Не горете заради Волен юргана!

Паун Цонев Последна промяна на 03 ноември 2015 в 08:30 5808 14

Паун Цонев.

Миналата неделя пътуващият цирк на "Атака" нахлу в НАТФИЗ. Така и не се разбра какво търсеха Воленовите хора вътре: цигани, евреи, гейове или американски шпиони? Или просто медийно внимание с оглед печалните си резултати от изборите. Разбра се обаче, че заради среднощия екшън по-голямата част от парламента се кани да отнеме не само депутатския имунитет на Сидеров (още тази седмица), но и въобще на всички народни представители за напред. Което, естествено, предизвика възторга на над 90% от народа! Логично. Народният възторг обаче не винаги е най-добрият съветник. Особено за законотворците.

Пълен абсурд, граничещ с глупост, ще е заради театралните изцепки на един депутат и театралните протести на един ВУЗ да се премахне или осакати институцията „депутатски имунитет”, свеждайки я само да т. нар. функционален имунитет. Това ще бъде фатална грешка, която ще ни изхвърли окончателно от кръга на цивилизованите държави. В който ние и без това едва се удържаме.

Качеството на българските народни представители е едно, а депутатският имунитет е съвсем друго. Тази институция, закрепена изрично в конституцията, не е измислена от "Атака". Тя е вековно достояние на демократичните държави, които са я въвели съвсем не случайно. Имунитетът на депутатите гарантира свободата и демокрацията, защото гарантира най-вече правата на парламентарната опозиция.

Нека си представим следната напълно възможна история или по-точно хипотеза: В някое Народно събрание е насрочен вот на недоверие към правителството, което и да е то. Опозицията, която и да е тя, е събрала 121 гласа за свалянето му. И ето, че един ден преди гласуването, на вратата на опозиционен депутат, който и да е той, се звъни и двама полицаи по заповед на свои началници, подчинени на министъра, назначен от управляващото мнозинство, му съобщават, че е постъпила информация, че в жилището на депутата има наркотици. Което е основание да го задържат под стража за 48 часа. След 48 часа го пускат, извинявайки му се, че е станала грешка и наркотици не са намерени. Но предния ден гласуването в парламента е минало и един глас, именно гласът на арестувания депутат, не е стигнал. И правителството е оцеляло, вместо да падне.

Ето защо в САЩ, Канада, Австралия, Великобритания и почти всички страни от ЕС народните представители имат имунитет, който включва както наказателна неотговорност (за това какво говорят при изпълнение на служебните си задължения), така и наказателна неприкосновеност (забрана за арест, без разрешение на парламента). Конституциите на белите държави обаче ограничават действието на наказателната неприкосновеност само до търсене на наказателна, но не и на гражданска отговорност. Но при задържане на местопрестъплението всеки депутат може да бъде арестуван и без разрешение на парламента. Тогава той няма имунитет.

По-нататък има перфектни процедури, по които народни представители могат да бъдат задържани под стража, след като им бъде свален сакралния и силно оспорван от театралната общност имунитет. И у нас са известни няколко случая, при които депутати са лежали на общо основание в затвора, след като им е бил свален имунитета, което е дало възможност да бъдат разследвани, обвинени и осъдени.

Така че добре било парламентарните групи в НС да си помислят, преди да извършат фаталната грешка. За това предупреждават и такива суперавторитети като професорите по право Огнян Герджиков, Емилия Друмева и Димитър Гочев. Не горете заради Волен юргана! По-скоро накарайте институциите да прилагат законите в държавата! Нямаше нужда цялото ръководство на МВР да ходи на Воленовия театър в НАТФИЗ! Достатъчни бяха трима полицаи, които едно към едно да изпълнят задълженията си, които законът им предписва. Ако имаше полиция, прокуратура и съд на мястото си, театралните постановки, като тези от неделя вечер, отдавна щяха да приключат. Просто е нужно съответните органи и институции да започнат да прилагат българските закони така, както са написани, преписани и хармонизирани с европейските. Нищо повече.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2015 в 11:06

полковник, вметката ти е съвсем на място. Имунитета на занодателната власт трябва да се разглежда в пакет с този на цацаратутарата. В противен случай всяка цаца може да се бърка в законодателния, че и в изборния процес, посредством скалъпени обвинения, без да носи отговорност за това.

03.11 2015 в 10:57

Цървула- Автор (ОФФ0тор) на опуса би трЕбвало да знае, че Сидерлъците, Мъжките истерии и прочее са ТЪКМО, за да излезат такива съобщенийца - от сорта - ама аман бе , заради Сидеров не махайте имунитета! Темата за имунитете на 240 говна ПРЕДХОЖДА последните съдерлъци и атакистки припадъци! Тъкмо след истериите на дребния импотент започнаха - отначало плахо - а след това все по настойчиво - ПОРЪЧКОВИ коментари - включително и ТУК(!!!) че, видите ли, заради Сидеров, ох, недейте, ще свалят имунитета на цялата гмеж пияници, неграмотници, жени с полшо поведение и пошли в душата си и т.н.
НЕ Сидеров е причина за сваляне имунитете на народните хрантутници!! Тъкмо обратното, неговите отрепетирани и отработени гърчове,бълнувания, къчове, текмета и бърборения са само с една едничка цел!! ДА се предизвика режисиран "обществен дебат" Да наскочат поръчкови свирчовци: "Айде бе, сега на Сидеров кефа ще правим, да сваляме имунитети" и "Не така, как заради един, никаквец - цялата мъдрост на народа, квинтесенцията, елита, най висшата каста, най висшата институция, този Капитолийски хълм тази...хм...КЛОАКА без имунитет." Ами, ако след това вземат да поискат разумен имунитет и на Цацаратурата, и на Съдиите -Мъдии - ...

Ей т'ва е истината...

ХА НА БАС!

03.11 2015 в 10:53

К'ъв юрган бе,Цонев,к'ва бълха.Бълхата е сол-ташака на Чорбаджията,к'вото каже той,т'ва става.Цялата фирма "Народно събрание" трябва да се разтури и най-вече умните трябва да се обединят против Чорбаджията- Мутра.Ма като че ли,вече е късно Реформаторите пораснаха и станаха ташаци и а-а да влезат на топло и влажно ,ама все отвън остават.Трябва да си изболедуваме и тоя диктатор(много по лош и опасен от предишните)па тогава да видим що е това демокрация и има ли тя почва у нас.Погледни тъпаците за кого гласуват и им гледай сеира.Такова отъпяване никога не е било.Ха да ни е честит Чорбаджията който когато иска губи Плевен и назначава мажоритарните кметове.Отвратително.

03.11 2015 в 10:41

Г-н Цонев не знам къде какво е чел, но бърз прочит в уикипедия показва следното: в страните, които той изброява, имунитета на народните представители е ограничен до изказванията им и политическите им виждания. Имунитет от разследване и арест за криминални деяния нямат. До толкова нямат, че в САЩ съпротива от страна на народен избраник срещу арест се третира само по себе си като престъпления и съпротива срещу полицията: деяние носещо със себе си отнемане на свобода. В Западна Европа само народните избраници на Франция и Испания се ползват със същите привилегии като нашите, но и там се стига до същото нещо: злоупотреби.
За справка: https://en.wikipedia.org/wiki/Parliamentary_immunity

03.11 2015 в 10:35

Ако този пример с арестувания депутат е възможен какъв смисъл има да спорим какъв имунитет трябва да има? Възможността това да се случи означава, че какъвто и да е имунитета, управляващите могат да арестуват когото си искат. Ако те имат смелост и безнаказаност да направят това, какво би им попречило, че някой си имал имунитет. И тогава не говорим изобщо за демократична държава, значи не говорим и за Конституция и спорът губи смисъл.
А конкретно щом полицията не смее да арестува Сидеров за хулиганство в момента, значи нещо не е наред и те нямат сигурност да приложат закона.

03.11 2015 в 10:13

Добре казано Графе: „Не горете заради Волен (бълхата) юргана!

03.11 2015 в 10:05

Пълен абсурд, граничещ с глупост, е да имат нещо повече от функционален имунитет депутатите. И като ще гледаш по странство, дай по-коректно и по-пълно, къде какво имат и какво нямат. Паунь!

03.11 2015 в 10:04

В "белите държави", доколкото знам, депутатският имунитет се отнася за изказвания, мнения, изобщо да политическата им дейност единствено. Но вместо да откриват топлата вода, нека парламентаристите прочетат какво пише в законите на други европейски държави по темата. И няма лошо, ако заимстват дори дословно.
А че Паун Цонев е бил такъв или онакъв, няма нищо общо с темата. Въпросът е принципен и отдавна трябваше да се реши. Както впрочем и въпросът с партийните субсидии. Ако ги намаляват с това темпо, някъде след 200 години ще стигнем другите държави. Затова и там нека погледнем в законите на другите европейци! И да настояваме, да говорим за това. Без псувни и обиди, ако е възможно за българския участник във форум. Нека всеки път припомняме: субсидиите трябва да се изравнят с другите европейски държави от нашия мащаб.

03.11 2015 в 10:03

Основно нещата могат да се сведат до извода - законите не прилагат еднакво за всички.
В това е цялата беда.
Кой е виновен и отговорен за това? Имат ли тези хора имунитет? Ако нямат, зависими ли са? От кого или какво?

03.11 2015 в 09:45

Какъв юрган, бе, Цонев, ти тоя съдран чул юрган ли го наричаш?