Гастарбайтери с турски имена пълнят изборните секции в Европа

Мая Младенова, Милен Енчев 30 април 2014 в 16:45 2734 5

Снимка Фейсбук групата "ДПС е в Белгия"

Тунджай Наимов на среща със сънародници в Белгия

Стотици български турци, пребиваващи в Европа, са подали заявления за предстоящия евровот за гласуване от чужбина. Това показват данните на Централната избирателна комисия за внесените заявления.

Въпросните заявления са за разкриване на нови изборни секции в европейски градове. Видно от списъците повечето от документите са на български турци. Това важи за заявленията от Германия, Австрия, Холандия, Испания, Белгия, Франция, Полша и др., където ДПС води активна кампания още от началото на месеца. Партията има дори фейсбук групи за съответните държави и по публикуваните в тях снимки личи, че депутати от ДПС – като Хюсеин Хафъзов, Тунджай Наимов, Четин Казак, правят посещения сред електората си в чужбина. 

Загадка: избиратели масово са сгрешили личните си данни

От списъците личи също, че българските турци в чужбина масово са подавали заявленията си „на крак“ в съответното посолство или консулство, въпреки възможността да го направят онлайн. Интересно е, че висок процент от тях са се оказали невалидни - те са със сгрешени ЕГН-та или номера на личните карти, е показала проверката на ЦИК. По тази причина близо 500 от общо около 5000 заявления за гласуване в чужбина не са потвърдени от ЦИК. Повечето от тях не са подадени онлайн, а на хартия в дипломатическите представителства. Причината за това засега не е съвсем ясна. Сред останалите над 4000 потвърдени заявления (тези с валидни данни на избиратели) отново прави впечатление огромният брой турски имена.

Не бих могъл да коментирам данните, които избирателите са заявили, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев в отговор на въпрос на OFFNews как си обяснява големия брой заявления с невалидни лични данни.

По думите му в една част от случаите има съмнения за объркани полета - номерът на личната карта е вписан на мястото на ЕГН-то и обратното. Затова "Информационно обслужване" в момента извършва проверка дали все пак са вписани реални хора и ако е така, част от непотвърдените заявления могат да бъдат потвърдени.

"Фактът, че има такъв процент невалидни заявления, поражда съмнения за злоупотреба с лични данни като тази с фалшивите подписки, внесени от партиите в ЦИК. Възможно е да става въпрос за използване на лични данни на хора, които не подозират за това", коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда (ИРПС), който ще има свои наблюдатели в няколко европейски държави на 25 май. Тя припомня, че от тази година режимът за откриване на нови секции е значително облекчен - нужни са само 40, а не 100 души, както досега. Възможно е и подаване на няколко заявления на хартия в един плик. Дори в този случай обаче всяко заявление трябва да е подписано лично, дори да е попълнено от друг. Цонева допуска, че големият брой сгрешени заявления означава, че те не са попълнени саморъчно. "Прави впечатление и че е избран този метод - на внасяне на хартиени заявление. По принцип интернет заявленията имат по-голяма персонализация - мисля, че се изискваха данни за обратна връзка - телефон и пр.", допълни тя. 

Представители на партията отрекоха възможността да са подавани заявления без присъствието и знанието на заявителите. "Не вярвам хора от организацията на процеса да са прибягвали до такова съставяне на заявления с неверни данни, защото логиката подсказва, че то няма да мине. Няма как да излъжеш системата без тези задължителни атрибути - ЕГН или номер на лична карта и този труд би бил хвърлен напразно", коментира кметът на Кърджали Хасан Азис. Азис, който е председател на общинската организация на ДПС в Кърджали, е бил в делегацията на партията за срещи със сънародници в Германия и Холандия. По думите му, става въпрос за техническа грешка, която може да се изясни само от Централната избирателна комисия. В този дух беше коментарът и на пресцентъра на партията, откъдето заявиха, че вътрешна проверка показала, че става дума за техническа грешка на самата ЦИК.

Всъщност засега ДПС е единствената партия, която води кампания "на място" сред сънародниците ни зад граница. Усилията на движението са съсредоточени в европейски държави с големи български общности. На тези избори партията не може да разчита на гласовете от Турция заради правилото за уседналост. По закон във вот за Европарламент могат да участват само избиратели, които най-малко през последните три месеца са живели в България или в друга страна от ЕС. 

Българите в чужбина можеха да подадат заявленията си за гласуване до 29 април по пощата или чрез интернет. Целта на заявленията е да се създадат нови секции, извън посолствата и консулствата, където по традиция има избирателни секции (по закон за тях се изискват само 20 предварително заявили желание да гласуват). Нова секция обаче може да се открие при събирана на поне 40 заявления за гласуване в даден град, извън списъка на сегашните секции.

Важно е да се уточни, че и след тази дата и дори без да са подали заявление, българските граждани могат да гласуват в избирателните секции по местоживеене в държавата, в която се намират, чрез попълване на заявлението на място в деня на изборите.

Предизборният клип на ДПС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews