Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Знае ли британският външен министър откъде е жена му? Джереми Хънт направи нелеп гаф в Китай

OFFNews 30 юли 2018 в 11:18 6686 1

Снимка ЕПА

Гаф беляза началото на посещението на новия британски външен министър Джереми Хънт в Китай. В опит да предразположи домакините си той представи съпругата си, която е китайка. Проблемът дойде от грешка на езика - Хънт изненадващо заяви, че тя е японка, след което се поправи и отбеляза, че е направил "ужасна грешка", която бе посрещната със смях.

Хънт е в Пекин за среща с китайския си колега Ван И., а гафът стана пред журналисти в китайската столица.

Отношенията между Китай и Япония са сложни, китайците упрекват съседите си, че не са признали изцяло вината за престъпленията, извършени през Втората световна война от окупационната японска армия в Китай, напомня БТА.

Хънт - бивш здравен министър - е женен за Лусия Гуо. Семейството има три деца.

Той бе назначен за външен министър на мястото на подалия оставка Борис Джонсън. В период, когато Великобритания се готви за напускането на Европейския съюз през март 2019 г., Хънт избра Китай за първа спирка в първата си голяма обиколка в чужбина с надеждата да укрепи търговските отношения между двете държави.

Други теми в дневния ред се очаква да бъдат свободната търговия, климатичните промени, санкциите срещу Северна Корея.

"Отношенията ми с Китай датират отдавна", увери Хънт, имайки предвид първото си идване в Китай като 19-годишен. "Жена ми е китайка, децата ми са наполовина китайци. Така че имаме баби и дядовци, които живеят в Сиан, и много силни семейни връзки в Китай", каза той.

"Голямата ми надежда е, че ще можем да задълбочим приятелството между Китай и Обединеното кралство, което, разбира се, означава да се заемем с въпросите, по които имаме различни гледни точки", обяви британският първи дипломат.

След Пекин той ще посети Париж и Виена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!