Променят матурите заради ниските оценки

OFFNews 08 юли 2023 в 19:41 3008 5

Галин Цоков

Снимка МОН - пресцентър

Министърът на образованието и науката Галин Цоков

Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и Националното външно оценяване заради ниските резултати, съобщи пред БНР министърът на образованието Галин Цоков.

Прецизирани ще бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. Кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък, уточни Цоков.

Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация, ориентация към критично мислене в изпита за външно оценяване, особено след седми клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове, каза министърът на образованието.

Работи се и по методика за обвързването на учителските заплaти и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите. За целта се разработва наредба за качеството на образованието, съобщи още Галин Цоков.

Промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на образователното министерство вече е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

5

yoghurt

09.07 2023 в 11:33

Доливо, мани я тази ютубърска пропаганда. За да си човек, трябва да може да упражняваш волята си свободно. Ако си я задръстиш единствено със стремеж за краткотрайни удоволствия, за каква воля може да става въпрос?

Нали се сещаш, че фронталният лоб на мозъка ни се развива до 21 годишна възраст. Този лоб, който е отговорен за волевите решения. Дотогава е много трудно да се спреш от нещо като го искаш, затова наркотиците, игрите, алкохола са пагубни и опасни тогава.
Ролята на фронталният лоб за хората до 21 я играят родителите и учителите. Това е физика, не е пропаганда. След 21 години трудно може да формираш ценностите на човек. Това е предимството на хората, че се развиват непрестанно, но и недостатъкът им - че имат нужда да бъдат развивани от родител, от фигура. Иначе могат да започнат да мяучат като Маугли.

Реалността е, че имаме недобра образователна система. Дисциплината и уважението се печелят, не се налагат. Но тук се борим със самата дисциплина и уважение - чутовна глупост

870

4

Constanza

09.07 2023 в 11:12

За да стане работата, трябва да го има някогашното сътрудничество между родители и учители. Трябва възрастните отново да станат мафия, както ги нарича един от героите на "Войната на таралежите".

22548

3

dolivo

09.07 2023 в 09:26

Прустката школа , както и Макаренковската, произвежда контролируеми, слушащи дечица, умеещи да седят 6 часа на дупарките си.

https://youtu.be/5umJbXekS8k

Вместо да се ползва модела възрастен-ученик, по-добре е да се мине на модел изследователска дейност, менторство, и работа в екип от най-ранна възраст.

Защо? Защото навиците за успех са други.

Възможно ли е? Вижте видеото.

Скъпо ли е? Не, може 3-4 пъти по-евтино да излиза.

615

1

швейк

08.07 2023 в 21:19

направо ги махнете, че някое дете може пак да не се справи. и да не забравите да вдигнете още заплатите на учителите, че виж колко добре се справят
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика