Енциклопедия "Британика" вече само онлайн

Вероника Шербанова 14 март 2012 в 11:54 4840 0

Енциклопедия
Енциклопедия "Британика" вече само на електронен носител. Снимка: БГНЕС

Енциклопедия „Британика“ вече няма да се издава на хартиен носител. Тя ще съществува само в онлайн вариант, съобщи BBC.

Издателите са взели това решение, защото цели 85% от приходите им в момента са от продажби в интернет. Те отчитат предимствата на онлайн търсенето, което е по-бързо и лесно от това в библиотеките. Според Encyclopedia Britannica потребителите достигат до необходимата им информация толкова бързо, че в момента на отпечатване на изданието данните се оказват остарели.

От компанията се надяват, че онлайн базата данни, която ще създадат, ще се конкурира успешно със сайтове от типа на Wikipedia. Това може да се окаже трудно, тъй като само в английската версия на енциклопедията има почти 3,9 млн. статии с безплатен достъп, за разлика от „Британика“, където цялата информация се обема от едва 120 000 текста, а цената на двете DVD в онлайн книжарниците е 30 долара.

Енциклопедия „Британика“ съществува от 244 години. Идеята за събиране на едно място на познанията и постиженията на човечеството се появява през епохата на Просвещението. В момента е собственост на швейцарския банков магнат Жаки Сафра. Отначало се предлага от врата на врата, а след това и онлайн.

През последните години компанията създаде редица интернет сайтове, включително речниците Merriam – Webster, както и образователни и компютърни програми. Само през миналата година те са посещавани от над 450 млн. потребители от цял свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови