Колко струва едно българско знаме?

Бойко Иванов 27 септември 2016 в 14:30 7681 2

Пътували ли сте в чужбина през границите на България? Забелязали ли сте издигнатите български знамена на граничните пунктове, които трябва да показват на чуждестранните граждани, че пресичат българска граница, а за нас да са гордост, че сме граждани на държавата България.

Забелязали ли сте как са издигнати националните знамена на граничещите с нас държави? Това, което ме впечатли, бяха българските знамена, които се развяваха на границата ни с Гърция: Кулата-Промахон.

Два трибагреника, които са на път да се превърнат в еднобагреник, с които сякаш са чистили „лъснатите до блясък“ пропускателни кабини, загубили почти изцяло белия си цвят. Вероятно поставени, преди да станем „Външна граница“ на Европейския съюз. Знамена, които наред със знамето на ЕС са издигнати наполовина на пилона, дори когато празнуваме националния си празник. Знаете ли, господа управляващи, какво означава, когато едно знаме се издига наполовина? За уточнение, знамената се спускат наполовина по време на национален траур. И няма нищо чудно в това, след като усилено вървим към унищожаване на държавата само за четвърт век, а градена повече от 1300 г. Държава, в която държавност, икономика, селско стопанство, правосъдие, армия, полиция останаха само понятия.

Или вие не ги виждате тези знамена през тъмните стъкла на мерцедесите и джиповете си? Знаете ли колко много българска кръв е проляма за това българско знаме? Колко много предците ни са уважавали националното ни знаме, щом не са допуснали нито едно да попадне във вражески ръце, а сега се вее, даже и това не може да прави от мръсотия по него - и то наполовина.

Това е същото знаме, пред което уж положихте клетва за вярност, или сте забравили, господа управляващи? Имаше една фраза на бившия държавен глава Тодор Живков: „ Снишаване, снишаване, снишаване“ , но тогава поне България е заемала 25-то място в света по данни на международния валутен фонд (IWF), а сега сме на едно от последните места. За разлика от нашия трибагреник знамената на Гърция се развяват гордо издигнати на боядисани пилони и макар че са един до друг с нашите знамена, техният бял цвят е бял и искри на слънцето. За съжаление, такова е състоянието и на другите ни контролно-пропускателни пунктове.

Да не говорим за родните тоалетни по границата, за които вероятно щата на хигиенистката вероятно е трансформиран на друго място и длъжност, които са „добре поддържани“ и с невероятен аромат на „една българска роза“. Но за сметка на това, гордо заявяваме, че сме „Външна граница“ на Европейския съюз. Явно сме твърде външна граница, защото през която и друга граница да се премине, няма такава чудо - с мръсни помещения, мръсни тоалетни, мръсни „униформи“ на митничарите и мръсни знамена. Неслучайно и емигрантите даже не разбират, че са влезли нелегално на българска територия, трудно си личи.

И вместо да избирате, господа управляващи, далечни и екзотични дестинации, може би не е лошо да се разходите до близка държава като Унгария, например, която е с подобен на нашия трибагреник страна, и да видите как се поддържа и охранява граница, как се поддържат тоалетни, как се изграждат магистрали, как се пази и почита националната идентичност и история. Та въпросът, който искам да задам, е: Колко струва едно българско знаме, за да купя и да се постави на границата ни? Щом ведомството и държавата не могат да си го позволят, мога да го заплатя аз.

Вероятно е трудно за държавата ни да закупи няколко знамена и да ги смени, все пак не са рекламни материали за десетки милиони, които да усвоите. Или ще трябва да се прави обществена поръчка за знамена, за да може да излезе златно на българския данъкоплатец, може да включите и доставка на „златен“ латекс за сградите на митниците, дано станат по приветливи. Ако и на това не сте способни, може пък да организирате поредната българска Коледа, за да се съберат средства за знамена, с които да се гордеем. Платени пак от нас – българския народ.

Текстът е изпратен до OFFNews от нашия читател Бойко Иванов. Ако имате коментари, сигнали, новини и интересни снимки - изпращайте ги до нас чрез опцията "Изпрати новина" в дясната част на сайта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9006

2

Plamen Nikolov

14.02 2017 в 15:29

Изработка на знамена от магазин за знамена по поръчка: www.zname.bg
Знаме БГ е фирма специализирана в изработката на знамена, флагове и всякакви аксесоари за тях.