СГС за исканата оставка: Ако абдикираме сега, ще настъпи хаос

OFFNews 10 декември 2014 в 18:19 2364 7

Владимира Янева

"Ключовата роля на Софийски градски съд, свързана с работата му и абдикирането на ръководството в този момент от нея, ще доведе до хаос в цялата съдебна система". 

Това се казва в писмо от ръководството на Софийския градски съд (СГС), което идва в отговор на разпратено по-рано днес искане на 15 съдии за оставка на председателя на СГС Владимира Янева и нейните петима заместници - Богдана Желявска и Петя Крънчева.

Янева и заместниците й са на мнение, че винаги са изпълнявали работата си по организационната дейност на съда "добросъвестно и спазвайки стриктно закона".

Ръководството на СГС смята още, че поисканата оставка измества действителния проблем надеждността на системата за случайното разпределение на делата.

Те заявяват още, че категорично няма да подадат оставка, докато текат проверки от различни компетентни институции по отношение работата на Софийски градски съд, защото така няма да има кой да носи отговорност за случващото се.

Ето какво пише в отговора на Софийски градски съд:

"Ръководството на Софийски градски съд заявява, че винаги е изпълнявало работата си по организационната дейност на съда добросъвестно и спазвайки стриктно закона.

Към настоящия момент по повод проблемите, относно системата за случайното разпределение на делата, въпреки, че не беше констатирана нередност в действията, свързани с разпределение на делата, бяха дадени от страна на Висшия съдебен съвет препоръки досежно оптимизиране организационното ръководство на съда, по тази дейност. Така дадените препоръки, касаещи промяна в административните функции на заместник- председателите, каквато не е извършвана от 2007 г., са изпълнени в цялост, с издадени нарочни заповеди и съответното техническо обезпечение.

През месец януари 2015 г., се очакват констатациите на Инспектората към Висшия съдебен съвет, относно цялостната работа на съда, във връзка с извършващата се планова проверка от Инспектората, започнала през началото на месец октомври 2014 г.

Въпросът, за надеждността на системата за случайното разпределение на делата, стои пред съдебната система като цяло и искания за оставка на ръководствата на съдилищата, които работят с нея, измества действителния проблем към тях.

Категорично заявяваме, че няма да допуснем в момент, в който текат множество проверки от различни компетентни институции по отношение работата на Софийски градски съд, същият да бъде оставен без
ръководство, което да носи отговорност за случващото се за неопределен период от време.

Ключовата роля на Софийски градски съд, свързана с работата му и абдикирането на ръководството в този момент от нея, ще доведе до хаос в цялата съдебна система."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови