Банките отказват заем от 81 млн. лева за градския транспорт в София

Чиновниците в МВР също ще пътуват безплатно в градския транспорт

OFFNews 13 декември 2014 в 20:18 17183 2

Нито една банка не се е съгласила да даде заем в размер на 81 млн. лева за градския транспорт в София, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от Mediapool.

Средствата са необходими, за да се изплатят натрупаните задължения към частните и общинските оператори.

От Столичната община обясняват, че за момента нямат резервен план, ако нито една банка не се съгласи да отпусне заема на общинското дружество „Център за градска мобилност“.

Заради забавените плащания част от операторите заведоха дела срещу общината.

Едва след изплащане на задълженията може да се преговаря за намаляване на цената, която частните оператори получават за това, че возят столичани. Договорите с частните оператори изтичат поетапно през 2017 и 2018 г., посочи Христов.

Въпреки тежкото положение на градския транспорт обаче, от Нова година ще бъде увеличен броят на пътуващите с преференции заради промените в Закона за МВР. Според промените на безплатно пътуване в градския транспорт вече ще имат право не само полицаите, а и чиновниците, работещи в МВР.

Зам.-кметът по транспорта изрази съмнение, че всички 55 000 служители на МВР ще получат право да пътуват безплатно и посочи, че очаква да се запази досегашният модел, при който вътрешният министър издава заповед за това кои служители имат право да получат безплатни карти.

В момента Столичната община има да взема 2 млн. лева от МВР за безплатните карти на полицаите, каза Любомир Христов.

Той допълни, че увеличение на цената на билета за градския транспорт няма да има. Предвижда се и да бъде предложено въвеждане на по-изгодни карти за пътувания като туристическа и уикенд карта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови