Quantcast

Властта на протеста не е това, което е

Самуил Петканов Последна промяна на 07 август 2014 в 16:32 16736 16

Самуил Петканов

Ето, че вече един ден Орешарски не е на власт, а 42-ото Народно събрание си раздигна арматурите и предстоят два месеца, в които креатурите му да се правят на принципни, чисти и отдадени на суверена политици. А премиерът от служебния кабинет проф. Близнашки заяви, че „Протестът е на власт“.

Опорни точки от всички посоки валят. Едни казват, че явно затова се е протестирало – за власт, служби и реваншизъм. Други пък незнайно защо са в някакъв особен екстаз, сякаш наистина са на власт. Няма да изброявам полемичната размяна на тези, острите крайности, както вече свикнахме да гледаме на всяко по-популярно събитие.

Но протестът не е на власт. Протестът бе разнолик и величествен в дните, когато десетки хиляди българи с десетки хиляди съдби, възгледи и идеи бяха заедно. Срещу пошлото узурпиране на властта от един 33-годишен по онова време изряден пример за парашутизъм на всички държавни нива. И всичката тиня, която го бе издигнала на този лабилен нанос, който поне частично се срина през последните месеци.

Протестът роди много движения, прероди се в много форми, но в основата си, преди да бъде подложен продължително на фабрикувани опорни точки, изсипвани от медийни бухалки (които продължават да си бъдат все такива), преди да бъде яхван политически и имиджово, бе просто обединение на хора. Българи, хиляди, вървящи в една посока и един глас. Нима това е пренебрежимо в тия времена на озлобеност и ирационална омраза наляво и надясно?

Протестът, ако бъде на власт, няма да е на власт чрез лицата си, някои от които са в служебния кабинет. Протестът може да е на власт само с духа си. Независимо от имената и техните приятелски отношения с едни и обтегнати настроения към други.

Протестът на власт значи обединение. Но не обединение в името на властта, на каквито се нагледахме, а и вероятно предстоят. А обединение около това, че сме хора, българи и ни се живее в тази страна тук и сега. Не ни трябва подмяна като онова платено нещо, което дежурно бе представяно от медиите за контрапункт на онова многохилядно обединение, плашило властта с месеци. И сплашената власт го омаловажаваше като брой, като ефект и като смисъл.

Ако протестът дойде на власт, корупцията, клиентелизмът, медийният слугинаж и опъването на чадъри, компроматите и въртенетата на палачинки ще се изнижат през аварийния изход.

Ако протестът дойде на власт, България няма да бъде страна на черногледи хора, затворили се в собственото си оцеляване. Протестът откри онова, заспало във всекиго от нас – оптимизма, добронамереността и хумора.

Протестът няма да дойде на власт изведнъж. Той се изля из София на 14-и юни миналата година, но онзи вирус, който беше, бе приспан с антибиотиците на времето, опорните точки, разделението и нервите.

Протестът няма име, няма лице, няма лидер, няма и последен. Всеки можеше да бъде част от него, всеки можеше да намери съмишленици, можеше да намери и критика. И в продължение на седмици имаше нация. Нация, интересуваща се от съдбата на родината си, търсеща не власт, а решения и идеи.

Не корете протеста, че не е родил партия или лидери. Той роди друго. И това другото ще продължи да тласка към задните входове посредствеността, зависимостите и безочието.

Протестът няма да дойде на власт, не и както мнозина си го представят – с кабинети и мандати за негови лица. Протестът обаче рано или късно ще е на власт. Медийните, банковите и олигархичните балони ще се спукат. А протестът бе функция на свободни и разнообразни умове. Независими един от друг и силни заедно. И властта на това може да се забави, може да има препятствия, може да се разсее. Но рано или късно ще наделее.

Защото посредствеността е енергична, но и еднотипна. Протестът е точно обратното – уморен, но разнороден. Вирейте!

------------

Текстът е отпечатан в Noresharski.com

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.08 2014 в 11:22

Ами това е истината. Протестът не е за постове и власт, протестът е да натиска всеки неподходящ за постове и власт. И колкото и да се опитват някои да сведат всичко до Боко и Орешарски, да знаят, че жестоко бъркат. За тези свежи хора на площада няма любимци, на които прощават. Те просто искат свястна държава, в която децата им да растат като свободни хора. Който това не разбира, нищо не разбира... Дано изборите дадат път на политици - реформатори, а не на шайки партийци...

10.08 2014 в 17:31

ТAШEЙК бре Тоди ...Тея ЛYМПEНИ още малко и ще си помислят а и повярват, че те са свалили Орешарски!!!
Абе ГьОТCYPАТИ като идола си ТИКBAТА!!!!

10.08 2014 в 17:28

ТАШЕЙК бре Тоди ...Тея ЛУМПЕНИ още малко и ще си помислят и най-вече ще си повярват, че те са свалили Орешарски!!!
Абе ГьОТСУРАТИ кат идола им Тиквата!!!

10.08 2014 в 17:22

"...Протестът бе разнолик и величествен...."

Абе ТАШАК бре Марийке ..... тоя пидал с кви очи е гледал ...на 30-40 ЛУМПЕНА им вика "величествен"

08.08 2014 в 12:48

Къде са ти войниците?!

07.08 2014 в 22:52

Който както и да троли, важното е че написаното е правилно, вярно, истинско. Самуил го е казал правилно от името на всички нас.

07.08 2014 в 19:05

Не бе, от севернокорейското посолство ми плащат на ръка.

07.08 2014 в 18:43

Не хранете троловете! (или не въвличайте в полемика процесор тупански, че затова му плаща кутьо)

07.08 2014 в 18:33

#3 - Омаловажаваше.
Като си скаран с правописа, не коригирай.

07.08 2014 в 17:56

Погледнато през критерия на онази китайска мъдрост,този път протестът знаеше къде отива, макар бавно и уморено...Не бих споделил обаче оптимизма,че той сам постигна целта.Помощтта на Европа,която тотално изолира кабинета и спря част от фондовете ,позицията на немския и френския посланици,кражбите и лъжита на властта,лошо прикриваната проруска позиция,продължаващата тенденция за трайна висока безработица ,краха в БСП и ОТТЕГЛЯНЕ ПОДКРЕПАТА ОТ ДПС бяха натрупванията,които доведоха до оставката..до последно гьонсуратлъка беше налице.Затова да запазим посоката и готовността си да смачкаме всеки ,КОЙТО НЕ ПРОВЕЖДА РЕФОРМИ И ОТКЛОНЯВА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА И ОРИЕНТАЦИЯ!ДА НА РЕФОРМИТЕ_НЕ НА БЕЗПРИНЦИПНИТЕ КОАЛИЦИИ В ИМЕТО НА САМОЦЕЛНОТО ВЛАСТВАНЕ!НОВА КОНСТИТУЦИЯ!