Майки свикват протест срещу насилието в градини и училища, искат камери

Мая Младенова 04 май 2017 в 11:22 5672 1

Снимка Pixabay

Родители свикват национален протест срещу честите прояви на физическо и психическо насилие над деца в яслите, градините и училищата. 

Демонстрацията ще се проведе на 10 май, сряда, в 11 ч на ул. Оборище 44 в столицата, където се помещават общинските дирекции "Здравеопазване" и "Образование".

Сред организаторите са представители на Сдружение "За децата ни", както и майки, чиито деца са били жертви на агресия.

Инициаторите отправят няколко искания.

Първото е персоналът в градините и училищата да минава редовно на психо тестове, както и на тест за професионални и нравствени качества.

Второто изискване е във всяко помещение и в дворовете на градините и училищата да има камери с достатъчно висока резолюция и звук, за да могат родителите, чрез онлайн достъп с парола, да имат възможност да наблюдават заниманията.

Родителите настояват при доказано насилие над деца служителите да бъдат дисциплинарно уволнявани и да им бъде наложена забрана да заемат сходна длъжност за период от 5 години.

Друга идея е да има лимит от 5 деца, за които да се грижи всяка медсестра или педагог. В групите децата да са не повече от 20 и не повече от 20-22 в един клас в училище.

Родителите настояват още да се забрани гледането на телевизия в градините, а при прием родителите да имат право да придружават детето за по няколко часа, докато то се адаптира в новата среда.

Един от организаторите на протеста, Ема Черногорска, разказа пред OFFNews, че смята себе си и детето си за потърпевши точно от такова насилие. След съмнения, че срещу дъщеричката й е упражнявано физическо насилия в яслата, майката подала жалба до Столична община. В нея описва случая:

„Един ден дъщеря ми имаше малка синина отзад на бедрото, но не обърнах внимание, тъй като такава може да се образува по всякакъв начин. С всеки изминал ден разделите сутрин ставаха по-трудни. Решихме да я взимаме непосредствено след следобедната закуска – време, в което обикновено в детското заведение няма родители. За огромно мое учудване няколко дни поред, влизайки в преходното помещение, през затворената врата чувахме груби викове, с които се обясняваше на плачещото ми дете, че майка му я няма, както и реплики като „млъквай”, „марш”. Чашата преля, когато един ден, отваряйки вратата на стаята, видях една от жените да размахва пръчка - показалка по едно от децата. Тогава направих връзка между синината на дъщеря ми и това, на което бях свидетел.“

Отговорът бил, че е направена проверка и нарушения не са установени. „Проверката е физическа - на място отиват проверяващи, което автоматично я обезсмисля, тъй като никой от персонала на детската ясла няма да се държи така, както се държи, когато няма проверка. Именно затова настояваме за камери във всички детски заведения. За да може при най-малкото съмнение да могат да се проверят записите от тях, а не да се правят безполезни проверки“, споделя майката.

Напоследък новините за грубо отношение към деца от страна на персонала зачестиха, главно защото родителите са по-активни в даването на гласност на проблема. Почти ежемесечно в медиите се появяват записи от записващи устройства, които родители скриват в играчки или в дрехите на децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови