Фандъкова спасява Юзината на двореца, взима терена от НЕК

OFFNews 02 август 2018 в 08:16 3065 0

Столичният кмет Йорданка Фандъкова повежда битка за спасяването на сградата на бившата юзина на двореца на ул. "Московска" 11 от надстрояване. 

Там се намира Yuzina Art Gallery, паметник на архитектурата от местно значение, а "Студио Плакат" ООД има съгласуван от Министерството на културата работен проект да надстрои 7 етажа, като запази само фасадата на красивата къща, строена през 1950 г. 

Становището на МК е необходимо, тъй като имотът попада в границите на "втора защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец". 

Идеята на инвеститорите е археологическите находки да влязат в приземните етажи на тяхната сграда по примера на хотел "Арена ди Сердика", като обещават свободен достъп на столичани и туристи до тях. 

Подробният устройствен план за района падна в съда, информира Фандъкова. За да спаси сградата, тя е издала заповед да се изработи цялостна концепция за разкриването на амфитеатъра. 

Теренът, върху който се намира голяма част от амфитеатъра, ще бъде прехвърлен от Министерството на енергетиката на Столична община, той е собственост на НЕК, каза още столичният кмет. Да получи терена от държавата Фандъкова е договорила на среща при премиера Бойко Борисов с министъра на културата Боил Банов и на енергетиката Теменужка Петкова. 

За всеки конкретен случай се води битка, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Налагала съм 16 санкции за сгради-паметници на културата - за къщата на Яворов - 100 000 лева, за къщата на Фингов - 100 000 лв. - собствениците вече внесоха план за реставрация и възстановяване.

За Царските конюшни - нашият план предвижда запазването й, като не допуска пристрояване и надстрояване. На това основание и през 2017 г. главният архитект отказа издаването на виза за 12-етажна сграда на един от собствениците в комплекса. Сега собствениците ще получат предписания от нас за възстановяване на сградите, обясни кметът. 

Борим се за всяка сграда, интересите са големи, допълни Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови