Близо 100 млн. лв. ще отидат за ремонти на улици в София през 2015 г.

OFFNews Последна промяна на 13 декември 2014 в 16:22 22528 15

89 млн. лева са предвидени в бюджета на Столичната община за 2015 г. за ремонт и изграждане на улици, като друго 10 млн. лева ще отидат за ремонт на второстепенни улици. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

25 млн. лева ще отидат за кръстовищата на две нива на бул.“Акад. Иван Гешов“ и бул. „България“ и бул. „Пейо Яворов“ и бул. „Стоян Михайловски“.

Все още не е ясно обаче кога ще започне строежът на кръстовищата на две нива, тъй като и в двата случая има обжалвания.

Жалбата за кръстовището на бул. “Акад. Иван Гешов“ и бул. „България“ беше срещу заповедта на главния архитект Петър Диков за отчуждаването на имота. Преди дни Върховният административен съд е отсъдил в полза на Столична община. Сега обаче трябва тепърва да се издаде разрешението за строеж, което също може да бъде обжалвано.

Столична община е планирала през 2015 г. още доизграждане на ул. "Обиколна" - от бул. "Копенхаген" до бул. "Цветан Лазаров", ремонт на бул."Монтевидео", разширение на бул. "Т. Каблешков" - от бул. "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис III", ремонт на ул. "Богатица", пробив при бул. "Петър Дертлиев", изграждане на ул. "Войводина могила", ул. Народен герой ("Овча купел"), както и изграждане на ул. "Петър Манджийски" в с. Панчарево, реконструкция на кръговото кръстовище при ул. "Папрат" и  ул. "Захари Зограф". Предвижда се да бъде изградена и улица, която да свързва ул. "Феникс" и ул. "Промишлена" в "Овча купел", както и да бъдат изградени улици при Технопарка в "Младост", обясни зам.-кметът.

В плана на общината е заложен още ремонт на кръстовището на Руски паметник, където паветата ще бъдат заменени от асфалт. Павирана ще остане само частта около паметника. Релсите на трамваите ще бъдат преместени с 250 м, ще бъде изграден нов канал за отвеждане на дъждовните води, ще бъдат подменени водопровода и тръбната мрежа за електрически кабели и ще бъде поставено новов улично осветление.

Предвиден е и ремонт на бул. „Цариградско шосе“ - от бул. "Пейо Яворов" до бул. "Г. М. Димитров" и от бул. "Ал. Малинов" до СОП. Предвиден е и ремонт на бул. "Дондуков".

През 2014 г. Столична община е ремонтирала 35 обекта, за което са отишли 76,2 млн. лева. 70 млн. от тях са дадени за основни булеварди. Ремонтирани са 16 моста, 17 подлеза и една велоалея, посочи Христов.

От следващата година общината ще въведе нов метод за поддръжка на малките улици. Градът ще бъде разделен на шест зони, а фирма ще следи ежедневно дали има дупки по платното или разклатени плочки по тротоара, дали се вижда маркировката, дали табелите са на място и дали осветлението работи. След това откритите проблеми ще бъдат отстранявани възможно най-бързо.

Ако фирмата не отстрани в срок неизправностите, ще се налагат глоби, а при системни нарушения фирмата ще бъде глобявана с половината от дължимата й сума.

За тази дейност в бюджета за следващата година са заложени около 24 млн. лева, уточни Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2014 в 09:30

Вие май не сте разбрали нещо...Семинарията вече е готова

14.12 2014 в 12:27

"Опълченска от Тодор Александров до Стамболийски пак ли остава за светлото бъдеще?"

Ицане,тая отсечка отдавна е направена!
Абе изобщо като чета и статията и коментарите имам усещането,че съм се върнал 5 години назад във времето.Стегнете се малко!

14.12 2014 в 01:22

Добре ще е да не пишете глупости :)
1. Кръстовището на Яворов е вече готово.
2. За Руски паметник пишете, че трамвайните релси щели да се премесят на 250 м. Къде на 250 м.? В небето, на изток или?

14.12 2014 в 00:33

Ейй, аман от оплакващи се хора. Отвратителна българска черта. И напишете още няколко души "ремонт на една велоалея" и пак ще ви е за първи път. Велосипедистите само права искат, а елементарни правила не спазват. Като например да са ЕДНОВРЕМЕННО с каска и светлоотразителна жилетка. ФАКТ!
Не говоря за всички, а за масата. Моите искрени поздравления за съвестните хора, които са помислили за безопасността си и са си направили труда да си закупят тези две аксесоарчета. Давайте пример на другите!

13.12 2014 в 22:52

Тази година една вело алея , догодина нито една не е предвидена! Браво бе, добър стимул да зарежеш безумното предвижване с кола.
Я се стегнете!

13.12 2014 в 22:08

"През 2014 г. Столична община е ремонтирана една велоалея." Велико!

13.12 2014 в 21:49

Кръстовището на Семинарията нали тази година го направиха на 2 нива, защо ще се изливат там още пари през 2015?

13.12 2014 в 20:38

Това на снимката ми изглежда голямо недоразумение и скъпо изпълнение.

13.12 2014 в 19:44

Забравих трамвая от Семинарията до Дървеница - също спрян. При следващото му пускане на търг ще стане като с Дондуков!

13.12 2014 в 19:34

Ремонта на Дондуков се пуска на търг за трети път, ама все не го печели който трябва. Следващия път ако не го спечели консорциум около "Геотехмин" спирам да пиша!!!
Руски паметник го взе от раз фирмата с грандиозното кръгово от снимката в началото на статията.
А спечеления преди година и половина търг за разширението на Опълченска от Тодор Александров до Стамболийски пак ли остава за светлото бъдеще?
 
X

Парламентът на живо