ЕРП-тата отчетоха по-малко изразходван ток в Часа на Земята

OFFNews 21 март 2016 в 18:09 1801 0

Снимка Сергей Антонов

По-малко ток сме изразходвали в рамките на инициативата Часът на Земята в сравнение с час по-рано същия ден. Това съобщиха електроразпределителните дружества в страната. 

От ЧЕЗ отчетоха 5% по-малко потребление в рамките на Часа на Земята, който се проведе между 20.30 и 21.30 часа в събота. 

От компанията допълниха, че са се включили в инициативата, като е било изключено осветлението на своите административни сгради на територията на Западна България. 

В столицата спестената от потребителите електроенергия се равнява на консумацията на 625 хиляди стандартни електрически крушки по 40 вата, посочиха оттам. 

С 4,3 % по-малко електрическа енергия е консумирана в Североизточна България по време на Часа на Земята, съобщиха от ЕНЕРГО-ПРО в сравнение с час по-рано същия ден. Потреблението по време на инициативата е и с 3% по-малко в сравнение със същия период на предходния ден - 18 март.

Намаление на потреблението на електрическа енергия в рамките на Часа на Земята с общо 133 мегаватчаса в Югоизточна България отчете ЕVN България. 

Според данните на дружеството в посочения час потреблението е било 1276 мегаватчаса за цялата лицензионна територия, обслужвана от ЕVN България. Това е с 133 мегаватчаса по-малко спрямо същия период на предишния ден – 18 март, когато е било 1409 мегаватчаса. Посочената разлика от 133 мегаватчаса е сравнимa приблизително с потреблението на град Хасково за един час, допълниха от ЕVN .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови