СГС за исканата оставка: Ако абдикираме сега, ще настъпи хаос

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2014 в 18:19 1939 7

Владимира Янева

"Ключовата роля на Софийски градски съд, свързана с работата му и абдикирането на ръководството в този момент от нея, ще доведе до хаос в цялата съдебна система". 

Това се казва в писмо от ръководството на Софийския градски съд (СГС), което идва в отговор на разпратено по-рано днес искане на 15 съдии за оставка на председателя на СГС Владимира Янева и нейните петима заместници - Богдана Желявска и Петя Крънчева.

Янева и заместниците й са на мнение, че винаги са изпълнявали работата си по организационната дейност на съда "добросъвестно и спазвайки стриктно закона".

Ръководството на СГС смята още, че поисканата оставка измества действителния проблем надеждността на системата за случайното разпределение на делата.

Те заявяват още, че категорично няма да подадат оставка, докато текат проверки от различни компетентни институции по отношение работата на Софийски градски съд, защото така няма да има кой да носи отговорност за случващото се.

Ето какво пише в отговора на Софийски градски съд:

"Ръководството на Софийски градски съд заявява, че винаги е изпълнявало работата си по организационната дейност на съда добросъвестно и спазвайки стриктно закона.

Към настоящия момент по повод проблемите, относно системата за случайното разпределение на делата, въпреки, че не беше констатирана нередност в действията, свързани с разпределение на делата, бяха дадени от страна на Висшия съдебен съвет препоръки досежно оптимизиране организационното ръководство на съда, по тази дейност. Така дадените препоръки, касаещи промяна в административните функции на заместник- председателите, каквато не е извършвана от 2007 г., са изпълнени в цялост, с издадени нарочни заповеди и съответното техническо обезпечение.

През месец януари 2015 г., се очакват констатациите на Инспектората към Висшия съдебен съвет, относно цялостната работа на съда, във връзка с извършващата се планова проверка от Инспектората, започнала през началото на месец октомври 2014 г.

Въпросът, за надеждността на системата за случайното разпределение на делата, стои пред съдебната система като цяло и искания за оставка на ръководствата на съдилищата, които работят с нея, измества действителния проблем към тях.

Категорично заявяваме, че няма да допуснем в момент, в който текат множество проверки от различни компетентни институции по отношение работата на Софийски градски съд, същият да бъде оставен без
ръководство, което да носи отговорност за случващото се за неопределен период от време.

Ключовата роля на Софийски градски съд, свързана с работата му и абдикирането на ръководството в този момент от нея, ще доведе до хаос в цялата съдебна система."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2014 в 11:36

Кучето не пуска кокала и това е.

11.12 2014 в 06:09

Кажи му гробар, и не го убиждай повече!!!!

11.12 2014 в 02:05

Абе тези съдии де бяха до сега да кажат че проблема е в ръководството,а не в случайния избор на дела?Те да не падат от МАРС случайно.Или както се казва в писмото,май някой се опитват да припишат всичко на шефовете си,а те ни лук яли,ни лук мирисали!

11.12 2014 в 01:57

чудя се дали без ваште кривини дето раздавате бържавата няма да е по-добре без такъв съд,аааа

10.12 2014 в 21:35

Не знаех, че юристите изучават "антилогика". "съдебна реформа се иска, защото съдът си върши работата?!"; "Няма да подадем оставка, защото няма кой да носи отговорност?!" А за граматиката и стилa..нямам думи.

10.12 2014 в 20:43

Разкарвайте се докато ви говорят с добро. Щото след "доброто" идва "дървото"... :-)

10.12 2014 в 19:39

Никой не ви кара да абдикирате всички вкумпом,може и по единично.