Архивите продължават да разказват за войните на България (1878–1945 г.)

Мариета Цанова 04 май 2016 в 16:00 7694 1

От днес, 4 май 2016 г., Държавна агенция "Архиви" предоставя достъп до новите интернет страници „Сръбско-българската война (1885–1886 г.)“ и „България в Първата световна война (1914–1918 г.)“ от дигиталната колекция "Войните на България".

Подбрани са разнообразни документи и снимки от фондовете на държавните архиви, като общият брой на дигиталните изображения е близо 73 000. Документалният разказ проследява подготовката, бойните действия, военновременния бит на населението, последиците и други аспекти на военните конфликти. Чрез автентичните архивни документи ДА "Архиви" почита паметта на жертвите и изважда от забвение героизма и саможертвата на предците ни, участвали във войните на България за национално обединение.



Базите данни на списъците на 860 загинали военнослужещи в Сръбско-българската война и за повече от 51 300 наградени офицери, войници и граждански лица за участието им в Първата световна война, са създадени на основата на документи, съхранявани в Държавния военноисторически архив – Велико Търново. Включена е информация за имената на отделните военнослужещи, тяхното месторождение, войскова част, чин, награда, място на гибел, място на гроб, дата на смъртта и др., придружена със съответното дигитално копие на документа, от който е извлечена.



Достъпните онлайн архивни документи и информация предоставят възможност на всеки, който се интересува от своята родова история, да потърси данни за свои близки, участвали във войните. За улесняване на потребителите търсенето може да се осъществи по един или няколко критерия – ключова дума, име, чин, войскова част, място и дата на смъртта, вид награда.

Държавна агенция „Архиви“ ще продължи да допълва и разширява съдържанието на тематичните сайтове за войните на България. В рамките на настоящата година ще бъде изградена и достъпна информацията и за загиналите военнослужещи в Първата световна война, а в страницата за Балканските войни ще се създадат нови рубрики с документи и снимки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови