Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

Искам да съм маймуна

Последна промяна на 27 март 2013 в 15:51 6856 11

Маймуни СНИМКА: sxc.hu
Маймуни СНИМКА: sxc.hu

В рубриката "От вас" публикуваме писмото на нашата читателка Валя Тодорова

Имаше в детските ми години едни лакърдии, които се разпространяваха апокрифно на аудио касети. Май на Шкумбата. Та там лирическият герой подава молба в общината, че иска да е маймуна. Къпят ги, хранят ги, всичко им е без пари, никаква работа не вършат...

Та и аз така. Искам да съм маймуна. Ама от истинските. Или поне да съм циганин.

Безработна съм от началото на годината. Не ми се беше случвало от 2007 година, тогава пак бях за няколко месеца, тъй като се преместих да живея тук от друг град. Сега причината не е идентична, но в случая е без значение.

Та... отивам си аз чинно на определената дата, за да положа заветния подпис, осигуряващ ми огромното месечно обезщетение от 191 лева до м. ноември. Предварително се бях поинтересувала за организирани курсове от Агенцията по заетоста – все пак детенце имам да храня, а и не съм свикнала да чакам на помощи. Вниманието ми привлече курс за оперативни счетоводители, започващ в края на лятото. Реших да подам заявление, че желая да се включа. И тук ме заля студената вода. Аз не съм им в „приоритентите групи”. Ококорих големи кафеви очи и попитах на какви условия отговарят привилегированите лица. Трябва да съм до 29 години (минала съм ги), да съм над 50 години (рано ми е), да съм трайно безработна (пак не става, работлива съм била), да съм неграмотна (що ли ги завърших и езиковата, и университета, а?), или да съм с ромски произход. Те това е за мен. От днес ставам Айше. След като един трайно безработен неграмотен циганин е с предимство пред мен инженерката да се обучава за оперативен счетоводител...

Натиснах се на стола и казах на служителката да ми даде за попълване декларация, че съм ромка. Сега пък тя се ококори. Познава ме, миналото лято бях управител на плувен комплекс и идвах при тях да търся персонал. Не знам дали помисли, че се шегувам. Аз обаче се заинатих, стоях на стола и си чаках декларацията. Почти 20 минути. Включи се и колежката й. Започнаха да се оправдават, че те не измислят правилата, че някой „от горе” им нареждал (не ми казаха кой точно), каква била презумцията на изискването и дрън дрън дрън... А аз им повтарях само, че искам декларацията. Ами сега... започнаха да ме гледат с умоление да не ги тормозя. Аз обаче чакам. И оппааааааа... една от колежките се показа по-находчива - оказа се, че имало нещо, за което малко се знае. Можело да кандидатствам, ако съм била с професия, за която нямало голямо търсене. Машинен инженер съм, топла обработка на металите, няма заводи, няма търсене. Можело „горе” и да ми приемат молбата ( пак „горе”).

Дадоха ми такава бланка, попълних я. Обаче нещо ме гризе... май отбиха номера. Тези дни пак ще отида, за да проверя дали съм одобрена. И почнат ли да шикалкавят пак – Айшето не ми мърда.

Писна ми. Редовен данъкоплатец съм. Никога през живота си не съм имала заеми или задължения. Научена съм, че човек трябва да си плаща дължимото и да живее почтено. В продължение на години с моите данъци издържам маса държавни и общински служители. И защо? За да ми кажат един ден, че не съм им приоритет. Че да си изряден в тази държава, нищо не означава. Че да си почтен и редовен данъкоплатец е задължение, но само до тук. Съвестното изпълнение на задълженията не води до нищо друго освен... до нови задължения. И никакви права.

На 42 години съм. Бях на 18, когато дойде „демокрацията”. Най-хубавите ми години минаха в най-трудните времена. Имах възможност да емигрирам. Не го направих. Но за първи път сега, на 42, когато уж най-трудното би трябвало да е зад гърба ми, се почувствах употребена. Употребена от собствената си държава! Благодаря й!

Девизът на моя град Левски е „Млад и с бъдеще”. Как ?????

