София с 1,459 млрд. лв. бюджет за 2015 г. (обновена)

OFFNews 13 декември 2014 в 13:56 5875 7

Кметът на София Йорданка Фандъкова.
Кметът на София Йорданка Фандъкова.

1,459 милиарда лева е проектобюджетът на София за следващата година, съобщи кметицата на града Йорданка Фандъкова пред БНР.

"Предстои да бъдат завършени двете отсечки на метрото - до летището и до Бизнес парка. Продължаваме с изграждането на отсечката от метрото до ул. "Сребърна" и имаме планове, ако се отвори оперативна програма "Транспорт", да започнем изграждането на третата линия на метрото. В същото време продължаваме с ремонта и разширението на ключови булеварди, да изграждаме последователно улички в по-малките квартали, да строим детски градини, да оборудваме музея за история на София", заяви тя.

В средата на следващата година продължава работата на новата станция до кв. "Хладилника". ТРябва да започне работа и по третия метродиаметър, който трябва да получи финансиране от европрограмата "Транспорт".

Очаква се да бъде приключен и проектът за модернизация на Общинската онкологична болница, както и да се започне обновяване на останалите общински лечебни заведения по програма "Джесика".

Също така предстои повече от 100 обекта да бъдат свързани със системата за видеонаблюдение - училища, детски градини, подлези и публични пространства.

Предвижда се обновяването на транспортния парк на градския транспорт. До момента 90 от тролеите са нови, в движение са и 80 нови автобуса, като се очакват още 46. Столична община ще кандидатства и за финансиране на закупуването на още 110 автобуса и 5 трамвая.

През есента на следващата година се очаква да започне работа и заводът за боклук. Фандъкова обясни, че строителството му върви по план и се очаква той да заработи през септември или октомври 2015 г.

Приоритет за следващата година е и подмяната на осветлението в София. Предвидени са и ремонти на Западния и на Северния паркове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови