде отговорен ако ние имаме висок ръст на заразени?, попита Рашков.

Според министъра мерките са подходящи за нивото на заразата в страната. "За конкретния случай в Благоевград мога да кажа, че човекът, който по това време е бил в нетрезво състояние, след като се е посъвзел, се е извинил в писмено изявление", допълни Рашков.

Относно думите на Асен Василев, че България не в бедна, а много ограбена държава, Рашков заяви, че се надява в най-скоро време да се установи колко ограбена държава е България.

Той съобщи, че МВР се извършват проверки за злоупотреби с обществени пари. Вицепремиерът даде пример с магистрала "Хемус". По думите му не може да се изгражда без строителни книжа, без разрешения за строеж, без определен изпълнител по трасето, без да има строител, който да поеме евентуалната отговорност за некачествено строителство. "Не може да се да се изгребва коритото на река Вит и това да е основа на една съвременна магистрала", добави той.

По думите му се разследват престъпления за милиарди. Като пример той посочи строежа на автомагистрала "Хемус". 

"Не може авансово да са раздадени 1,2 млрд, лв. само в тази посока. Не може да са дадени на приближени до властта над 560 млн. лв. по отношение на язовири, по които не са предприети или приключили никакви ремонтни дейности до настоящия момент", уточни той. Рашков попита и дали несъбираните такси от "златния гьол" не са отивали за купуване на гласове, за осигуряване на криминален вот и по този начин да са се печелили избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови