Само 459 души подадоха заявление за гласуване в Испания

Елза Людмилова 28 април 2014 в 21:12 4347 1

Българите в чужбина могат да подадат заявленията си за гласуване до 29 април по пощата или чрез интернет.

След тази дата българските граждани могат да гласуват в избирателните секции по местоживеене в държавата, в която се намират, чрез попълване на заявлението на място в деня на изборите.

Подаването на повече заявления би могло да доведе до откриване на нови секции. Към момента броят на определените от ЦИК за Испания секции са 37. Това са местата, в които на предишните евроизбори са гласували поне 100 души.

Нова секция обаче може да се открие при събирана на поне 40 заявления за гласуване в даден град, извън списъка на сегашните секции.

До момента в Испания не се наблюдава особено оживление около предстоящите на 25 май 2014 г. избори за Европейски парламент.

Анкета на OFFNews показа, че като цяло българските граждани в тази страна ще гласуват директно в избирателните секции, образувани както при всички предишни избори. Няма да подават предварителни заявления, а ще разчитат на бланките в комисиите в деня на изборите. Това показват и резултатите от страницата на ЦИК, където до момента са подадени едва 459 заявления.

По данни на Министерство на труда и социалната политика на Испания от миналата година, регистрираните български граждани с постоянно местожителство в страната са 179 621 хиляди души. При изборите за народни представители през миналата година 9917 българи в Испания са гласували в 24 населени места. Данните от гласуването сочат по-висока активност в сравнително по-малките населени места като Палма де Майорка - 883 гласа, Памплона - 737 гласа, Гандия - 634.

По-големите градове като Барселона и Валенсия са отчели съответно 603 и 696 гласа, като единствено Мадрид отбелязва най-висока активност от 1278 гласували.

Българските граждани, живеещи в други страни са 987 442, сочат данни на Евростат. От Агенцията обясниха за OFFNews, че тези данни не съответстват на броя на потенциалните избиратели, тъй като те обхващат и децата, които нямат право да гласуват. Освен това, на пълнотата на тези данни до голяма степен зависи от наличието и/или законосъобразността на данни въз основа на гражданството на съответния национален статистически институт.

-----------

Още за гласуването на българите в чужбина на Евроизбори 2014 можете да прочетете в сайта bulgariain.eu

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!