Австралийските власти ще убият гълъб, долетял нелегално от САЩ

OFFNews 14 януари 2021 в 14:53 4866 0

Американски гълъб успя да прелети 15 хиляди километра и от САЩ се озова в Австралия, съобщи Франс прес.

Птицата е открита в град Мелбърн и неволно е нарушила строгите карантинни мерки, въведени от местните власти. Гълъбът се оказал пред дома на Севин Чели Бърд непосредствено след Коледа и бил кожа и кости. Птицата бил белязана с халка, от която ставало видно, че е кръстена Джо на името на новоизбрания американски президент Байдън. Пернатото изчезнало по време на състезание, което се провело през месец октомври в САЩ. По обозначението от пръстена лесно бил издирен собственикът на Джо, жител на щата Алабама.

Шегаджии пуснаха версията, че гълъбът е решил да избяга колкото е възможно по-далеч от Доналд Тръмп. Но на австралийските власти не им беше до смях, тъй като Джо бе успял да наруши строгите карантинни мерки, въведени в страната.

"Тъй като гълъбът не е бил внесен легално в Австралия, санитарният статут на птицата и контактувалите с нея е неизвестен", заяви говорителят на аграрното министерство. Поради тази причина Джо представлявал риск за птичата фауна в страната. Властите считат, че гълъбът трябва да бъде евтаназиран, тъй като е пристигнал от САЩ, без да премине през карантина.

Австралия прилага много стриктни мерки в това отношение, за да избегне разпространението на болести. Внесените кучета и котки в страната задължително трябва да преминат през 10-дневна карантина. Пред 2015 година се разрази скандал, след като Джони Деп и тогавашната му съпруга Амбър Хърд вкараха нелегално кучетата си в страната-континент. Тогава те успяха да ги спасят, като много бързо ги върнаха обратно в САЩ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови