В памет на акад. Марин Деведжиев

Доц.д-р ик.н. Румяна Кралева Последна промяна на 24 януари 2017 в 17:01 3850 0

Рождество е. Светлината на тържествения химн „ Христос се ражда – радвайте се“ пое душата на академик, д-р на икономическите наука Марин Деведжиев и тихо, без ритуали и речи, го пренесе в селенията на божествената любов. Достойният му живот заслужава тази почит.

Не му казахме „сбогом“, защото той ще се ражда винаги достолепен и велик, когато с доблест и чест защитаваме род и родина. Ще бъде с нас, яростен защитник, когато прокарваме международните транспортни коридори, гарантиращи просперитета на страната ни в европейската инфраструктура и стратегическото място на България в геополитикатана света. Ще бъде готов да влезе в битки, когато анализираме последиците от неадекватната демографска политика и бедността, резултат най-вече на разлюбената земя на България.

И още. Академик Деведжиев ще се ражда винаги, обладан от необходимостта да познаваме световните историческите пътища–пътят на коприната, пътят на подправките, на кехлибара, на калая, които още от времето на император Дарий /VI-IVпр.н.е./ та чак до наши дни гарантират богатството на народите.

Винаги пръв, обичан и мразен, въздиган и гонен, той обичаше всяко село и всеки град , знаеше имената и историята им, прокарваше пътеки и мостове между минало и бъдеще.

Почвай в мир, професоре! Кораби плават по канала „Варна Запад“.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Марин Деведжиев е роден през 1922 година в с. Леденик.

Отива си от този свят на 24 декември 2016-та година.

Автор е на 38 самостоятелни монографии и над 600 научни публикации по икономически,
икономогеографски, геодемографски и исторически въпроси. Основател на катедрата по география във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“.

Над 20 години посвети на идеята за прокопаване на плавателния канал от Варненското пристанище до Девненската низина , за прокарване на предбалканския път Етрополе-Жеравна, за изграждане на новите дунавски мостове и международни транспортни проходи.

Последните десет години посвети на геополитиката и изключителната й роля за развитието на България , като зам. гл. редактор на „Геополитика“- списание за геополитика, стратегия и анализи.

Два пъти академик Деведжиев е избиран за учен на света .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови