7 задържани за трафик на мигранти, имали стотици помагачи

Млада българка е сред лидерите на престъпната група, уточни спецпрокуратурата

OFFNews 18 септември 2021 в 11:52 2314 0

Седем души са задържани при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти. За четирима от тях мярката е удължена в задържане за 72 часа, днес Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искания за постановяване на мярка за неотклонение "задържане под стража", което ще бъде разгледано в същия ден, съобщиха от спецобвинението. 

В групата има двама българи и двама афганистанци, шефът й е афганистански гражданин, съобщи МВР. Задържаните са имали стотици помагачи, които са транспортирали и укривали мигрантите. 

Прокурор Теодора Йонова от спецпрокуратурата уточни, че един от лидерите на групата е млада българка. При претърсвания на адреси са намерени 40 000 евро, допълни тя, цитирана от бТВ. 

Групата е действала на територията на София, Хасково и Русе. Работата по случая е започнала след информация до ДАНС за група, превеждала нелегални мигранти през българо-турската граница. Цената за услугата също била различна - от Афганистан до Германия между 8 и 10 хиляди евро, а от Турция до Сърбия около 2800 евро. 

Групата е действала от ноември 2020 г. до 16.09.2021 г. на територията на Република България и Република Турция, съобщиха вчера от спецпрокуратурата. 

"Заплащането също се осъществява през тези четирима членове на организирана престъпна група, като обикновено мигрантите депозират сумата, която е необходима за превеждането им от една дестинация до друга дестинация при т. нар. хавалдари. Това са обикновено собственици на магазини или на обменни бюра, които са базирани в Турция и при представяне на доказателство, че групата е достигнала желаната дестинация по маршрута, тогава се освобождава самото заплащане и се разпределя по веригата", разказа Цветан Цветанов от ДАНС.

Обикновено едно от разпределителни депа на територията на страната било в района на Вакарел, впоследствие групата прекарвало нелегалните мигранти към София. 

В столицата те нощували в места за настаняване или в гористи местности. Други хора от престъпната група след това ги транспортирали към българо-сръбската граница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови