Quantcast

Милиардер разреши на служителите си неограничени отпуски

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2014 в 11:33 57747 13

Британският милиардер и собственик на Virgin Group сър Ричард Брансън предложи на служителите си толкова отпуска, колкото те пожелаят.

"Офертата" бе публикувана на уебсайта му и според нея 170-те души от личния му персонал могат да отидат на ваканция когато пожелаят, за толкова време, колкото пожелаят.

Той добавя, че служителите му няма да има нужда да искат разрешение, нито да го уведомят кога планират да се върнат, но трябва да вземат предвид, че не трябва да допускат отсъствието им да навреди на фирмата.

Сър Брансън споделя, че решението за отпуските било вдъхновено от дъщеря му, която прочела за подобен стил работа в онлайн телевизията Netflix.

"Оставяме на служителя сам да реши дали и кога той или тя може да вземе няколко свободни часа, ден, седмица или месец", написа милиардерът.

"Презумцията ни е, че те ще излязат само когато са 100% сигурни, че те и екипите им са информирани за най-актуалното състояние на всеки техен проект и че тяхното отсъствие по никакъв начин няма да навреди на бизнеса или, защото това има значение, на кариерите им", казва още Брансън.

Той добави, че е предложил тази политика да бъде предложена в САЩ и Великобритания, където "политиката на отпуските може да бъде на практика драконовска".

"Трябва да се фокусираме върху това, което хората постигат, а не върху броя часове или дни, в които работят", категоричен е той.

Virgin Group е работодател на повече от 50 000 служители по света и оперира в повече от 50 държави. Сър Брансън създава компанията през 1970 година и се разраства от компания за поръчки по пощата до група, обхващаща над 350 компании телекомуникационни компании, компании в областта на финансите и авиацията. Сред най-успешните бизнес начинания на Брансън са звукозаписната компания Virgin Records.

През март 2009 година Virgin става основен спонсор на Формула 1.

Личното състояние на 64-годишния Брансън се определя от сп. "Форбс" на 5 милиарда долара към 26 септември 2014 г. Той е на 295 място в класацията на списанието на най-богатите хора на планетата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2014 в 09:50

Този не е човек. Не човек, а желязо изсъска агента фашист. Тихо мъртвия каза: не, комунист! :)

27.09 2014 в 01:39

Ziegfried comment #10 Tochno v Bora Bora shte otidat ili v Malaysia. V edinia sluchai shte im padne glavata, v drugia shte im padne samoleta. Aaaa, sega te razbrah pravilno, ti prosto pishesh maitap da stava! ;)

27.09 2014 в 01:31

Uf, i tia nomera krai niamat! S ednata ruka dava, s drugata si go vzima obratno. I posle kato te razkara, ti kazva - emi ti sam si vze reshenieto. Eto ti ia i primamkata:
"Оставяме на служителя сам да реши дали и кога той или тя може да вземе няколко свободни часа, ден, седмица или месец", написа милиардерът.
Kakvo znachi otpuska izmerena v chasove? Kolko puti sum si gubil otpuskata po tozi nachin. Tuk edin chas, tam dva i kato se oburnesh to nishto ne ostanalo ot t.n. "otpuska".

26.09 2014 в 15:59

От материала става ясно, че това важи само за 170-те човека от личния му персонал, това означава най-малко на ниво директор според мен. Такива хора нямат повече от 20 дни почивка (вкл. уикендите) годишно. По-скоро аз го разбирам, че един шеф може да работи няколко часа дневно, когато е по-малко напечено, а остатъкът от деня да прекара на плажа в Бора-Бора, Бали, Карибите, Малайзия и т.н. Тоест да ръководи процеса от разстояние.
Естествено, че подобна организация на отпуските не може да важи за 50-те хил. работници, чиито обем на всекидневна работа е от жизнено значение за корпорацията.

26.09 2014 в 14:07

Joni, не мисля че има смисъл да се впускаш в обяснения. Те онази порода са загубена кауза. Нищо че Брансън, мръсният капиталист, през живота си е бутнал света толкова напред, колкото всички комунисти в историята взети заедно не са. И то, ти да видиш, без насилие и ограничения. Ма те тези концепции за свобода и продуктивност са им непознати, добре че са изчезващ вид. За съжаление няма да съм жив да го видя да изчезне напълно.

26.09 2014 в 14:06


Мръсните капиталисти
построиха комунизма!
А "комунистите" построиха капитализЪма!

На практика излиза, че най-голямата пречка
за комунизма са самите комунисти!
Парадокс!

26.09 2014 в 13:48

Социалистите и комунистите като Стефан смятат, че трябва служителите да ядат камъни 24/7 за да са полезни и винаги по такива поводи идват да изповръщат малко отрова. Да Стефчо, Брансън се забавлява и не просто печели милиарди ами всеки ден си ги изработва дори през отпуската си. Той е в безкрайна отпуска, но в същото време е постоянно на работа. Това е човек, който се стреми максимално да увеличи индивидуалната свобода като в същото време ефективността дори може да е по-висока. Служител, който има тази свобода със сигурност осъзнава и носи личната си отговорност за собствената си работа и я върши с по-малко стрес и повече желание.

26.09 2014 в 13:39

До Стефан:

Чист комунист. Чувствай се засегнат.

26.09 2014 в 12:40

Това е ЧОВЕК!

26.09 2014 в 12:27

Мръсен капиталист!