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2013 в 00:42

Хубаво си пишете това , което чувствате или изпитвате в условията на нашата "псевдо демокрация" ! ... Но какво общо има тука Айшето и всичко около нея ?! ... Лесно е да се пишат сатири и тем подобни , като мажеш филията на някого , а в същото време ядеш хляба на обикновените хора , без да изпитваш срам ! ... То се оказва , че и да не искаш , вече си станала маймуна и то само заради това , че се мислиш за нещо по-вече , но не можеш да го постигнеш ! ... Пишеш , че си машинен инженер , но не посочваш подробности , например от какви машини разбираш и колко машини можеш да сглобиш , така че да могат да работят ... Колко изобретения имаш зад гърба си ( лични , разбира се ) и с какво ще допринесеш на милата ни Татковина , ако те наемат на тая работа , за която си хвърлила такъв голям мерак ! ... Или ... само да се намираме на работа и на приказки ?! ... Особено в днешните години на криза , когато всеки се мисли за върха на сладоледа , само дето липсва фризера ... Много се спекулира с такива имена от малцинствата , но всъщност , това не спасява България , напротив : трябва някои хора да се срамуват от изразите , които използват в това интернет пространство , само затова , че не са се докопали до "кокала" ! ...А виждаме докъде ни докараха пък тези , които се "докопаха до кокала" ... Така , че това не е най-уместният начин да се оправдаваш в това пространство , само заради това , че сме управлявани от некадърници и бездарници и че 90% от българското население живее в мизерия , нищета и несигурност ! ... Но за това не е виновно Айшето , приеми го като укор или забележка ( както ти си желаеш) , но не раздухвай жаравата , защото огънят изпепелява всичко , върху което попадне ! Такива "раздухвания на огъня " , само опожаряват България и ако продължавате по този начин , рано или късно ще я изпепелите , госпожо "маймуна" ...

09.04 2013 в 16:24

Браво г-жо Левска! Дръжте ги и ги друсайте здраво тези българофоби! Първата грижа на всеки служител /държавен или общински/ трябва да бъде :Да се помага на цивилизования, образован и трудолюбив българин!Защо?.. защото от него може да се очаква нещо от обществото..От изредените привилегировани като неграмотни, примати/маймуночовеци и уж покаяли се хайдуци само затворите могат да очакват посетители!Много деформирана е социалната ни система; направо е против здравото, годното, трудолюбивото...

31.03 2013 в 10:24

Един момент.
Нещо дискриминация по възраст, образование и етнически произход?
Съвет към дамата - вземте си официален документ за отказ. С ясно написани посочените аргументи с които са ви отказали.
След което - съд до дупка.
Ако ви откажат документ - жалби до по-горните инстанции (нали са се оправдали с "горе"?) и пак съд до дупка.
Дискриминацията на обикновените, изрядни, образовани българоезични българи от български произход трябва най-накрая да излезе наяве.
И не се хващайта на въдицата - ооо ама как сега ще се разправяш с дела? Не боли и не е трудно. Пробвах.

27.03 2013 в 23:49

Е, през това минах и аз! Врънках ги всеки месец, докато не ме запишат, докато накрая измислиха нещо, понеже все още не съм се дипломирала ме вписаха като човек, който няма никаква квалификация, няма значение, че съм работила доста квалифицирана работа. Може да се каже, че минах за Айше.

27.03 2013 в 17:12

Жената не се оплаква от сумата, която са й дали от бюрото. Зачети се внимателно и ще видиш - тя просто иска да е равна с циганите, че те открай време са с повече права от нас

27.03 2013 в 16:56

Оная приказка с маймуната имаше и продължение.Значи той си подал молба да му извадят документ,че е маймуна,а после казал той-ще го докажем!Та идеята е-никога назад,каквото и да правиш!!!Успех!!!

27.03 2013 в 16:43

А докато бачкаше осигуряваше ли се на пълната си заплата? А защо очакваш тогава от социалните службида ти дават повече от 150 лева?

27.03 2013 в 16:33

И аз бях в някаква подобна ситуация. Установих, че в нашата посткомунистичка мутренска държава няма значение, че си учил и имаш умения- това не гарантира нормален живот. Гарантира, че ще бъдеш работещ беден или безработен. Интелектът няма значение, значение имат връзките и партийните протежета. Ядосвах се, ядосвах се, накрая затворих очи и ....скочих в Германия.

27.03 2013 в 16:26

Всички нормални, грамотни, изрядни и т.н. НЕ СМЕ приоритетни. Не го приемай лично. И НЕ ОТСТЪПВАЙ! Поне показа начина и пътя ;) Успех!

27.03 2013 в 16:25

Местната администрация не е в дъното на проблема, той си е напълно "ОТГОРЕ"!!! Затова и оттам сме се заели да ГИ изринем. Друг начин няма!

"Со кроце и со благо" мина, стигнахме до кютека....