Параграф 22, или как да помогнеш на украински бежанец в България

Мама Нинджа 16 март 2022 в 15:56 3575 2

Снимка БТА/АП

Снимката е илюстративна.

Как се справя страната ни с посрещането на бежанците и интегрирането им, но не според хвалбите от телевизионния екран, нито според инструкциите в сайтовете на институциите, а според някой, подслонил украинци и нагърбил се със задачата да им помогне с отличния си български да уредят документи, да запишат децата си в училище, детска градина или ясла, да си потърсят легално работа, да получат медицинска грижа? От първа ръка разказва Мария Пеева, или Мама Нинжда.

Днес се сблъсках челно с бюрократичната система, която е толкова сложна, че де факто няма как да помогнеш на хората, на които си обещал, ("все будет в порядки", все това им повтарям на моите две украинки, а нищо не е в порядки), да получат някакъв временен статут и да си пратят децата на училище (поне!), да имат медицинска помощ и така нататък. Мислех, че като български гражданин ще мога да им съдействам пред институциите, говоря езика все пак, но се оказа, че не е в езика проблема.

Звънях на около десет човека, адвокат включително, и изчетох поне пет сайта, в които има разписана информация как да процедират моите две женици с три деца, които са само пет от 40-те хиляди души-бежанци от Украйна потърсили спасение в България, (вероятно и повече ще станат). Всичко е толкова объркано, същински параграф 22.

Междувременно Надя Брайт (която освен всичко друго е и доброволка в центъра "Отворени врати", та и на нея звъня да ми даде акъл какво да правя) ми каза, че поне шест души само днес са ù обяснили същите неща - изобщо не става както пише в сайтовете и всичко е едно безкрайно обикаляне и препращане, а отсреща служителите вдигат рамене: искаме да Ви помогнем, но нямаме спусната процедура.

Тук са обобщени неуредиците, които възможно най-скоро трябва да бъдат административно решени, преди да настане тотален хаос.

Даниела Николова го написа. Аз общо-взето само говоря и се ядосвам. Но така, както го е написала, е ясно и прегледно, и МОЖЕ НЕЩО ДА СЕ НАПРАВИ ПО ВЪПРОСА. Моля ви, уважаеми хора от правителството, от агенциите, адвокати, администратори, всички, които имат думата по въпроса с бежанците. Направете една проста и ясна система, по която БЕЗ АДВОКАТ тези хора да могат да получат въпросната временна закрила, да потърсят работа, училище за децата, да пребивават спокойно поне тук, докато могат да се върнат у дома.

Пък току-виж на някои им харесало и решат да останат в нашата демографски провалена държава и да налеят малко свежа славянска кръв, която и най-патриотичната партия би одобрила.

Както и да е. Това са основните проблеми, които изискват вниманието на държавната администрация. По възможност веднага!

Какви проблеми възникват пред украинските граждани.

1. Статут „Временна закрила“ - все още не работи реално и оперативно в България. Какво означава това – в момента украинските граждани могат или да са туристи (до 3 месеца от датата на влизане на територията на България) или да подадат документи за „Международна закрила“ от която произлизат статути „БЕЖАНЕЦ“ или „ХУМАНИТАРЕН СТАТУТ“. Накратко (без да описвам цялата процедура и срокове, защото не става веднага) и при двата статута националните документи на украинските граждани биват взимани и се предоставят български лични документи за временно пребиваване. В сайта създаден специално за украинските бежанци, към днешна дата и час (15.03.2022 г. 16:30 ч) изрично пише да се въздържат от регистрация. https://ukraine.gov.bg/bg/your-legal-status/

⚠️ Съветваме гражданите на Украйна да изчакат обявяването на правилата за регистрация в България като лица под временна закрила, вместо да подават молба за международна закрила в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

- Не е ясно при получаване на статут „временна закрила“ (когато заработи) дали националните документи на украинските граждани ще бъдат взимани. В интервюта по телевизиите ни органите съобщават за издаване на „Регистрационна карта“ с QR код. Не се открива никаква информация по нормативните документи.

- Не е ясно след получаване на статут „временна закрила“ дали ще могат да напускат България. Изключвам връщане в Украйна – то е позволено. В медиите твърдят, че може да пътуват на територията на ЕС, но в нормативни документи за статута, откривам, че нямат право да напускат България: http://asylum.bg/bg/bg5-2

- В медиите представители на управлението твърдят, че временната закрила ще е за срок от 3 месеца, а в нормативните документи пише 1 година.

2. Необходимо ли е частните лица, предоставили жилищата си за ползване от украински граждани, да регистрират в полицията, че на адреса са настанени временно чуждестранни граждани? Това е различна регистрация от тази в миграционните служби. На практика полицията препраща към "Миграция", "Миграция" не знаят какво ги питаш, а в социалните групи циркулира глоба от 500 лева, ако до три дни собственика не е направил тази регистрация.

3. Достъп до медицински грижи – обръщам внимание, че се разпространява информация по телевизиите, че украинските граждани, получили временна закрила ще могат да имат достъп до медицински грижи. В сайта е посочено, че ще имат достъп само до СПЕШНА медицинска помощ. https://ukraine.gov.bg/bg/your-legal-status/

4. Няма да поставям въпроса как украинските граждани ще имат достъп до пазара на труда, тъй като към момента не е ясно при статут "временна закрила" дали се издават български документи, или не. Тук ще възникне въпросът ако не се издава ЛНЧ, как на тези хора ще може да се регистрира трудов договор?

5. Записване на децата в училище, детска градина или ясла – отново нищо https://ukraine.gov.bg/bg/education/

- Как да се кандидатства – какво ще разбере един украинец от съкращението РОУ – без линк, адрес или допълнение?

- Къде да намерят тези хора списък на училища/детски градини?

- Има линк към образец на заявление, но ... Please, try again later.

- Изпусната е информацията относно имунизационния календар. Вероятно (само предполагам) има някаква разлика в двете държави. Какви са те? Трябва ли да се поставят допълнителни ваксини? Ако нямат документи, какви имунизации са направени до момента, може ли да се предостави по имейл от личен лекар или някакъв документ без подпис и печат (както обичайно се изисква в нашата държава).... и още и още.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

2

ivenco

16.03 2022 в 23:15

Ако не знаеш разликата м/у двете върни се в училище, ако изобщо си завършил средното, майна. Аман от келеши.

1867

1

qwertyuiop

16.03 2022 в 21:53

Епа странно как сирийците и афганистанците бяха "мигранти", а сега украинците са "бежанци".
 
X

Да помогнем на украинските деца!