По следите на Нова ТВ в защитена местност Силистар

Буни Камик 05 август 2019 в 20:22 17900 3

Множество медии, включително OFFNews, оповестиха, че заради заснемането на едно телевизионно шоу не се спазват правила за влизане и престой в една от най-ценните защитени местности в България – „Силистар“.

Възможно ли е, питах се, телевизия, която неотменно ме е убеждавала, че е срещу разсипията на българската природа, да се забърка в такова нещо? Нали в ефир винаги е твърдяла, че е за безпрекословно спазване на закона, има готовност да разобличи всеки нарушител и неведнъж го е правила.

Не ми се вярваше. Реших сам да проверя.

Преди 3 дни тръгнах по следите на Нова към плаж „Листи“. Колкото и да не ми се щеше да е вярно, станах свидетел как екипът, заснемащ шоуто “Игри на волята: България”, не спазва множество режими, които са задължителни в Защитена местност „Силистар“. Основна снимачна площадка е плаж „Листи“ в тройно защитената територия. За да съм напълно сигурен за нарушенията, се обърнах към Тома Белев, дългогодишен експерт по управление на защитени територии. Помолих да ми разясни задължителните режими за "Силистар". Ето го действащият правилник. Прочитът му не оставя място за съмнения: “Игри на волята: България” действително не спазва режими 1,4,7 и 8, каквото е мнението и на г-н Белев.

От професионална гледна точка продължавам да недоумявам. Да анонсираш с толкова шум и средства нов програмен продукт, а още в процес на заснемане да ядосаш публиката?

“Един красив български плаж ще се превърне в арена на славата...”, обещава Нова. В неспазване режимите на Силистар не виждам нищо славно...

Малко са избелели, но се четат. На всеки вход към Защитената местност "Силистар" стои информационна табела. От Нова ТВ няма как да не са я прочели.

Има и табели, еднозначно оповестяващи режима на достъп. Въпреки забраната видяхме МПС-та на Нова в защитената местност.

МПС-тата чакат на новоизграден (?) паркинг в непосредствена близост до плаж „Листи“. Видяхме сивия автобус и в движение – без регистрационни номера…

Как се е сдобила Нова ТВ с ключ от портала, регулиращ достъпа до плаж "Листи"? Там са поставени цели две табели с текст: „Забранено влизането на МПС, с изключение на РД, Гранична полиция, ТП ДГС гр. Царево.“

Тоалетните и генераторът на снимачния екип.

Множество изкоренени дървета по протежение на новия(?) път.

Новоизграден(?) паркинг до самия плаж.

Клозет между пясъчни лилии…

Боклук върху приморски ветрогон - защитения растителен вид, включен в Червената книга.

Нова ТВ видимо е влязла в "Силистар" като слон в порцеланов магазин. Дали от незнание, дали от нехайство – това нека съгласуват със собствената си съвест. Мисля си обаче, че телевизия с нейната гледаемост е мерило и трябва да прави точно обратното - да дава пример. Трябва активно да възпитава как да съхраним оскъдните остатъци недокосната българска природа, вместо да ги застрашава.

Защото мутробулдозеризмът вече е заел позиции по границите на „Силистар“. Дебне сгоден момент и пролука за бетонов развой! Долната снимка показва в далечината контура на плаж "Бутамя" в Синеморец, погледнат от силистарско плато. А помните ли само преди 15-ина години какъв красив плаж беше? Виновни? Разбира се, няма. Но ги няма и скалите, които бяха препятствие пред бетоновата инвазия. Няма я и чистата морска вода в заливчето, без фекални добавки от новите хотели.

На хоризонта плаж "Бутамя" в Синеморец – на границата на защитена местност "Силистар".

В Силистар всъщност би трябвало да влезеш като в храм. Храм на природата. Там гостуваш на самия Творец. Страхопочитанието към съвършенството на Неговото творение се възнаграждава с радост за сетивата. Гледките си заслужават.

Силистар

Силистар

Силистар

Силистар

Силистар

Силистар

Силистар

Силистар

Силистар

Силистар

Листи

Листи

Листи

Листи

Листи

Четох, че държавните институции вече са започнали проверки. Не знам дали след тях ще бъде спазена цялата строгост на закона. Нарушенията и пораженията в защитената местност вероятно ще бъдат омаловажени пред обществеността.

За да защити доверието на зрителите си, може би Нова ТВ би трябвало да поиска извинение пред обществеността за нарушените режими в Защитена местност „Силистар“ - колкото се може по-искрено!

Може би трябва да даде и обещание за възстановяване на всички щети – например обратно залесяване на новоизградените път и паркинги.

И може би не е лоша идея да наеме консултант по спазване на режимите в „Силистар“, който да е неотменно до снимачния екип.

Със сигурност оттук нататък би трябвало да има пълна прозрачност на снимачния процес. Репортажи, отразяващи отговорно отношение към природата на снимачната площадка. Защо не и ден „на отворените врати“ на плаж Листи“, чиято цел е всеки, който пожелае, сам да може да се убеди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12247

3

al-ien4

05.08 2019 в 23:48

Когато яхвате омразата към новите собственици (за мен са също неприятни, меко казано) - отвличате вниманието си от истинския виновник - продуцентската компания, която всъщност прави тези мизерии и унищожава едно от най-прекрасните кътчета в България.
Единствената част в която телевизията носи отговорност е моралната страна, но в случай на предприемане стъпки по разваляне на договора, ще понесе огромни финансови последствия, което пък няма да попречи на Тупарев просто да отиде с готова вече продукция в друга телевизия - бТВ примерно и с намалени финансови параметри да покаже въпреки всичко в национален ефир - “Игри на волята: България”.
Т.е. колкото и да проклинате телевизията, не тя е виновник за ситуацията на плаж Листи, а продуцента извършващ по своя инициатива заснемането на поредната тъпотия, отдавна изгубила зрителски интерес извън България...
Бъдете умни и протестирайте под прозорците на "Олд Скул" ООД - защото, ако не е Нова ТВ, ще е друга медия...

12247

2

al-ien4

05.08 2019 в 23:40

С цялото си уважение към медията ви, в това число и автора на статията плюс почит към един от най-добрите ми приятели в личен план - Тома Белев, си мисля, че насочвате енергията си в грешен аспект.
Нова ТВ е медия, която (както и огромна част от телевизии, радиа и т.н.) работи главно с външни продукции, които се доставят в ефира на телевизията от т.н. - продуцентски компании.
В случая на това риалити е продуцентската компания - "Олд Скул Пръдакшънс", собственост на Нико Тупарев известен с продукциите си VIP Брадър, Стани Богат и т.н.
Дори имаше отговор от негова страна по наболелият проблем с плаж Листи...
Нова ТВ има сключен договор за предоставяне на съдържание с Тупарев. Собствениците, както и работещи в Нова ТВ нямат абсолютно никакъв допир със снимачния процес. Нито оператори, нито сценаристи и всякакъв друг персонал водещ се на щат в Нова ТВ не е свързан пряко със заснемането на това тъпо предаване.

13510

1

Mayya

05.08 2019 в 21:30

За домусчиеви единственият храм е бизнеса, и единствения бог в него са парите. "Блажени низшите духом"