Няма нарушения при класирането в обществената поръчка за уличното осветление в София, твърди Иван Таков

OFFNews 01 февруари 2022 в 11:27 4748 2

Няма нарушения при провеждането на обществената поръчка за уличното осветление в София. Поръчката е основно за техническа поддръжка, впоследствие за ремонтно-възстановителни работи и изграждане на нови трасета. Основните средства, изразходвани през миналата година, са за техническа поддръжка. 

Това каза общинският съветник от БСП Иван Таков, който е участвал в комисията за обществената поръчка за уличното осветление в София, по БНР, като коментира скандала след изнесените от Борис Бонев и Спаси София данни за драстични разминавания в цените на лампите. 

Комисията, която класира фирмите, е помощен орган на възложителя. Тя няма право да изменя или променя критерии, както няма право да променя параметри по офертите на участниците, включително предложените цени. Ако прецени, възложителят може да прекрати процедурата, комисията не може, обясни Таков. 

„За мен като участник в тази процедура нямаше проблем с начина на класирането на участниците. Поръчката е основно за техническа поддръжка, впоследствие за ремонтно-възстановителни работи и изграждане на нови трасета. Основните средства, изразходвани през миналата година, са за техническа поддръжка, уточни той. „Ако погледнем ценовите предложения на участниците, т.нар. фирма с по-скъпите лампи е с по-ниски цени за поддръжка, потвърди той думите на зам.-кмета Кристиан Кръстев. 

Комисията не борави с единични цени, не класира фирмите на базата на единични цени, а въз основа на комплексна оценка от всичките единични цени, предоставени по различните показатели, допълни Иван Таков. 

„Единичните цени в тази поръчка бяха над 190. Така например за поддръжка на едно осветително тяло при едната фирма е по-ниска цената, а при изграждане на осветително тяло при същата тази фирма е по-висока цената. Комисията няма правомощия да каже на едната фирма – много ви е висока тази цена, променете я, защото това би било сериозно нарушение на Закона за обществените поръчки. Това право има възложителят, обясни общинският съветник. 

Според Таков в самата процедура на провеждането на тази обществена поръчка няма „абсолютно никакви нарушения“ и тя преди време вече е била проверявана от вътрешен контрол на Столичната община. Отделно от това никой от участниците в надпреварата не е обжалвал, подчерта той. 

Контролните органи трябва да направят проверка и да кажат кой казва истината, заяви Иван Таков. 

Ако се види, че има каквито и да било нарушения от страна на възложителя, заместник-кметът по транспорта Кристиан Кръстев веднага трябва да подаде оставка, категоричен бе Иван Таков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

2

Merc

01.02 2022 в 19:31

Има си хас !

5827

1

pisnamiotmutri

01.02 2022 в 16:04

Не е ли нарушение когато плащаш високи цени?

Варшава сменя всичките си 38414 натриеви лампи с LED на обща цена от 13,7 млн. лв. Средната цена на брой, включваща всичките материали и труда е 359 лв.
????????Ако София тръгне да подменя 38414 натриеви лампи с LED ще плати най-малко 61 млн. лв. при настоящия договор за улично осветление! Разликата от 4,4 ПЪТИ се получава ако се ползва единствено най-евтината и базова LED лампа. Ако включим най-скъпата, цената се увеличава до фантастичните 142 млн. лв. Това е резултат от силно завишените единични цени, които Столична община е одобрила!
 
X

Подкастът на OFFNews